O-STA

Fartists have to fart

GIMNAZIJA CELJE - CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Odprtje poletne razstave skic maturantke Gaje Pekošak v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje - Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri.

Poletni kulturni utrip GCC tako letos nastaja v umetniški četrti. Po razstavi nekdanje dijakinje, fotografinje Lane Soklič, bo v AQ galeriji v četrtek, 14. 7., ob 19. uri svoja vrata z glasbenim performansom zasedbe Dunraven in akustičnim setom Gaja Pekošak, vokal, in Andrej Černelč, kitata, odprla zanimiva razstava skic maturantke likovne gimnazije Gaje Pekošak s pomenljivim naslovom Fartists have to fart. Razstavo sestavljajo izključno izbrani motivi iz skicirke, ki je nastajala med letoma 2020 in 2022, v času koronskega zaprtja šol in pandemije. Motivi so povečani in nato natisnjeni na papir. Gajin cilj je podati vpogled v skicirko, zanjo predstavlja zelo oseben in intimen prostor za izražanje, v katerem je beležila surove ideje in kjer so ribe večkrat ostale nedokončane. Gre za skicirko Gajinih srednješolskih let in z njo ne želi avtorica le odstrniti pogleda v intimen svet podob ampak tudi pokazati, da je v obdobju odraščanja in rasti ne le mogoče, temveč že skoraj nujno potrebno kontinuirano risanje ...

V program in postavljanje razstav v galeriji AQ, ki jo v celoti upravljajo dijaki sami, se vključujejo priznani umetniki, med njimi mnogi nekdanji dijaki GCC. Prostor tako zagotavlja pester ustvarjalni medgeneracijski dialog med mladimi, ki se podajajo po poti umetnosti in že uveljavljenimi umetniki ter stroko, hkrati nagovarja različne ravni obiskovalcev ter ustvarja zanimive priložnosti za razvoj mladega občinstva za dojemanje in sprejemanje sodobne umetnosti, ne le na vizualnem temveč tudi na drugih, zlasti multidisciplinarnih področjih. Galerija hkrati ponuja priložnost dijakom, da ustvarjajo v sproščenem vzdušju in svoje likovne izdelke tudi sami postavijo na ogled širši javnosti, komunicirajo z različnimi javnostmi in v prostor vključujejo tudi druge projekte ter razvijajo različne življenjske veščine in znanja.

Razstava skic Gaje Pekošak bo odprta mesec dni, v četrtek, 18. 8., pa se bo ob 19. uri s poletnim koncertom učiteljske zasedbe GCC kvintet odprla nova razstava Zrcaljenje & Disko dveh maturantk umetniške gimnazije likovne smeri Emili Jenko in Mance Matelič.

PRILOGA: Iz skicirke Gaje Pekošak (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si