O-STA

GCC Vrtiljak mavričnih barv

GIMNAZIJA CELJE - CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

5. 4. se bo v Celjskem domu ponovno zavrtel Vrtiljak, tradicionalna prireditev dijakov programa predšolska vzgoja na Gimnaziji Celje - Center

Gimnazija Celje - Center (GCC) sodi s tremi izobraževalnimi programi med večje srednje šole v regiji. Ob splošni in umetniški gimnaziji program predšolska vzgoja, kjer se izobražuje nekaj več kot 300 bodočih vzgojiteljic in vzgojiteljev, predstavlja neposredno vez z bogato preteklostjo stoletne secesijske lepotice v današnji Kosovelovi ulici, kjer je po drugi svetovni vojni začelo delovati celjsko učiteljišče.

Po dveh koronskih letih premora bodo v torek, 5. 4., ob 17. uri v veliki dvorani Celjskega doma bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji z mentoricami in mentorji pripravili Vrtiljak, osrednjo prireditev programa predšolska vzgoja, pri kateri bodo dijakinjam in dijakom pomagali otroci iz Vrtca Danijelov Levček (enota Center). Tema letošnjega leta so barve kot se za začetek pomladi spodobi, mavrična paleta ustvarjalnih glasbenih, gledaliških in plesnih točk pa je povezale prav vse dijake programa predšolska vzgoja pri obveznih in izbirnih strokovnih predmetih.

Tako pester kot bo torkov večer, je pester tudi izobraževalni program predšolska vzgoja, ki ob splošnih predmetih ponuja tudi strokovne, ki spodbujajo široko ustvarjalnost dijakov in jih usposabljajo za delo v vrtcu. Šola v okviru redne prakse in različnih projektov sodeluje z vsemi vrtci v regiji, Otroškim muzejem Hermanov Brlog, Osrednjo knjižnico Celje, Tehnoparkom ter drugimi javnimi zavodi, zadnjih nekaj let pa tudi s partnerji iz tujine. Dijaki lahko prakso opravljajo tudi v tujini (Malta, Severna Irska, Irska, Velika Britanija, Portugalska, Španija, Finska), in sicer v okviru programa Erasmus+. Trenutno dijaki predšolska vzgoja aktivno sodelujejo tudi v dveh mednarodnih partnerstvih na temo zgodnjega učenja matematike in pa gibalnega razvoja. Na šoli odlično deluje tudi Izobraževalno središče GCC, ki s predavanji, delavnicami in seminarji za vzgojitelje, učitelje in dijake povezuje strokovna znanja po celotni izobraževalni vertikali.

Vrtiljak bo dopolnil pestro kulturno pomlad na GCC, ki se je začela s tradicionalno prireditvijo ob svetovnem dnevu poezije (17. 3.) in koncertnim gostovanjem zasedbe The Šlagers v Bad Radkersburgu (24. 3.), nadaljevala se bo z maturantskim plesom generacij 2020, 2021 in 2022 (7. 4., dvorana Golovec), Pomladnim koncertom glasbenih sestavov (13. 4., Narodni dom), tednom knjige (18.-22. 4.), prvo javno prireditvijo z naslovom Sobivanje v galeriji GCC AQ v celjski umetniški četrti (21. 4.), ki so jo pred kratkim v upravljanje prevzeli dijakinje in dijaki umetniške gimnazije likovne smeri, odprtjem razstave v Galeriji Mozirje (21. 4.) in revijo slovenskih srednješolskih zborov, ki jo 25. 4. pripravljajo v sodelovanju z Mladinskim pevskim festivalom Celje in Javnim skladom RS za kulturo.

PRILOGA: Fotografije z zadnjega Vrtiljaka 2019 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si