O-STA

Na mednarodni TRIPLE i konferenci o samomorilnosti razprava o učinkovitem raziskovanju in preprečevanju samomorilnega vedenja z najbolj uveljavljenimi strokovnjaki

Koper, 26. maj 2022 - Na že 13. mednarodni (in 1. hibridni) konferenci TRIPLE i - intuition, imagination, innovation - bo osrednja tema konference samomorilno vedenje kot kompleksen družbeni problem. Priznani strokovnjaki s področja suicidologije ga bodo v okviru dvodnevne konference naslovili z različnih vidikov, ki bodo vključevali preventivo, kot tudi raziskovalno in klinično delo.

je vsako leto organizirana v spomin pokojnemu prof. Andreju Marušiču, ki je v času svojega delovanja pri kreiranju inovativnih pristopov za preučevanje in preprečevanje samomora poudarjal pomen intuicije in domišljije. Konferenco skupaj z UP FAMNIT tradicionalno organizira UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, ki teži k izvajanju visoko kakovostnih raziskav za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja ter k izvajanju intervencij, namenjenih ljudem v stiski ali njihovim svojcem. UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora si poleg omenjenega prizadeva izvajati tudi različna izobraževanja, namenjena strokovni (npr. učitelji, policija, strokovnjaki s sorodnih področij) in laični javnosti. Njihov primarni namen je opolnomočiti in ozaveščati javnost o problematiki, zato tovrstna izobraževanja vključujejo vse od načinov prepoznave stiske pri posamezniku do praktičnih smernic glede možnih načinov ukrepanja ob zaznavanju stiske ali samomorilnega vedenja. Vsebine, ki so lahko v oporo ljudem v stiki, njihovim svojcem ter tistim, ki se ob svojem delu srečujejo s problemom samomorilnega vedenja in žalujočimi po samomoru, objavljajo tudi na spletni strani Živ? Živ!.

Raziskovalci UP IAM Slovenskega centra za raziskovanje samomora konferenco TRIPLE i tradicionalno prirejajo na slovenski obali v poznih spomladanskih mesecih. Ob epidemiji bolezni covid-19 so konferenco prenesli v spletno obliko. Letos bo konferenca prvič izvedena v hibridni obliki, ki nudi tako možnost mreženja v živo kot priložnost za udeležbo večjega števila zainteresiranih posameznikov z vsega sveta. Konferenca bo tako potekala 31. maja in 1. junija 2022 v videokonferenčnem okolju Zoom in v prostorih Univerze na Primorskem. Konferenca s tem ponuja edinstveno priložnost za izmenjavo praks in izkušenj mednarodno priznanih strokovnjakov s področja suicidologije s poslušalci, ki lahko predavanjem prisluhnejo iz udobja svojega doma. Predavali bodo prof. Stephen Platt, prof. David Gunnell, dr. Nuša Zadravec Šedivy, Vanja Gomboc, Martina Mravlja, prof. Holly C. Wilcox, dr. Daiane Borges Machado, prof. Danuta Wasserman, prof. Kairi Kolves, prof. Nicola Veronese, prof. Vita Poštuvan, Jacinta Hawgood, prof. Alan Lee Berman in prof. David A. Jobes.

Predavatelji se bodo dotaknili aktualnih, a raznolikih tem, saj so njihovi primarni raziskovalni interesi usmerjeni na različna področja problematike samomorilnega vedenja in samomora. Predavanja bodo zajela tematike, kot so samomorilno vedenje v povezavi z aktualnimi okoliščinami, samomorilno vedenje v povezavi z ranljivimi skupinami, etične dileme v raziskovanju in kliničnem delu ... Po vsakem predavanju bo del srečanja namenjen diskusiji z udeleženci, ki bodo imeli tako priložnost predstaviti tudi svoj pogled na problematiko. Več informacij o programu in predavanjih je na voljo na naslednji povezavi.

Dogodek skupaj z UP IAM Slovenskim centrom za raziskovanje samomora letos organizira De Leo Fund Onlus. Gostitelja konference TRIPLE i sta prof. Diego De Leo, sicer vodja UP IAM Slovenskega centra za raziskovanje samomora, zaslužni profesor za psihiatrijo na Univerzi Griffith v Avstraliji in eden izmed vodilnih raziskovalcev na področju raziskovanja in preprečevanja samomora, ter namestnica vodje UP IAM Slovenskega centra za raziskovanje samomora in vodja različnih projektov s področja duševnega zdravja ter preprečevanja samomorilnega vedenja, izr. prof. Vita Poštuvan.

S konferenco TRIPLE i želimo udeležencem ponuditi priložnost za pridobivanje aktualnih in pomembnih informacij s področja problematike samomorilnega vedenja ter priložnost za mreženje s strokovnjaki iz različnih koncev sveta. Želimo si, da bi bila konferenca zanje učinkovit prostor za izražanje in spodbujanje lastnih intuitivnih, imaginativnih in inovativnih idej.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodatne informacije o konferenci so na voljo tudi na naslednjih straneh:

· Facebook stran UP IAM

· Spletna stran Živ?Živ!

Prav tako se lahko za dodatne informacije obrnete na organizacijski in programski odbor konference Triple i (triple-i@upr.si).