O-STA

Europark se pridružuje vseslovenski akciji "Slovenija oživlja!"

V soboto, 16. oktobra, se bodo v Europarku Maribor pridružili vseslovenski akciji "Slovenija oživlja!," ki jo tudi letos organizira Zveza študentov medicine Slovenije (ZŠMS), in sicer v partnerstvu s Slovenskim reanimacijskim svetom ter Rdečim križem Slovenije. Znanje oživljanja je veščina, ki rešuje življenja, zato želijo organizatorji javnost ozaveščati o tem, kako pomembno je, da tudi v času epidemije pristopimo in pomagamo človeku, ki doživlja srčni zastoj. V soboto se lahko v največjem nakupovalnem središču severovzhodne Slovenije tudi vi naučite, kako se odzvati v taki situaciji. Usposobljeni prostovoljci bodo namreč na osrednjem prireditvenem prostoru med 8.00 in 18.00 obiskovalcem predstavljali pomen oživljanja in pravilne postopke oživljanja.

Svetovni dan oživljanja tudi v Europarku

V soboto, 16. oktobra, bomo že četrto leto zapored obeležili Svetovni dan oživljanja. Pri tej globalni iniciativi, ki se je sicer pod imenom Evropski dan oživljanja začela že pred devetimi leti, bodo tudi letos pod okriljem Zveze študentov medicine Slovenije sodelovali študentje medicine iz obeh slovenskih fakultet, študentje petih zdravstvenih fakultet, člani Zveze tabornikov Slovenije, člani Zveze slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter predstavniki območnih združenj Rdečega križa Slovenije. V devetih slovenskih mestih bodo organizirali vseslovensko akcijo "Slovenija oživlja!", s katero želijo javnost ozaveščati o pomenu oživljanja. Akciji se bodo pridružili tudi v Europarku Maribor, kjer se bodo imeli obiskovalci v soboto priložnost preizkusiti v temeljnih postopkih oživljanja.

Pravilna in pravočasna pomoč rešuje življenja

Študentje medicine bodo obiskovalcem Europarka predstavili in prikazali, kako prepoznamo človeka, ki doživlja srčni zastoj, kako se lotimo oživljanja in na kakšen način lahko pristopimo k oživljanju tudi med epidemijo. Takojšen začetek izvajanja temeljnih postopkov oživljanja (TPO) namreč zviša možnost preživetja za dva do štirikrat. Organizatorji poudarjajo, da lahko vsak laik s hitrim odzivom in uporabo temeljnih postopkov oživljanja ter s pomočjo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED) za bolnika naredi skoraj toliko, kot ekipa nujne medicinske pomoči z vso opremo. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da se znamo pravilno odzvati, saj pravočasna pomoč rešuje življenja. Prijazno vabljeni, da se v soboto, 16. oktobra, v največjem mariborskem nakupovalnem središču tudi vi pridružite akciji "Slovenija oživlja!" in se naučite, kako sočloveka ohraniti pri življenju.

Letošnja akcija "Slovenija oživlja" bo potekala skladno z aktualnimi ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19.