O-STA

Dogodek Promet v urbanem okolju: Povezano potovanje v Sloveniji

Visa Europe in 4P Digital Innovation Hub, sta v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije 22. septembra 2021 gostila dogodek Promet v urbanem okolju: Povezano potovanje v Sloveniji. Namen dogodka je odpreti razpravo o tem, kako mesta v Sloveniji pristopajo k mestnemu prometu in kako se lahko ti sistemi digitalizirajo.

Po spodbudnih uvodnih besedah Ministra za javno upravo, Boštjana Koritnika, dr. Emilije Stojmenove Duh, vodje digitalnega inovacijskega središča 4P DIH in Alenke Mejač Krassnig, direktorice Visa Europe za Slovenijo, je Steven Orelowitz, vodja sektorja za urbano mobilnost v Evropi pri Visa predstavil globalni vidik urbane mobilnosti. Udeleženke in udeleženci so se v nadaljevanju seznanili še s praksami mest iz drugih držav.


Na dogodku je posebno pozornost pritegnila razprava na okrogli mizi v mariborskem studiu. V razpravi so sodelovali župan MO Maribor, Saša Arsenovič, župan MO Novo mesto, Gregor Macedoni, podžupan Občine Kočevje Gregor Košir, Vodja sektorja za razvoj in pametno skupnost MO Kranj, Tomaž Lanišek in direktorica Visa Europe za Slovenijo Alenke Mejač Krassnig.


Razpravo je moderirala dr. Emilija Stojmenova Duh, vodja 4P DIH, ki je v zaključku povzela:

"Mobilnost kliče po odprtih rešitvah in povezljivih sistemih, takšnih, ki omogočajo enostavno uporabo, od izposoje kolesa do vožnje z vlakom. Za to je potrebno krepiti sodelovanje med občinami, med mestnim in podeželskim okoljem, med lokalno in državno ravnjo in pri snovanju rešitev vključevati uporabnike. Kar ena občina razvije, pride prav tudi drugim in to je potrebno spodbujati na državni ravni. Uporabniki naj razmišljajo o destinacijah, potovanje do tja pa naj bo dostopno, čisto, hitro, poceni in preprosto."