O-STA

Sledi slikarske poti Jelice Žuža: Matej Sternen, Gojmir Anton Kos, Marino Tartaglia

Matej Sternen: Jelica Žuža

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vljudno vabi na odprtje likovne razstave Sledi slikarske poti Jelice Žuža: Matej Sternen, Gojmir Anton Kos, Marino Tartaglia, ki bo v četrtek, 17. marca 2022, ob 19.00 v Savinovem likovnem salonu Žalec.

Razstavo pripravljamo ob prihajajoči 100. obletnici rojstva akad. slikarke Jelice Žuža (1922-2014).

O slikarski poti Jelice Žuža in profesorjih, ki so usodno vplivali na njeno umetnost, bo spregovorila mag. Alenka Domjan. Razstavo bo odprl župan Občine Žalec Janko Kos.

O razstavi:

V slikarskem opusu Jelice Žuža so opazne sledi njenih profesorjev Mateja Sternena, Gojmirja Antona Kosa in Marina Tartaglie, ki so s svojimi pedagoškimi sugestijami oblikovali njen razvoj. Zgodnja dela se navezujejo na prvega učitelja, mojstra Mateja Sternena, ki je v njeno dušo vdahnil močan akcent mehke barvitosti. Kasneje, po vojni, je likovno znanje sprejemala na ljubljanski akademiji pri prof. G. A. Kosu, virtuozu barvne kompozicije in svetlobe, potem pa na specialističnem študiju pri prof. Marinu Tartaglii v Zagrebu, ki jo je vodil skozi dva svetova, od realnega do asociativnega. Vsem trem mojstrom pa so skupni likovni nauki: barva, fenomen svetlobe in risba kot temeljna matrica, kar je usodno vplivalo na celostni slikarski razvoj Jelice Žuža.

Razstavo so omogočili: Narodna galerija Ljubljana, Umetnostna galerija Maribor in Sonja Žuža.

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 13.00.

Vstop je prost. Razstava bo na ogled do 7. maja 2022.