O-STA

Seeds for the future 2021: Huaweijev program za mlade talente uspešno zaključila že druga generacija študentov iz Slovenije

Sporočilo okrogle mize: Razvoj talentov, inovacij ter sodelovanje gospodarstva z univerzami so temelj nadaljnjega tehnološkega preboja; Slovenski udeleženci Seeds for the future so se uvrstili v finale globalnega natečaja Tech4Good

V Digitalnem središču Slovenije (DIH) je v torek, 14. decembra potekal zaključni dogodek programa za mlade talente Seeds for the future, ki ga je Huawei v Sloveniji organiziral drugo leto zapored. V letošnjem Seeds for the future je sodelovalo skupno 10 študentov Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru, program pa je potekal v spletni različici. "Seeds for the future je Huaweijev program za razvoj tehnoloških talentov, bodočih digitalnih, IKT strokovnjakov in voditeljev," je izpostavil direktor slovenske podružnice Huawei Walter Zhang.

Walter Zhang je tudi poudaril, da se morata inovativnost in talenti razvijati z roko v roki. "Huawei je zavezan k dolgoročnemu razvoju tako talentov, kot inovacij, ki so del našega DNK-ja. Glavni cilj je izboljšati digitalne veščine mladih, da bi postali del sodobnega digitalnega okolja" je zbranim na srce položil Zhang.

Svet je danes povezan bolj kot kadarkoli do sedaj, zato moramo čim bolje razumeti digitalno infrastrukturo, ki nas globalno povezuje ter kulturo poslovnih partnerjev, s katerimi sodelujemo. Tovrstne programe, kot je Seeds for the future, pa seveda ne bi bilo možno izpeljati brez vedoželjnih in zagnanih študentov ter sodelovanja z deleženiki v širšem ekosistemu, ki v tovrstnem sodelovanju vidijo dodano vrednost za vse sodelujoče.

Udeležence je nagovoril tudi kitajski veleposlanik Wang Shunqing, ki je poudaril pomen medkulturnega sodelovanja. "Program Seeds for the future je globalni program Huaweija, skozi katerega študenti spoznavajo ne samo najnovejšo tehnologijo in najnaprednejša kitajska podjetja, temveč tudi kitajsko družbo in kulturo. Prepričan sem, da bodo semena, ki ste jih vsi skupaj posadili tekom programa, v naslednjih letih obrodila sadove. Čestitke vsem študentom, ki ste letos sodelovali in uspešno zaključili program," je povedal Wang.

Poleg slavnostne podelitve diplom udeležencem Huaweijevega programa Seeds for the future, je potekala tudi okrogla miza, na kateri so se gostje dotaknili področja talentov, njihovega razvoja ter vloge v novi digitalni prihodnosti. Okroglo mizo je moderirala Gordana Kisilak, nacionalna koordinatorka programa Seeds for the Future.

Profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in predstojnik Laboratorija za telekomunikacije dr. Andrej Kos, je spomnil, da je pri mladih stik s prakso nujen, prav tako delo na projektih ter sodelovanje s podjetji in organizacijami. "Potrebno je narediti nekaj, da se število študentk in študentov na tehniških, STEM programih, še posebno na tistih, ki se usmerjajo v IKT, poveča, saj se zaradi pomanjkanja kadra ne izkoriščajo vse gospodarske priložnosti. Konkurenca za kadre s področja IKT je zelo huda in dolgoročno ne predstavlja več vzdržnega sistema," je še opozoril Kos.

Okrogle mize se je udeležil tudi sekretar na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport dr. Borut Čampelj, ki je izpostavil pomen celovit razvoj digitalnih kompetenc. "Mladi potrebujejo nova znanja, predvsem računalništva in informatike. Šolski sistem mora poleg teh kompetenc poskrbeti tudi za razvoj podjetnosti, ki je med mladimi primanjkuje. Okolje za razvoj talentov je široko. Poleg šol, fakultet je potrebno vključevati tudi zunanje deležnike" je še poudaril.

Svoj pogled in izkušnjo sodelovanja v letošnjem programu Seeds for the future, je z zbranimi podelila tudi študentka Maruša Podbevšek. "Imeli smo priložnost, da si s pomočjo predavateljev z vsega sveta razširimo znanje o prihodnosti digitalizacije," je poudarila ter dodala, da si mladi želijo ambiciozno okolje, ki jih spodbuja k razvoju in napredku, jim omogoča aktivno sodelovanje in upošteva njihove ideje. "V programu Seeds for The Future smo se spoznali z najnovejšimi tehnologijami, kot so 5G, umetna inteligenca. Edinstveno pa je bilo tudi sodelovati v globalnem natečaju Tech4Good."

V razpravi pa je sodelovala tudi Katja Mohar Bastar, direktorica Digitalnega inovacijskega središča Slovenije (DIH Slovenija). Poudarila je, da vsakega študenta ob koncu študija, usmerjenega v IKT, čaka več služb. "Študentje že v času študija opravljajo delovne obveznosti, kar predstavlja odlično priložnost za pridobivanje digitalnih kompetenc. Kljub temu bi morale univerze študentom omogočiti še več prakse, saj gre za vseživljenjsko učenje, pri katerem je ključna interdisciplinarnost."

Na zaključnem dogodku je Huawei Technologies Slovenia naznanil tudi novico, da se letošnja ekipa študentov iz Slovenije, ki so sodelovali v programu Seeds for the future, v sklopu Huaweijevega mednarodnega natečaja Tech4Good uvrstila v finalno tekmovanje, ki bo potekalo 13. januarja prihodnje leto.

-Konec-

O programu Seeds for the future

Seeds for the future je globalni program za mlade tehnološke talente, ki je od leta 2008 vključeval udeležence iz več kot 130 držav in regij. Študenti in študentke se v programu usposabljajo na področjih tehnologije 5G, umetne inteligence, kibernetske varnosti, v okviru programa pa spoznavajo tudi teorije vodenja in kitajsko kulturo. Program vključuje tudi interaktivno delo, obisk spletnega razstavnega prostora in delo v mednarodni skupini. Vsi, ki uspešno zaključijo program pridobijo certifikat, nagrado za udeležbo ter priložnost, da se vključijo v globalni Seeds for the Future klub (alumni), ki jim ponuja nadaljnje vsebine in možnost globalnega mreženja.

O Huaweiju

Huawei, ki je bil ustanovljen leta 1987, je vodilni svetovni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke (ICT) infrastrukture ter pametnih naprav. Imamo približno 197 tisoč zaposlenih in delujemo v več kot 170 državah in regijah ter služimo več kot trem milijardam ljudi po vsem svetu.

Naša vizija in poslanstvo je vsem ljudem, tako doma kot v organizacijah, omogočiti digitalno izkušnjo, da bi ustvarili popolnoma povezan in pameten svet. V ta namen bomo spodbujali vseprisotno povezljivost in spodbujali enak dostop do omrežij, omogočili storitve v oblaku in umetno inteligenco po vsem svetu, da zagotovimo vrhunsko računalniško moč, kjer je potrebno, zgradili digitalne platforme za pomoč vsem panogam in organizacijam, da postanejo bolj gibčne, učinkovitejše in dinamične, na novo opredelili uporabniško izkušnjo z umetno inteligenco in jo prilagodili ljudem v vseh pogledih, ne glede na to, ali so doma, v pisarni ali na poti.

Za več informacij obiščite Huawei na spletnem mestu www.huawei.com ali nam sledite na:

http://www.linkedin.com/company/Huawei

http://www.twitter.com/Huawei

http://www.facebook.com/Huawei

http://www.youtube.com/Huawei