O-STA

Poletje v Celju bo znova pestro

Pred nami je pestro, trimesečno dogajanje v sklopu tradicionalnega Poletja v Celju 2022. V treh poletnih mesecih se bo na različnih lokacijah zvrstilo okrog 200 dogodkov. Otvoritev Poletja v Celju 2022 bo letos v soboto, 18. junija 2022, na Muzejskem trgu, kjer bo koncert v spomin Edvardu Goršiču. Po dveh letih zaradi koronavirusa se v Celje zadnji avgustovski vikend vrača srednjeveška prireditev Dežela Celjska.

V ospredje programa smo na Zavodu Celeia Celje postavili lokalne kulturnike, umetnike in glasbenike. V skladu z dogovorom z Mestno občino Celje smo vključili celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in institucije, ki so se s svojimi projekti prijavili na Javni poziv za izbiro kulturnih projektov, ki ga sofinancira MOC. Pri pripravi programa smo sledili sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v urbanih prostorih, ki kulturo in umetnost postavlja v mestno središče, obiskovalcem omogoča večinoma brezplačne oglede in tako kulturno - umetniške dobrine približuje širšim ciljnim javnostim.

Zavod Celeia Celje je v program dodal dva velika koncerta, ki bosta na Starem gradu Celje. Prvi bo v četrtek, 16. junija, ko bo nastopil hrvaški glasbeni zvezdnik Massimo Savić, drugi pa v petek, 8. julija, ko bodo za rockerski večer poskrbeli legendarni Mi2. Konec avgusta bo na gradu in v mestnem središču srednjeveška prireditev Dežela Celjska, ki je v zadnjih dveh letih zaradi epidemičnih razmer odpadla.

Osrednje prireditvene lokacije Poletja v Celju 2022 so: Krekov trg, Stari grad Celje, Glavni trg, Trg pred mestnim kinom Metropol, Vodni stolp, Mestna plaža in Savinjsko nabrežje, Drevesna hiša in Spominska hiša Alme Karlin.

V bogato ponudbo dogodkov smo vključili tudi Mestno plažo na Savinjskem nabrežju, kjer bodo potekale številne delavnice, predstave za otroke in manjši, lahkotni dogodki ter spremljajoča gostinska ponudba.

Zavod Celeia Celje je z veseljem in ponosom podprl nekaj večjih projektov, ki bodo del Poletja v Celju. Prvi od teh dogodkov bo v soboto, 4. junija, ko na Muzejski trg prihaja najbolj priljubljena glasbena skupina ta hip Joker Out s predskupino LPS band, ki je Slovenijo zastopal na Pesmi evrovizije v Torinu. V koprodukciji z ZKD Celje h Knežjemu dvoru vračamo gledališko predstavo na prostem Pod svobodnim soncem. Na Starem gradu Celje s Špasteatrom in Sititeatrom pripravljamo poletne večere smeha, konec avgusta pa s Finkramom Večerno glasbeno simfonijo in koncert Jana Plestenjaka na Muzejskem trgu.

POLETNA MUZEJSKA NOČ IN OTVORITEV POLETJA V CELJU

Na Poletno muzejsko noč, 18. junija, ko bodo vrata za vse obiskovalce muzejev in galerij odprta do polnoči ter brez vstopnine, bo v mestnem središču potekala tudi otvoritev Poletja v Celju.

Otvoritev bo ob 19. uri na Muzejskem trgu, kjer bo spominski koncert Edvardu Gorišču, pred 20 leti preminulemu vsestranskemu celjskemu glasbeniku, kulturniku in športniku. V njegov spomin se bodo poklonile različne pevske in glasbene zasedbe, ki jim je v času svojega življenja dal neizmeren umetniški pečat.

