O-STA

S tehnološkimi inovacijami do okolju prijaznejše družbe

V 4PDIH se skupaj s partnerji zavedajo, da so tehnološke inovacije pomembne na poti k okolju prijaznejši družbi

Na poti k podnebno nevtralni družbi je treba med drugim stremeti k tehnološkim inovacijam, ki omogočajo uporabo čistejših virov energije. Pomen takšnih projektov so prepoznali v inovacijskem ekosistemu 4PDIH, v katerem s svojimi aktivnostmi doprinašajo k trajnostnemu razvoju ter preoblikovanju evropskega gospodarstva v sodobno in konkurenčno gospodarstvo, ki zagotavlja zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030.

Pomoč na poti v okolju prijaznejšo družbo

Eden od primerov dobrih praks je sodelovanje s podjetjem Envirodual, enim od vodilnih podjetij na področju trajnosti. Skupaj s 4PDIH ponujajo strokovno znanje in usposabljanje na področju energetske učinkovitosti, varstva okolja, trajnostne mobilnosti, podnebnih sprememb in kakovosti zraka. Navedeno vključuje: svetovanje pri pripravi strateških načrtov in programov trajnostnega razvoja na različnih ravneh, izdelava študij s področja energetske učinkovitosti obnovljivih virov energije, razvoj projektov, tehnično pomoč, pripravo poročil in implementacijo sistemov kakovosti po ISO-standardih.

Orodje za prehod v nizkoogljično družbo

Sicer pa so v podjetju Envirodual razvili sodobno spletno aplikacijo na področju energetike, okolja, kakovosti zraka in podnebnih sprememb: Energetsko-podnebni atlas. S pomočjo aplikacije lahko uporabnik pridobi odgovore na ključna energetska vprašanja v naseljih, mestih, občinah in pokrajinah. Aplikacija prepozna emisijsko najbolj onesnažena območja, kar je neposredno povezano z rabo toplotne energije. Z atlasom lahko sprejemamo odgovorne odločitve, ki bodo izboljšale energetsko učinkovitost in zmanjšale obremenjenost našega okolja. Atlas prikazuje tudi energetske podatke za posamezen objekt, s pomočjo katerih lažje načrtujemo nadaljnje investicije. Z aplikacijo lahko, na primer, tudi natančno določimo, katera stavba je primerna za investicijo v domačo sončno elektrarno. Namen orodja, ki je trenutno še v testni različici, je omogočiti in spodbuditi prehod v nizkoogljično družbo.