O-STA

6 nasvetov za manjšo porabo energije vašega hladilnika in učinkovitejše hlajenje

Že nekaj mesecev se soočamo z dvigom cen električne energije, kar dodatno obremenjuje družinske proračune. Med večjimi porabniki električne energije v gospodinjstvu sta hladilnik in zamrzovalnik, saj sta priključena v električno omrežje 24 ur na dan 365 dni na leto. Če imate doma 10 let star ali celo starejši hladilnik, za elektriko vsak mesec odštejete precej več, kot bi bilo treba. Primerjava dveh podobnih Gorenjevih kombiniranih hladilnikov je pokazala, da novi model v energijskem razredu C porabi več kot polovico manj energije. Pri izbiri hladilnika je energijska učinkovitost izjemno pomembna, saj lahko z novim hladilnikom letno za elektriko odštejete kar okoli 30 evrov manj.

Za vas smo poiskali nasvete, kaj storiti, da bo hladilnik porabil manj energije.

Tehnologija NoFrost ali redno odstranjevanje ledenih oblog

Redno čistite ledene obloge ali pa izberite hladilnik s tehnologijo NoFrost ali LowFrost, ki preprečuje nabiranje ledenih oblog. Tako čiščenje ne bo potrebno oziroma bo potrebno le redkokdaj.

Ustrezna postavitev hladilnika in nastavitev temperature

Hladilnik postavite stran od virov toplote in zagotovite neoviran dostop svežega zraka do hrbtne strani hladilnika, saj lahko tako znižate porabo energije tudi do 10 %. Nastavite temperaturo hladilnika na 5 °C in zamrzovalnika na -18 °C.

Ustrezno shranjevanje živil v hladilniku

V hladilnik nikoli ne postavljajte še vročih jedi ali napitkov. Živila v hladilniku pa pravilno razporedite: meso in ribe bliže izparilniku, mlečne izdelke v osrednji del, sadje in zelenjavo na dno hladilnika. Tako zmanjšate porabo energije za do 10 %.

Odpiranje, zapiranje in izklapljanje hladilnika

Vrata hladilnika odpirajte za čim krajši čas. Ko hladilnik zaprete, preverite, če ste vrata res tesno zaprli. Prav tako preverite tesnilo na vratih in ga, če je dotrajano, zamenjajte. Ko hladilnika ne uporabljate, ga izklopite, med dopustom pa nastavite "počitniški način" delovanja.

Pravočasno zamenjajte hladilnik

Hladilnik, ki je star 10 let ali več, zamenjajte z novim. S kombiniranim hladilnikom, višine 185 cm, prihranite tudi do 300 kWh, pri večjih hladilnikih pa še več.

V Gorenju dodatno vzpodbujajo nakup energijsko učinkovitega hladilnika in ob nakupu podarjajo BON ZA BREZPLAČNO GORIVO, ki je veljaven 1 leto. Za hladilnike v energijskem razredu C in D prejmete bon v višini 30 evrov, za hladilnike v energijskem razredu E pa bon v višini 20 evrov. Energijska učinkovitost se resnično obrestuje, vendar pa to pri Gorenju ne gre na račun kakovosti. Dovršena tehnologija, ki so jo razvili, da bi poenostavili shranjevanje hrane, se odraža v izjemnih uporabnih prednostih hladilnikov Gorenje, s katerimi vaše dobrote še dlje ohranijo svoje najboljše lastnosti

Upravljanje hladilnika preko mobilne aplikacije

Z aplikacijo Gorenje ConnectLife lahko na mobilni napravi kadarkoli in kjerkoli spremljate vse funkcije hladilnika. Aplikacija vas obvesti v primeru izpada električne energije, previsoke

temperature v hladilniku ali če so vrata hladilnika odprta. Prav tako lahko svoj pametni hladilnik enostavno upravljate od koderkoli - nastavite lahko na primer temperaturo in ko se vrnete iz trgovine, lahko živila shranite v ustrezno ohlajen hladilnik.

Prihranite čas z inovativnimi funkcijami

Gorenje kombinirani hladilniki se ponašajo s številnimi inovativnimi funkcijami, ki so namenjene poenostavljanju življenja. Z vklopom najsodobnejše ConvertActive funkcije lahko zamrzovalni del spremenite v hladilnega in pridobite dodaten prostor za shranjevanje živil. Sistem AdaptTech bo vseskozi skrbel, da bo temperatura v hladilniku stalna, ne glede na to, kako pogosto ga odpirate. Funkcija Total NoFrost pa bo preprečila nabiranje ledu v zamrzovalnem predalu, s čimer bo prihranek energije večji. Poleg elektrike boste tako prihranili tudi čas, saj lahko čiščenje in odtajevanje zamrzovalnega dela črtate s seznama opravil.

Gorenjevi kombinirani hladilniki s številnimi uporabnimi funkcijami omogočajo, da jih prilagodite svojim prehranjevalnim navadam in potrebam, s svojo energijsko učinkovitostjo pa omogočajo tudi prihranek.