O-STA

Rešitev za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds že v desetih britanskih bolnišnicah

Ljubljana, 16. 5. 2022 - V Veliki Britaniji nagrajeno rešitev za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds, ki jo je razvilo slovensko podjetje Better, je vpeljalo že 10 bolnišnic v Veliki Britaniji. Med zadnjimi jo je začela uporabljati najstarejša psihiatrična bolnišnica na svetu, londonska South London and Maudsley NHS Foundation Trust.

Digitalizacija zdravstva prinaša številne izzive. Da bi se zdravstvene organizacije uspešno spopadle z vsemi temi izzivi, morajo nujno sprejemati in razvijati nove modele oskrbe ter spreminjati svoje dosedanje pristope k digitalni tehnologiji. Med področja, ki uvajajo spremembe, spada tudi predpisovanje in dajanje zdravil pacientom, ki velja v bolnišnicah za enega najbolj kompleksnih procesov. Da bi olajšali delo medicinskemu osebju in da bi se izognili napakam pri predpisovanju zdravil, je podjetje Better razvilo rešitev Better Meds, celostno rešitev za elektronsko predpisovanje zdravil.

Better Meds zagotavlja varnost in omogoča lažje sodelovanje

Rešitev Better Meds, ki je lansko leto v Veliki Britaniji prejela tudi nagrado Health Tech Award 2021, je namenjena digitalizaciji procesov predpisovanja, dajanja in usklajevanja zdravil v bolnišnicah. Rešitev, ki razume vsakodnevne izzive in je intuitivno orodje, je podjetje Better razvilo v sodelovanju z zdravniki, medicinskim osebjem in farmacevti. Rešitev, čeprav kompleksno, je izjemno lahko vpeljati v delovne procese in tehnologijo, ki jo bolnišnice že uporabljajo.

Lisa Yates, namestnica vodje informacijskega oddelka v bolnišnici v Herefordshireju in Worcestershireju, je ob tem povedala, da je "funkcionalnost rešitve Better Meds pri uporabi v paliativne namene boljša kot katera koli druga, ki smo jo preizkusili. Skupaj z uporabo openEHR tehnologije, ki jo zagovarja in zagotavlja Better, smo resnično dobili enostavnejšo in preglednejšo rešitev".

Better Meds prinaša v bolnišnice številne prednosti, saj zagotavlja večjo varnost pacientov, ker ne prihaja do kontraindikacij zdravil, lahko se prepreči morebitne neželene učinke, kot na primer pri kombinacijah zdravil, ali pa se prepreči zamude pri jemanju ali pri zamenjavah zdravil. Rešitev zmanjšuje tudi možnost napak, ker sistem za podporo pri odločanju preverja možne interakcije med zdravili. Rešitev lajša delo in izboljšuje sodelovanje med zdravstvenimi delavci, saj so vse informacije o stanju pacienta vedno in povsod na voljo vsem udeleženim v procesu zdravljenja bolnika - zdravniku, ki predpisuje zdravila, medicinskemu osebju, ki bolnikom daje zdravilo, in kliničnemu farmacevtu, ki zdravilo pripravi. To velja tudi za najzahtevnejša okolja, kot so intenzivne enote, kjer upravlja predpisovanje in dajanje vseh vrst zdravil, tudi infuzij. Poleg vsega pa rešitev za digitalno predpisovanje zdravil zmanjša stroške bolnišnice za zdravila za od šest do osem odstotkov.

"Predpisovanje zdravil z Better Meds je jasno in natančno, zato so se tveganja za napake znatno zmanjšala. Moj delovnik je tako optimiziran, uporaba orodja za predpisovanje zdravil pa je zelo pregledna in učinkovita, da ne omenjam, da je povečala mojo produktivnost. Imam več časa, ki ga preživim s svojimi pacienti, svojo dnevno rutino lahko načrtujem in učinkoviteje preverjam recepte," je o uporabi Better Meds povedal Dejan Branc, slovenski medicinski brat, ki dela v bolnišnici v Somersetu.

Medicinska sestra iz bolnišnice Wye Walley Sharon Handley pa je dejala: "Sistem je neprecenljiv pri zaključevanju revizij in preiskav, saj lahko jasno vidimo, katero zdravilo smo predpisali, kdo ga je predpisal in kdaj, ne da bi morali razšifrirati pisavo ali podpis. Uporaba Better Meds je bolj jasna in varnejša ter omogoča preprosto sledenje".

V uporabi v Veliki Britaniji, na Novi Zelandiji in v Sloveniji

Celovito rešitev za predpisovanje zdravil je implementirana v desetih bolnišnicah v Veliki Britaniji, med njimi v Univerzitetnem kliničnem centeru v Plymouthu, bolnišnici Wye Valley, bolnišnici v Worcestershireju ter v psihiatrični bolnišnici v Oxfordu. Slovensko rešitev uporablja tudi ena digitalno najbolj naprednih bolnišnic v Angliji, bolnišnica Somerset NHS Trust. Med zadnjimi je rešitev vpeljala londonska psihiatrična klinika South London and Maudsley NHS Foundation Trust, najstarejša psihiatrična ustanova na svetu, ki deluje že od leta 1247.

Better Meds poleg britanskih bolnišnic uporabljajo tudi na Novi Zelandiji, v Sloveniji pa se rešitev uporablja na Pediatrični kliniki v Ljubljani, na Onkološkem inštitutu in v Enoti za intenzivno terapijo Infekcijske klinike v Ljubljani, kjer storitev uporabljajo na vseh covid oddelkih.

Slovensko zdravstvo zrelo za prehod na digitalno poslovanje

"Digitalna transformacija bolnišic najprej v Veliki Britaniji in kasneje še na Novi Zelandiji je bila tista, ki je vodila v začetek implementacije sistema Better Meds v več bolnišnicah po obeh državah. Implementacijski proces, ki je pri tem zelo pomemben, so spremljali tako strokovnjaki iz bolnišnic kot tudi zunanji strokovnjaki, ki so pomagali pri "spomladanskem čiščenju" papirnih procesov in prilagoditvi sistema glede na poslovanje vsake bolnišnice.

Vsi skupaj smo dokazali, da je uporaba elektronskega predpisovanja zdravil preprosta in močno olajša procese za vse vpletene, če se je bolnišnica pripravljena podati na pot digitalne transformacije. Veselim se prihodnosti digitalizacije zdravstva tudi v Sloveniji, ki je svetu že pokazala, da je naše zdravstvo zrelo za prehod na digitalno poslovanje," pa je povedala Alja Polner, vodja ekipe za implementacijsko svetovanje Better Meds.  

O podjetju Better

Better s svojo vodilno, na odprtih podatkih temelječo digitalno zdravstveno platformo Better Platform, intuitivnim orodjem za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds in okoljem Better Studio, ki omogoča hitro, enostavno in stroškovno učinkovito izdelavo kliničnih aplikacij, pomaga transformirati zdravstvo. Podjetje je zagotovilo digitalne rešitve že za več kot 150 strank v 16 državah po vsem svetu. Med njimi so konzorcij devetih najnaprednejših nemških univerzitetnih bolnic HiGHmed, ki vključuje tudi prestižno bolnišnico v Heidelbergu, The Christie iz Manchestra, ki je ena največjih bolnišnic za zdravljenje raka v Evropi, ter pet okrožij bolnišnic v Londonu (OneLondon).