O-STA

Pomladni koncert ob prazniku knežjega mesta

GIMNAZIJA CELJE - CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Tradicionalni glasbeni pozdrav GCC ob prazniku knežjega mesta po dveh letih ponovno na odru Narodnega doma v Celju

S slavnostnim koncertom, ki bo v četrtek, 13. 4., ob 19. uri v celjskem Narodnem domu, se bodo na Gimnaziji Celje - Center (GCC) tradicionalno poklonili aprilskemu prazniku Mestne občine Celje. Nastopili bodo Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, zasedba The Šlagers z mentorjem Sašem Šoncem, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje in učiteljska zasedba GCC kvintet. S koncertom na GCC napovedujejo tudi prvo revijo srednješolskih pevskih zborov Slovenije, katere pobudnik so glasbeni sestavi šole in ki jo v sodelovanju z JSKD, Zavodom Celeia Celje in Mladinskim pevskim festivalom Celje pripravljajo v ponedeljek, 25. 4., ob 17. uri na Muzejskem trgu (oz. v Celjskem domu, če bo slabo vreme). Ta bo posvečena nedavno preminulemu slovenskemu skladatelju Jakobu Ježu, ki je ogromno ustvarjal prav za otroške in mladinske zbore.

Ni skrivnost, da Celje slovi po odličnih glasbenikih. Ena najbolj razširjenih ljubiteljskih dejavnosti v mestu je zagotovo še vedno zborovsko petje, za kar skrbijo zlasti na celjskih osnovnih in srednjih šolah, kjer domujejo odlični otroški in mladinski zbori. Na GCC zborovstvo v zadnjih letih vedno bolj intenzivno dopolnjujejo tudi različne druge vokalno-inštrumentalne zasedbe, med katere sodijo tudi letošnji evrovizijci, skupina LPS. Na šoli in v alumni Društvu GCC se lahko pohvalijo kar z devetimi zasedbami, ki uživajo mednarodni sloves, v njih pa letos sodeluje več kot 170 sedanjih in nekdanjih dijakov. Med najnovejše sodi GCC kvintet, ki ga sestavljajo učitelji glasbe na šoli. Zasedbe odlikuje izjemno pestra koncertna dejavnost na domačih in tujih odrih, sicer pa šola tradicionalno prireja štiri večje koncertne dogodke. Med vrhunce letošnje sezone nedvomno sodi spletni Miklavžev koncert z izvedbo suite #enostavnodrugačenBOŽIČ, ki jo je Danijel Berden napisal prav za glasbenike z GCC, pa odmeven novoletni koncert, marčevsko Sobivanje in koncert Šlagersov v Bad Radkersburgu. Pred njimi je že omenjena srednješolska revija, ki jo bo gostilo knežje mesto, poletnih turnej in nastopov, pa tudi nove sezone, ki jo bo uvedlo praznovanje 110-letnice šole in skupna jesenska turneja na Nizozemsko.

Pomladni koncert bo pestra dopolnitev živahnega kulturnega utripa na šoli, ki ga bodo v aprilu dopolnile še številne prireditve - teden knjige (18.-22. 4.), prva javna prireditev z naslovom Sobivanje v galeriji GCC AQ v celjski umetniški četrti (21. 4.), ki so jo pred kratkim v upravljanje prevzeli dijakinje in dijaki umetniške gimnazije likovne smeri ter odprtje razstave likovnih del ob Plečnikovem letu v Galeriji Mozirje (21. 4.)

PRILOGA: Fotografija glasbenih sestavov GCC z decembrskega snemanja (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si