V sklopu sobotne otvoritve bo veliko dogajanja, ki se bo začelo ob 9. uri z Umetniško tržnico v Umetniški četrti. Ob 11. uri bo v Galeriji Volk otvoritev razstave slikarskih del 3. likovnega ex-tempora Poletje, ob 14. uri pa Muzej novejše zgodovine Celje na Muzejskem trgu pripravlja predstavitev starodobnih vozil Kluba starodobnikov Celjski knezi. Ob 17. uri bo v mestnem središču plesni performans Igena Te lušte in razvade, na Mestni plaži pa predstavitev pesniškega projekta in pobarvanke Milene Šimunič Drhteče srce. Ob 18. uri se bo na odru pod Drevesno hišo začela opera v gozdu Don Giovanni. Ob 20. uri bo v dvorani pod Celjskim stropom Stare grofije koncert čembalistke Petre Bračko, na trgu pri Metropolu pa bo nastopil orkester Akord. Ob 20.30 Pokrajinski muzej Celje na Knežjem dvoru pripravlja prikaz obdelovanja stekla nad plamenom, ob 21.30 pa se bo v Galeriji AQ GCC v Umetniški četrti začel Poletna muzejska noč v izvedbi Gimnazije Celje Center.

Center sodobnih umetnosti Celje z Galerijo sodobne umetnosti ter Likovnim salonom, Pokrajinski muzej Celje in Muzej novejše zgodovine Celje ter Stari grad Celje bodo na Poletno muzejsko noč nudili brezplačen vstop vsem obiskovalcem.

Programski izbor Zavoda Celeia Celje

S poimenovanjem programov celjskih ljubiteljskih kulturnikov Celjani Celjanom želimo obiskovalcem približati lokalne dogodke in jih posebej izpostaviti.

Serijo koncertov znova v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje pripravlja Špital za prjatle pri Vodnem stolpu. Med drugim bodo koncerti skupin Tabu, Rudija Bučarja, Vlada Kreslina in Batista Cadillac. Celoten program je objavljen na Facebook strani Špitala za prjatle ter v knjižici prireditev.

Zavod Celeia Celje bo poskrbel za pet večerov klasične glasbe, ko se bodo pri Knežjem dvoru 6., 20. in 21. julija ter 3. in 4. avgusta predstavili izbrani mladi glasbeniki, solisti in komorne skupine.

Muzejski trg bo konec avgusta prizorišče še treh velikih glasbenih dogodkov. 19. avgusta se tja po premoru zaradi epidemije vrača Večerna glasbena simfonija, dan kasneje bo koncert Jana Plestenjaka, 27. avgusta pa se bosta celjskemu občinstvu predstavila Emkej in Vazz.

STARI GRAD CELJE

Stari grad Celje vas pričakuje vse dni v tednu. Od junija do avgusta je odprt med 9. in 21. uro. Poleg Žive zgodovine vsak konec tedna ponuja čudovit razgled na mesto, ogled stalne razstave Teater groze, VR in AR doživetje, VR teleskop in grajsko tiskarno. Na voljo je nakup letne kartice. Celjani si jo lahko zagotovijo za 3 evre, vsi ostali za 10 evrov. Z njo lahko grad obiščete vsak dan. Na Poletno muzejsko noč bo prost vstop na grad med 18. in 21. uro.

ŽIVA ZGODOVINA

Program Žive zgodovine poteka vsako soboto in nedeljo v primeru lepega vremena. Obiskovalci se bodo lahko v Viteškem taboru pomerili z vitezom v lokostrelstvu ali mečevanju, poklepetali z grajsko damo ali prisluhnili šalam grajskih glumačev.

MESTNA PLAŽA

Poletno prizorišče dogodkov, predvsem tistih za otroke in družine, bo Mestna plaža na Savinjskem nabrežju. V programu so raznolike delavnice in predstave. Mestna plaža, na kateri letos deluje Gušt, obratuje že od 15. maja. Odprta je od ponedeljka do nedelje med 8. in 22. uro, v primeru slabega vremena je zaprta.

CENTER SODOBNIH UMETNOSTI

Center sodobnih umetnosti bo na Poletno muzejsko noč 18. junija v Galeriji sodobne umetnosti odprl razstavo Premiera - trienale mladih umetnic in umetnikov. Na ogled bo do 11. septembra 2022. V Likovnem salonu pa je od 20. maja do 31. julija postavljena razstava Pomladna preobrazba: miniserija o vampirkini_jevi preobrazbi. Gre za projekt Camille Tellez v sodelovanju z Eszter Katalin, umetnicama, ki sta bili na umetniški rezidenci v Celju.

