O-STA

Zaščita narave s tehnološkimi rešitvami

[Atene, Grčija, julij 2022] Huawei in Nova-Wind predstavljata inovativno pilotno rešitev za odkrivanje požarov z uporabo 5G, umetne inteligence in tehnologije dronov. Podjetji v sodelovanju z grškim startupom PROBOTEK razvijata rešitev za zgodnje odkrivanje požarov in takojšnje posredovanje.


Huawei in Nova-Wind sta konec junija v gozdu Sigrou prvič predstavila pilotno tehnološko rešitev za odkrivanje gozdnih požarov v Grčiji. Projekt uporablja tehnologijo, ki temelji na 5G, ter algoritme, AI in robotiko brezpilotnih letal. Program za odkrivanje požarov uporablja sistem zgodnjega opozarjanja za prepoznavanje ekstremnih dogodkov, kot so požari, z uporabo senzorjev in brezpilotnih letal za naslavljanje izziva, ki povzroča hude socialne, okoljske in gospodarske posledice.


Senzorji, ki so nameščeni na strateških točkah v parku, se povezujejo s platformo za upravljanje incidentov in upravljanje dronov. Slednji izvajajo redne nadzorne lete in tudi lete v sili v primeru indikacije senzorjev. Za zaznavanje dima ali ognja se uporabljajo posebni algoritmi, ki analizirajo sliko in pošiljajo podatke v nadzorni center, ki označujejo ključne točke. Če dron prek kamere zazna dim ali ogenj pošlje opozorilo v nadzorni center, hkrati pa dron takoj odhiti na lokacijo, kjer je bil zaznan dim, da potrdi incident. Nato se dron bodisi vrne v svojo bazo bodisi posname napredovanje požara.

Rezultat je takojšnja identifikacija izhodiščne točke požara, spremljanje oddaljenih območij v realnem času, zgodnje vizualno odkrivanje dima in požara ter posledično varovanje človeških življenj.


Preko programa Elevate Greece, ki je pobuda Ministrstva za razvoj in investicije ter je namenjen prepoznavanju obetavnih startupov in podpori njihove rasti, se je Huawei povezal s podjetjem PROBOTEK in prevzel financiranje pilotnega projekta. Nova-Wind je v tem projektu telekomunikacijski ponudnik povezljivostne pokritosti, startup PROBOTEK pa ponuja rešitev sistema zgodnjega odkrivanja.


Predstavitve projekta so se med drugim udeležili Georgios Georgantas, minister za razvoj podeželja in prehrano, Christos Dimas, namestnik ministra za raziskave in tehnologijo na ministrstvu za razvoj in investicije, George Marios Karagiannis, namestnik generalnega sekretarja za civilno zaščito, Radoslaw Kedzia, podpredsednik za regijo Srednje in Vzhodne Evrope ter Nordijsko regijo pri Huawei, Nikolaos Lazaris, generalni direktor Huawei Grčija, Panagiotis Georgiopoulos, izvršni direktor Nova-Wind, Georgios Delaportas, CEO/CIO podjetja PROBOTEK, Georgios Tsaprounis, član korporativnega modeliranja pri Nova-Wind, kot tudi Dionisis Avg. Kyriakopoulos, predsednik Inštituta za agronomske vede.


Minister za razvoj podeželja in prehrano, Georgios Georgantas, je v svojem pozdravnem govoru poudaril: "Gre za pomemben projekt za našo državo, ki na pilotni ravni uvaja možnosti novih tehnologij za zaščito okolja in za varovanje naše nacionalne dediščine. Da bi jo rešili, moramo zaščititi naravno okolje - favno in floro naše države. Pri teh prizadevanjih imajo pomembno vlogo najsodobnejše tehnologije, ki prispevajo ne le k varovanju gozdov, temveč so lahko ključne na splošno za spopadanje s podnebno krizo. Zahvaljujem se družbama Huawei Grčija in Nova-Wind, saj s sodelovanjem utirata poti rešitvam preventivnega odkrivanja požarov in nasploh tudi na področju varovanja okolja in primarne proizvodnje."


Obenem je namestnik ministra za raziskave in tehnologijo Christos Dimas poudaril: "Partnerstvo med Huawei in Nova-Wind s PROBOTEK je ustvarilo inovativen pilotni program za odkrivanje požarov z uporabo tehnologije 5G, umetne inteligence, algoritmov in najsodobnejših tehnologij ter najsodobnejšimi droni. Gre za sistem zgodnjega opozarjanja in prepoznavanja ekstremnih dogodkov, kot so požari, ki naj bi s pomočjo senzorjev in dronov pomagal pri obravnavi pojavov s socialnimi, okoljskimi in ekonomskimi vplivi. Poslovne sinergije podjetij iz tehnološkega sektorja z novoustanovljenimi podjetji v okviru Elevate Greece so dober primer, kako lahko gradimo na talentu, idejah in človeških virih, ki jih imamo, da se spopademo z izzivi našega časa, kot je podnebna kriza. Toplo čestitam ustvarjalcem in udeležencem te pobude, ki nas navdajajo z zaupanjem, da ima grški inovacijski ekosistem zdaj potencial in orodja za sodelovanje in doseganje odličnih rezultatov."


