O-STA

Odprtje razstave Janka Orača v Savinovem likovnem salonu v Žalcu

Janko Orač, Iz cikla VRT LJUBEZNI, 2020, barvni lesorez, 100 x 70 cm

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vas vljudno vabi na odprtje razstave likovnih del grafika in častnega predsednika 20. bienala otroške grafike Žalec.

Janko Orač

Zgodbe o lesu/Svetline in temine lesorezov

Odprtje razstave bo v četrtek, 7. oktobra 2021, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

O razstavi in grafičnem ustvarjanju umetnika bo spregovorila umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar.

V kulturnem programu bodo nastopili učenci Glasbene šole Risto Savin Žalec.

Razstavo bo odprl župan Občine Žalec Janko Kos.

Slikar in grafik Janko Orač tokrat z lesorezi in drugimi hibridnimi tehnikami in načini pripoveduje zgodbe o veličastni naravi in o ljudeh, v smislu pomenljivega razmišljanja koroškega erudita dr. Franca Sušnika, ki se je v svojih zgodovinskih zapisih krajev in ljudi spraševal: "In kaj so ljudje ko lesovi?!" Prav takšno misel je izrazil Orač. Pritegnil ga je organski značaj matrice iz lesa, fizično prenašanje misli skozi gesto z mukotrpnim rezanjem, dolbljenjem, gladenjem, obdelavi z valjčkom in barvo, potem odtiskovanje ter rojstvo svojstvene entitete, saj je vsak odtis samosvoj. Njegove grafike so kot telesa, kipi/objekti ali del iluzije slike, saj jih kolažira tudi na slikarska platna. Kot odtisi v knjigi umetnika so v smislu inkunabul, na svitkih pa kot bandera vstopijo v prostor še na poseben način.

To jesen živijo njegova dela v Savinovem likovnem salonu v Žalcu. Z umetnikovo avtorsko postavitvijo nas nagovarjajo enovito, a vsak posamezen lesorez nosi v sebi samosvojo podobo in zgodbo...

Janko Orač, rodil se je leta 1958 v Celju. Otroštvo je preživel v Zibiki. Šolal se je na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, podiplomski študij pa je zaključil na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Živi in ustvarja v Novem mestu in Zibiki.

Razstava je sopotnica 20. bienala otroške grafike, ki poteka v organizaciji I. osnovne šole Žalec.

Udeležba na dogodku je možna samo s predložitvijo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) dokazila.

Razstava bo na ogled do 10. novembra 2021, med tednom od 10. do 17. ure in ob sobotah od 10. do 13. ure. Vstop prost.