O-STA

Premiera novega filma o lipicancih - jutri ob 17:25 na prvem programu TV Slovenija

PREMIERA NOVEGA FILMA O LIPICANCIH - JUTRI OB 17:25 NA PRVEM PROGRAMU TV SLOVENIJA

Lipicanci, ena najstarejših kulturnih pasem konj na svetu, predstavljajo slovenski ponos in tradicijo. Prav njim je posvečen nov izobraževalno-dokumentarni film Lipicanci, ki je nastal v uredništvu kulturno-umetniškega programa TV Slovenija. Premiera filma bo jutri ob 17:25 na prvem programu TV Slovenija v oddaji Tipično slovensko.

25 minutni film je nastajal vse od pomladi, ko pridejo na svet lipicanska žrebeta. Filmska ekipa je obiskala Kobilarno Lipica, žrebetišče Ravne, kjer odraščajo mladi lipicanski žrebci iz Lipice, zasebne rejce lipicancev, povezane v Združenje rejcev lipicanca Slovenije, in druge sogovornike, ki so jim pri srcu ti plemeniti konji.

"Lipicanci, ena najstarejših kulturnih pasem konj na svetu, so slovenski ponos, tradicija. Najdemo jih v tudi v naši literaturi, na evrskem kovancu, med protokolarnimi darili. Črna žrebeta, ki z leti osivijo do prepoznavne bele, so vzredili Habsburžani, postali pa so slovenski simbol. Zibelka lipicancev, njihov prvi dom, je Lipica, a jih danes najdemo tudi drugje po Sloveniji in v svetu," sta dokumentarno pripoved predstavili režiserka filma, Tina Novak, ter scenaristka in urednica serije Tipično slovensko, Milica Prešeren, ki sta snovanje filma prepletli z vprašanji, koliko in zakaj je lipicanec tipično slovenski ter zakaj ima lipicanec pri Slovencih prav posebno mesto.

Vsi, ki želijo pobližje spoznati bele lipicanske kobile in njihova temna žrebeta ter filmsko izkušnjo obogatiti z doživetjem lipiškega posestva v razkošnih barvah jeseni, pa ste v teh počitniških dneh vabljeni v Lipico.

Program jesenskih družinskih doživetij v kobilarni obsega ogled predstave klasične šole jahanja ali uradnega treninga z lipicanci, vodeni ogled kobilarne, vožnje s kočijo, vodeno doživetje stika z lipicanci, delavnico s poniji za najmlajše in osvežitev v prenovljenem Hotelu Maestoso.

Najnovejši film o lipicancih si lahko ogledate:

• premierno jutri, 27. oktobra, ob 17:25 na TV SLO 1,

• v četrtek, 28. oktobra, ob 11:15 na TV SLO 2,

• v prihodnjih dneh na spletnem portalu TV Slovenija.

Sporočilo za javnost RTV Slovenija >>

Foto galerija >>

Foto: Arhiv TV Slovenija, Kobilarna Lipica, Jošt Gantar/www.slovenia.info, Gabriele Boiselle/Edition Boiselle