O-STA

Dvorec Novo Celje, odprtje razstave Dialog: Fantastika - Geometrija ali Preteklost in Prihodnost v igri Realnosti

Nova serija razstav v Dvorcu Novo Celje, 2022-2025: DIALOGI

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec že skoraj desetletje v Dvorcu Novo Celje v sodelovanju s priznanimi kustosinjami in kustosi organizira likovne razstave, na katerih gosti številne slovenske umetnike. Z razstavami, ki nastajajo na podlagi različnih tematik, vsako leto za nekaj mesecev oživljamo skoraj pozabljeni, tristo let stari baročni biser blizu Žalca.

Projekte, ki smo si jih zamislili v naslednjem štiriletnem obdobju, smo poimenovali DIALOGI in si bodo sledili v zaporedju FANTASTIKA - GEOMETRIJA (2022, kustosinji mag. Alenka Domjan in Milena Zlatar), ČLOVEK IN PROSTOR; umetnik in zgodovina (2023, kustosinja Vesna Teržan), MATERIALNO - NEMATERIALNO (2024, kustosinja dr. Mojca Puncer) in ŽIVO - NEŽIVO (2025, kustosinja mag. Andreja Rakovec). Posamezni projekti bodo s svojo zasnovo, umetniško naravo in likovnim izrazjem na prvi pogled nasprotujoči si v nagovoru, po svoji ognjevitosti pripovednega, likovno taktilnega, materialnega, tehnološkega ..., kjer se bodo porajale tudi naključnosti, pa izjemno privlačni in odprti za kompromise. Dialog posameznih avtopoetik v vseh štirih sklopih lahko razumemo kot metodo, skozi katero se pretakajo različni pogledi in koncepti, ki sprožajo komunikacijo, predvsem pa dvigujejo raven razmišljanja v igri konfliktov in njihovega reševanja. Zato mu pridajamo akcent etičnega imperativa, predvsem pa ga jemljemo kot nosilca univerzalne pozitivne konotacije, ki je sposobna prepoznati nasprotja in jih tudi razumeti, kar je za današnji čas ključnega pomena.

Leto 2022: FANTASTIKA ̶ GEOMETRIJA ali Preteklost in Prihodnost v igri Realnosti

Kustosinji: mag. Alenka Domjan in Milena Zlatar

Umetniki s svojo senzibilnostjo doživljajo svet vsak na svoj način. V njem se svobodomiselno gibljejo in z likovnimi pričevanji, četudi oblikotvorno različnimi, intenzivno komunicirajo z danim okoljem in družbo. Njihov povezovalec pa je gledalec. Ta vstopa med slikarska in kiparska telesa in s tem, ko je vpet v tkivo prostora, nehote povezuje vizualna nasprotja v tanko nit "čudenja", s katerim ohranja napetost in hkrati odpira možnost njihovega medsebojnega razumevanja. Njegova fizična in mentalna prisotnost, ki sta dinamično vtkani v strukturo predstavitve, pa ga vodita skozi posamezne likovne zgodbe, ki se odvijajo ob prehajanju med prostori in v pripovednem ter oblikovnem smislu potencirajo senzitivno moč med realnim in fantastičnim.

Damijan Kracina: Body, 2022

France Mihelič: Dafne, 1974

Iva Tratnik: Vešča. Rdeča, 2021

Da bi gledalcu čim bolj približali resonanco predstavljenih umetnin, jim za razumevanje ponujamo zgodovinsko podporo z jasno berljivimi primeri umetniških kosov avtorjev, nosilcev posameznih likovnih identitet, kot so fantastika in demonična bitja v delih Franceta Miheliča in konstruktivistična dela z izkušnjo rabe geometričnih oblik Avgusta Černigoja. S tem obiskovalcu omogočamo lažjo berljivost nagovorov in razumevanje likovnih preobrazb v delih mlajše generacije: Damijana Kracine, Ive Tratnik, Boruta Popenka in Romana Makšeta, ki se odvijajo v povsem sodobnem vzdušju. V pričujočem projektu torej razgrinjamo pogled na delo umetnikov in njihovo značilno osebno ikonografijo; na kontrastne napetosti pa tudi bližino, ki na čustveni in optični ravni odpirajo razmislek o delovanju razmerja do specifičnih umetniških organizmov, takih, ki nosijo narativni, simbolni nagovor večnega spreminjanja, in tistih, grajenih na minimalizmu, geometriji in racionalnih vzorcih. Oba pola se drug ob drugem utelešata v dialogu in se v generacijskem razkoraku v prostoru baročnega dvorca Novo Celje, ki že sam v sebi nosi svoje zgodbe skozi čas, dotikata in prepletata v osrednji dvorani dvorca.

Borut Popenko: Prepogib, 2021

Roman Makše, Relacije - Vrt, 2020

Avgust Černigoj, Brez naslova, 1924

ODPRTJE RAZSTAVE

DIALOG: FANTASTIKA - GEOMETRIJA

ali Preteklost in Prihodnost v igri Realnosti

Petek, 27. maja 2022, ob 19.00 v Dvorcu Novo Celje

Projekt bosta predstavili kustosinji mag. Alenka Domjan in Milena Zlatar.

Zahvaljujemo se Kobilarni Lipica - Galeriji Avgusta Černigoja, Goriškemu muzeju - Grad Kromberk, Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, Loškemu muzeju Škofja Loka in MMC Kibla, da so nam prijazno nudili strokovno pomoč in posodili umetniška dela za postavitev razstave.

Razstava bo na ogled do 2. oktobra 2022.

Dvorec je odprt vsak petek, soboto in nedeljo med 17.00 in 20.00. Ogled je možen tudi med tednom ob predhodni najavi na tel. št. 041 338 519.

***************************************************************************

Razstavo sta omogočila Ministrstvo za kulturo Republike Slovenija in Občina Žalec.

Organizator razstave: ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec

Pripravili:

mag. Alenka Domjan, kustosinja (alenka.domjan@gmail.com)

Nastija Močnik, pomočnica direktorja ZKŠT Žalec za področje kulture

(nastija.mocnik@zkst-zalec.si; 03 712 12 82 )

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec, Aškerčeva 9a, 3310 Žalec, T: 03 712 12 50, E: info@zkst-zalec.si

oe en ee ec