ČAROBNOST MESTNIH TRGOV

Tradicionalne modne revije mestnega marketinga Zavoda Celeia Celje Čarobnost mestnih trgov pripravljamo tudi letos. Prva je bila na trgu pri Metropolu 26. maja, druga bo na Glavnem trgu 2. junija, tretja pa na Krekovem trgu 23. junija. Na družabno-modnih revijah se predstavljajo mestni trgovci s svojimi znamkami, trgovine, frizerji, make up artisti in ostali mestni ponudniki. Čarobnost mestnih trgov je ob tem tudi priložnost za druženje, spoznavanje in kulinarična razvajanja.

KOMEDIJE NA STAREM GRADU CELJE

V sodelovanju s Špasteatrom in Sititeatrom na Starem gradu Celje pripravljamo večere smeha - stand up komedije. Uvodni bo 22. junija, ko boste lahko uživali v predstavi Sititeatra Zbogom korona, mi gremo na dopust. Druga bo 14. julija, ko bo za dobro voljo skrbel Špas teater s predstavo Klemna Slakonje Ni da ni. V avgustu se bosta zvrstili še dve standup komediji, 17. avgusta bo na gradu Fantovščina Sititeatra, 24. avgusta pa predstava Tine Gorenjak Večno samska.

POD SVOBODNIM SONCEM

Na ploščad pred Knežjim dvorom se vrača uspešna gledališka predstava na prostem Pod svobodnim soncem, ki je lani nastala ob 150-letnici rojstva Frana Saleškega Finžgarja in 30. obletnici državnosti, v izvedbi združenih ljubiteljskih gledaliških ustvarjalcev kulturnih društev ZKD Celje v koprodukciji z Zavodom Celeia Celje. V predstavi, ki jo je režiral Žiga Medvešek, sodelujejo LG Petra Simonitija Celje, Gledališče Zarja, KD bratov Dobrotinšek Škofja vas in KUD Svoboda Zagrad. Datumi letošnji predstav so 29. junij,1., 2. in 3. julij.

TRAJNOSTNI RAZVOJ CELJA

Celje je od leta 2022 ponosen prejemnik srebrnega znaka Slovenia Green Destination. Celje spoštuje visoke higienske standarde in protokole ter dodatna trajnostna priporočila, združena pod znakom Green&Safe.

Kako lahko obiskovalci doprinesete k izboljšanju trajnosti naše destinacije? V prvi vrsti z zavedanjem, da vaše ravnanje vpliva na okolje, lokalno skupnost ter ohranjenost narave in kulturne dediščine.

Priporočamo, da kupite steklenico, primerno za večkratno polnjenje, saj lahko na vsakem koraku natočite čisto pitno vodo. Privoščite si razkošje, da lahko vodo pijete iz pipe. Pozabite na plastenke in si zalogo vode obnavljajte pri številnih ponudnikih.

Potujte zeleno. Pridite na dogodke peš, s kolesom ali pa uporabite javni prevoz Celebus ali Kolesce.

Izbirajte in jejte lokalno pridelano hrano, kupljeno pri lokalnih ponudnikih na Mestni tržnici Celje.

PROGRAM PRIREDITEV

Celoten program prireditev Poletja v Celju 2022 bo na voljo v tiskani in digitalni obliki. Poleg junijske številke bo Zavod Celeia Celje izdal še združen julijski in avgustovski program. V tiskani obliki lahko mesečnik brezplačno dobite v Turistično informativnem centru Celje na Glavnem trgu 17 in pri partnerskih kulturnih ustanovah v Celju. Digitalni mesečnik pa bo objavljen na spletnih straneh www.visitcelje.eu in www.celje.si ter na Facebook strani Visit Celje.

Vabljeni k spremljanju Facebook strani Visit Celje, kjer bodo objavljali vse informacije in podrobnosti o poletnem dogajanju.

ee ee POLETJE 2022 V CELJU