O-STA

55 Prešernovih priznanj za uvod v pester december na GCC

GIMNAZIJA CELJE - CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Gimnaziji Celje - Center so tudi letos ob Ta veselemu dnevu kulture podelili šolska Prešernova priznanja, razglasili letošnje zmagovalce natečaja Naj kratka zgodba in zakorakali v pester veseli december

Že več kot 10 let je 3. 12. na Gimnaziji Celje - Center (GCC) poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi šolska Prešernova priznanja ter razglasijo zmagovalce šolskega natečaja za naj kratko zgodbo. Na kulturni prireditvi z naslovom Sobivanje, ki je obenem tudi tema celotnega šolskega leta, so poudarili pomen kulture za slovensko identiteto v najširšem bivanjskem pomenu te besede, ki je v teh nenavadnih časih na posebni preizkušnji. Prireditev sta vodila drugošolka Špela Gobec in maturant Janez Simonič, obogatili pa dijaki z recitali sodobnih pesnikov in raznovrstnimi glasbenimi točkami. Kot vsako leto so tudi tokrat izdali poseben koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, izšel pa je tudi razpis za dijaške prispevke za literarno revijo Podstrešje, ki bo izšla konec šolskega leta, odprt pa bo vse do slovenskega kulturnega praznika 8. 2. 2022.

55 dijakinj in dijakov je za svoj izjemni prispevek h kulturnemu utripu na šoli in zunaj nje dobilo šolska Prešernova priznanja, zmagovalke natečaja za Naj kratko zgodbo, ki ga že 14 let razpisuje knjižnica GCC, pa so postale Tea Simić, 4. b, in Eva Šket, 4. i, ki sta z zgodbami Briljantna barva hišnika in Kožuh prepričali strokovno komisijo ter Nina Šoštarič, 1. a, ki je z zgodbo Deklica med zvezdami prepričala bralce. Na natečaj je sicer letos prispelo 24 kratkih zgodb.

Prireditev je tradicionalno uvedla tudi pestro decembrsko dogajanje na GCC, ki se zaradi aktualnih razmer delno seli na splet. 3. 12. so glasbeni sestavi GCC začeli s snemanjem prazničnega koncerta, ki ga bodo v čast dneva samostojnosti in enotnosti predstavili 23. 12. na kanalih YouTube in Facebook. Ta dan se je na šoli začela tudi dobrodelna akcija Anina zvezdica, ki jo tokrat pripravljajo v sklopu projekta Misija Človek, v prihodnjem tednu pa se zaključuje akcija Pismo za lepši dan, ki jo vodi Slovenska karitas. 15. 12. bodo v športni dvorani pripravili tradicionalno Centrovizijo in začeli s priložnostnimi prazničnimi glasbenimi intervencijami na hodnikih, 17. 12. je na programu umetniška Bela snežinka, na oknih šole umetniki pripravljajo prav poseben adventni koledar, na Savinjskem nabrežju pa bodo v družbi mnogih zasijali tudi trije lampijoni GCC. Cel december bodo dijaki programa predšolska vzgoja za vrtce iz regije izvajali tudi glasbeno pravljico Zimsko spanje. Koledarsko leto bodo na šoli zaključili z dnevi OIV in kariernim dnem, še vedno pa upajo, da bodo lahko v novo leto vstopili s tradicionalnim Novoletnim koncertom glasbenih sestavov, ki ga načrtujejo 6. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju.

PRILOGA: Fotografija prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj, prejemnic priznanja za naj kratko zgodbo z mentoricama in utrinka s prireditve (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj 2021:
Tjaš Esih, Lara Bračun, Ana Kumperger (vsi 2. č), Špela Irman, Rosana Pungeršek, Naj Zazijal, Ines Blatnik, Janja Šolinc (vsi 3. b), Nika Klaužer (3. c), Zarja Sagadin (3. č), Lovro Gubenšek, Aja Urlep (oba 3. d), Nuša Tovornik, Nina Tovornik, Maruša Smodej, Nuša Majcenovič, Žana Javorič, Anja Križnik, Anže Finkšt (vsi 4. a), Laura Potočnik, Maša Laznik, Ana Košir, Nia Ganzitti, Anika Brežnik, Pia Veniger Djuras (vse 4. b), Lara Felicijan, Eva Kot, Eva Krušnik, Martina Plankl, Nina Perko (vse 4. c), Lara Dobnik, Eva Javornik, Ema Lapornik, Nika Šlander, Jošt Bezgovšek (vsi 4. č), Valentina Livk, Benjamina Breznikar, Neža Kovač, Nika Krajnc, Janez Simonič (vsi 4. d), Ana Krajnc, Eva Majcen, Špela Potočnik (vse 4. h), Maša Kreže, Laura Penšek Kozmelj, Neža Artnak, Klara Eller, Emili Jenko, Kim Alizee Oven Lekše, Julija Potočnik, Nika Vrešnjak, Zala Vozelj (vse 4. i), Favstina Plavčak, Eva Osterc, Klara Tiselj (vse 4. j).