O-STA

Dan Kobilarne Lipica je navdušil številne obiskovalce: "Najbolj veličasten je naš lipicanec"

Foto: Kobilarna Lipica
Foto: Kobilarna Lipica
Foto: Kobilarna Lipica
Foto: Kobilarna Lipica
Foto: Kobilarna Lipica

Prelepi beli lipicanci so v točkah klasične dresure in vožnje vpreg, še posebej s spektakularnimi skoki šole nad zemljo, navdušili obiskovalce današnjega Dneva Kobilarne Lipica. Celodnevni program za družine in prijetno vzdušje sta pritegnila več kot 3.000 obiskovalcev, odprtje mednarodne razstave Človek in konj pa je z deli slovenskega industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja in italijanskega slikarja Sergia Pausiga dogodek oplemenitilo z izvirnim poklonom lipicancu.

Slavnostni govornik, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, je poudaril, da ima Lipica kljub težkemu obdobju, ki ga doživlja turizem, za sabo izjemno leto: "Nedavno smo odprli enega najboljših in konceptualno domišljenih hotelov v Sloveniji. Hotel, ki s svojim imenom pove vse - Maestoso. Nova namestitvena pridobitev je vrhunska, a najbolj veličasten je naš lipicanec, graciozni ambasador Slovenije. Prav vsi tukaj vemo, kako velik pomen ima najstarejša kobilarna lipicancev na svetu, še posebej pa se zavedamo, da je hkrati edinstven turistični biser naše države. Biser, ki ima neverjetno zgodbo in nam daje priložnost, da Slovenija še tako zahtevnim obiskovalcem omogoča petzvezdična turistična doživetja."

Direktor Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o., Matej Oset, je z zadovoljstvom in ponosom pojasnil, da za lipicance skrbi ekipa, ki je svojemu poslanstvu predana: "Vodi nas želja, da lepoto in izjemnost lipiškega posestva skrbno varujemo, eleganco in ponos lipicancev pa delimo z vami, dragi prijatelji Lipice. Upam, da se vas lepota belih konj dotakne in da skupaj z nami, preko vseh meja, ponesete sporočilo, da sta Lipica in Slovenija bisera, ki ju je vredno doživeti in vedno znova obiskati."

K temu je s podporo v višini več kot 23,6 milijona evrov v zadnjih šestih letih prispevalo tudi resorno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Podporo pa bo Kobilarni Lipica zagotavljalo tudi v prihodnje, je napovedal minister Počivalšek: "V novi finančni perspektivi 2021-2027 želimo zgraditi osemenjevalni center, obnoviti Hotel Klub, razširiti ponudbo Hotela Maestoso z bazenskim in wellness kompleksom, športni center in golf igrišče ter obnoviti programsko jahalnico."

Dneva Kobilarne Lipica so se - skupaj z vabljenimi gosti - udeležili tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in minister za pravosodje Marjan Dikaučič.

Mednarodna razstava Človek in konj je združila ustvarjalnost Oskarja Kogoja in Sergia Pausiga v skupno pripoved in edinstven pogled na odnos med človekom in konjem skozi čas. Ustvarjalca sta današnje odprtje razstave nadgradila z donacijo izbranih del. Črna in bela skulptura lipicanca v porcelanu z zlato poslikavo ter zlati venetski konj Oskarja Kogoja sedaj krasijo avlo Hotela Maestoso, barvita prispodoba sinteze univerzalnega in individualnega, pozitivnega in negativnega, v likovni kreaciji Drevo življenja Sergia Pausiga pa je oplemenitila stopnišče Pomnika miru na Cerju. Razstava bo do 12. decembra sočasno na ogled na dveh lokacijah, na Cerju in v Kobilarni Lipica. Omogočili so jo Turizem Miren-Kostanjevica, Občina Miren-Kostanjevica in Kobilarna Lipica.

Konj je naše prednike veliko naučil in jih pripeljal do mnogih spoznanj, je ob odprtju razstave v Hotelu Maestoso v Lipici dejal Oskar Kogoj: "Vzljubili smo ga tudi zaradi tega, ker je simbol preobrazbe - od črne barve, bele barve do zlate." Kot je dejal Sergio Pausig, je mednarodna razstava zrasla na temelju globokega prijateljstva, ju povezuje z Oskarjem Kogojem.

Foto galerija >>