O-STA

Vračilna doba investicijskega stanovanja se na večini turističnih lokacij v Evropi podaljšuje

Donosnosti naložbe v stanovanje z namenom njegovega oddajanja v najem (vir ProfitLevel)

Polletna posodobitev raziskave ProfitLevel o donosnosti naložbe v stanovanje z namenom njegovega oddajanja v najem

Ljubljana, 4. 7. 2022 - Stanovanja v španskih letoviščih ostajajo tudi po polovici letošnjega leta najbolj donosna destinacija za naložbe. Valencia je v izboru borznega posrednika ProfitLevel še naprej na prvem mestu z le 17 leti vračilne dobe ob nakupu investicijskega stanovanja, sledi ji Barcelona z 19 leti. Na tretjem mestu so Atene, kjer se vlagatelju znesek za nakup stanovanja z najemninami povrne v 20 letih.P. Sparke: A Klezmer Karnival

To izhaja iz evropske raziskave tržnih prodajnih cen in tržnih najemnin za enosobno stanovanje (50 m2) v centru mesta. ProfitLevel izvaja redno polletno raziskavo, ki se posveča mestnim turističnim destinacijam evropskega Sredozemlja in srednje Evrope.

Grške destinacije ob tem spadajo med kraje, kjer so v zadnjem polletju cene investicijskih stanovanj hitro rasle, medtem ko so tržne najemnine padale. Rezultat je v primeru Herakliona na Kreti rekordna rast vračilne dobe naložbe s 23 na 36 let, torej za kar več kot 50 odstotkov v zadnjega pol leta.

Vračilna doba naložbe se je občutno podaljšala tudi v Bratislavi, in sicer s 26 na 31 let, pri čemer je cena stanovanj v centru mesta, primernih za nakup z namenom oddajanja v najem, zrasla za 10 odstotkov.

"Prvo polletje na spremljanih evropskih destinacijah je razen izjem prineslo nadaljnjo rast cen stanovanj, primernih za naložbo. Tržne najemnine pa v večini primerov temu niso sledile in so v nekaterih mestih celo padle. Rezultat je tako vedno daljši čas za povrnitev sredstev, ki jih je lastnik porabil za njegov nakup," je pojasnila Lucia Žárská, glavna analitičarka pri ProfitLevel.

Z vidika donosnosti naložbe prek najemnine še naprej ostaja najmanj zanimiv nakup stanovanja v Münchnu (vračilna doba 40 let), Dubrovniku (39) in Dunaju (39). Dolgo se naložba vrača tudi lastniku stanovanja v Pragi (35). Srednja donosnost se kaže pri ostalih srednjeevropskih metropolah - poleg omenjene Bratislave mednje spadajo tudi Budimpešta (30), Krakov (29) ali Ljubljana (28).

O metodologiji

Podatki so pridobljeni z množičnim zunanjim izvajanjem s spletnega mesta Numbeo, ki ima tudi v manjših mestih več kot 100 zbranih podatkov v zadnjih 12 mesecih. Podatki so bili zbrani 11. junija 2022. Zajete so bile najemnine v kategoriji stanovanj z eno spalnico v središču mesta. Podatki so bili navzkrižno primerjani s Statista.com ali Catella.com.** Uporabljeni tečaji so povprečni tečaji za leto 2022 po podatkih Evropske centralne banke.

O ProfitLevel

ProfitLevel nudi kompleksne investicijske storitve. S pomočjo profesionalne platforme imajo stranke možnost trgovanja s tujimi valutami (forex), blagom, delnicami in indeksi. Preprost in obenem do potankosti dodelan vmesnik je primeren za vsakogar, od začetnikov do naprednih trgovcev.

ProfitLevel je registrirana blagovna znamka družbe BCM Begin Capital Markets CY Ltd, ciprske investicijske družbe (CIF), ki jo regulira in nadzoruje Ciprska komisija za vrednostne papirje in borzo (CySEC), ima licenco CIF št. 274/15, s sedežem na naslovu 2, Filiou Zannetou, Ground Floor, Office 1, 3021 Limassol, Cyprus.

Opozorilo na tveganja: Finančne pogodbe na razliko so kompleksna orodja in kot posledica uporabe finančnega vzvoda so povezane z visokim tveganjem za finančne izgube. Pri 85,61 % računov malih vlagateljev je pri trgovanju s finančnimi pogodbami na razliko pri tem ponudniku prišlo do nastanka izgube. | Pretehtajte, ali razumete, kako finančne pogodbe na razliko delujejo, in ali si lahko dovolite visoko tveganje izgube svojih finančnih sredstev.

** Numbeo.com: https://www.numbeo.com/cost-of-living/ Statista.com: https://www.statista.com/statistics/1084608/average-rental-cost-apartment-europe-by-city/ Catella.com: https://www.catella.com/en/germany/research/catella-european-residential-market-map-q1-2022