O-STA

V Brežicah potekal glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Slavnostni govornik je bil tokrat domačim Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.
Zasedanje glavnega odbora ZVVS je potekalo v dvorani Mladinskega centra Brežice.
Predsednik ZVVS Ladislav Lipič.
Predsednika OZVVS Brežice Darko Udovič.
Župana Brežic Ivan Molan.
Posebno zahvalno plaketo je prejel tudi župan občine Brežice Ivan Molan.
Prejemniki priznanj reda III. stopnje.
Prejemniki priznanj reda II. stopnje.
Prejemnik priznanja reda I. stopnje - Marijan Platiše
Delavno predsedstvo.
Glasovanje.
Za kulturni del programa je poskrbel mešani pevski zbor Viva.

Brežice, 9.4.2022 - Letošnji glavni zbor je bil organiziran v občini Brežice. To pa zato, ker so v letu 2021 v sodelovanju med območnim združenjem Brežice in Občino Brežice odkrili monumentalni pomnik osamosvojitveni vojni 91. Slavnostni govornik je bil tokrat domačim Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, ki je poudaril pomembno vlogo teritorialne obrambe v vsej njeni zgodovini delovanja.

Igor Zorčič je veteranom vojne za Slovenijo dejal, da so ravno oni najzaslužnejši za samostojno državo. "Zato bi bilo prav, da bi več kot tri desetletja po osamosvojitvi, ko ste se odločno uprli takratni JLA po predaji orožja in leto pozneje v vojni za Slovenijo brez oklevanja poprijeli za orožje, dobili svoje mesto in priznanje tudi v zgodovinskih učbenikih."

Predsednik ZVVS Ladislav Lipič pa je v uvodu vse navzoče pozdravil in med drugim dejal: "V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo si prizadevamo za dopolnitev Zakona o vojnih veteranih, s katerim bi status veterana dobili še nekateri posamezniki, dejavni v osamosvojitveni vojni, to so kurirji, ki so raznašali vpoklice, to so nekatere skupine, ki so postavljale barikade, pripadniki civilne zaščite in gasilci."

Sledil je pozdrav župana Brežic Ivana Molana ter predsednika OZVVS Brežice Darka Udoviča. Viktor Pšeničnik, nekdanji član 25. OŠTO Brežice in član projektne skupine za izgradnjo je predstavil proces izgradnje pomnika od njegove idejne zasnove do končne realizacije.

Podelili so tudi priznanja in zahvale posameznikom, ki so svojim delom v preteklosti bistveno prispevali k prepoznavnosti veteranske organizacije.

Posebno zahvalno plaketo je prejel tudi župan občine Brežice Ivan Molan za njegov res velik prispevek k postavitvi že omenjenega pomnika osamosvojitveni vojni 91. Vsekakor je potrebno omeniti tudi dejstvo, da je občina zagotovila vsa potrebna finančna sredstva, kar je bil kar velik zalogaj.

V delovnem delu srečanja so se seznanili z vsemi poročili in jih tudi soglasno potrdili. Sprejeli pa so tudi sklep, da se OZVVS Kanal izključi iz Zveze veteranov, ker vodstvo OZVVS Kanal ni izvršilo sklepa glavnega zbora ZVVS, ki jim je naložilo, da morajo v 30 dneh po sprejetju sklepa sklicati letni zbor društva v skladu z veljavnim statutom društva.

Pred tem je namreč častno razsodišče ZVVS odločilo, da njihov letni zbor ni potekal v skladu s statutom, da ni bila zagotovljena sklepčnost pri odločanju in zahtevalo odpravo nepravilnosti. Delegati glavnega zbora leta 2021 so potrdili prej navedene sklepa častnega razsodišča. Na ZVVS upajo, da se v prihodnje ne bo več potrebno ukvarjati s takšnimi zapleti in sprejemati tako drastične odločitve, kot je izključitev društva iz ZVVS.

Za kulturni del programa je poskrbel mešani pevski zbor Viva, ki je tudi otrok osamosvojitve, saj letos obeležuje 30 let svojega delovanja.

Foto: Janez Platiše