Dionisis Kyriakopoulos, predsednik Inštituta za agronomske vede, pa je dejal: "Inštitut za agronomske vede upravlja gozd Sigrou, ki je eden redkih zelenih gozdov v regiji Atika. Obsega približno 950 hektarjev in je edini preostali naravni gozd v širši regiji in celotni Atiki. Identificiran je bil kot krajina posebne naravne lepote (GG 968/1991) in tudi kot mesto odkrivanja arheoloških najdb, hkrati pa je območje prosto dostopno javnosti. Območje borovega gozda je ena naših glavnih osi preprečevanje požarov, ki so v zadnjih letih močno prizadeli državo. V tem kontekstu in poleg ostalih preventivnih ukrepov, ki jih izvajamo vsako poletje, smo z veseljem sodelovali s Huaweiem , Nova-Wind in PROBOTEK pri izvedbi pilotnega projekta odkrivanja požarov na našem območju z uporabo umetne inteligence (AI) in tehnologije dronov, ki je bil prvič izveden v Grčiji. Upamo, da bo ta pilotni projekt tudi novo pomembno orodje za preprečevanje požara po njegovem zaključku."


Nikos Lazaris, generalni direktor Huawei Grčija, je poudaril: "V Huawei Grčija smo trdno prepričani, da lahko vrhunske tehnologije pripomorejo k boljši zaščiti tako državljanov kot okolja. Kot uradni podporniki pobude Elevate Greece ministrstva za razvoj in investicije, smo že finančno pomagali startup podjetjem, ki delujejo v tehnološkem sektorju četrte industrijske revolucije, zdaj pa PROBOTEK podpiramo s financiranjem pilotnega programa preventivnega odkrivanja požarov. Veselimo se prihodnjih partnerstev s startupi v ključnih tehnoloških sektorjih v korist naših družbe in naravnega bogastva države."


Panagiotis Georgiopoulos, izvršni direktor Nova-Wind, je zaključil z besedami: "Podnebne spremembe so realnost in zaščita države je vprašanje nacionalnega pomena. Nova-Wind prispeva k reševanju podnebne krize s temeljitim in raznolikim programom, ki s pomočjo tehnologije odkriva požare. Ta pobuda, ki jo danes začenjamo v gozdu Sigrou, je dokaz, da je prek omrežja 5G in pametnih storitev mogoče preprečiti ekstremne dogodke z gospodarskim, družbenim in okoljskim vplivom. Javne in zasebne organizacije so se združile v tem projektu, kar dokazuje, da je za zaščito naše države treba sodelovati."


-Konec-


O Huawei

Huawei, ki je bil ustanovljen leta 1987, je vodilni svetovni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke (ICT) infrastrukture ter pametnih naprav. V podjetju zaposlujejo 197 tisoč zaposlenih in delujejo v več kot 170 državah in regijah ter služijo več kot trem milijardam ljudi po vsem svetu.


V Grčiji je Huawei vodilni na področju IT & komunikacijskih tehnoloških rešitev (IKT). V sektorju telekomunikacijskih ponudnikov Huawei vsem prejemnikom nenehno zagotavlja konkurenčne pogoje, inovativna in brezhibna fiksna in mobilna omrežja visokih hitrosti ter znanje in izkušnje z dodano vrednostjo s pomembnimi koristmi za državo. V podjetniškem sektorju Huawei Grčija uvaja digitalne, inovativne ideje in pilotne aplikacije v javnem in zasebnem sektorju. V sektorju potrošniških izdelkov ima Huawei Grčija dinamično rast ter ima vodilni položaj in tržni delež na področju pametnih telefonov, mobilnih telefonov in nosljivih naprav. Nazadnje, v energetskem sektorju Huawei ponuja popolnoma digitalizirane rešitve Smart PV, pri čemer izkorišča več kot 30-letno znanje in izkušnje digitalne tehnologije.


O Nova-Wind

Nova-Wind HELLAS sta dve izmed najbolj dinamičnih telekomunikacijskih podjetij v Grčiji in članici United GROUP, vodilnega ponudnika telekomunikacij in medijev v jugovzhodni Evropi. Podjetji ostajata ločeni pravni osebi, vendar sta v procesu konsolidacije, da bi ustvarili enega samega ponudnika, ki ponuja široko paleto plačljive televizije, širokopasovnih internetnih storitev, mobilne in fiksne telefonije ter energetskih storitev, ki prek skupne mreže 200 trgovin oskrbujejo približno 5 milijonov strank po vsej Veliki Britaniji. Nova-Wind ima dolgoletno dediščino inovativnosti in odličnosti ter je okrepljen z mednarodnimi izkušnjami in znanjem ter naložbenim projektom United GROUP za Grčijo, ki v naslednjih petih letih znaša 1,3 milijarde evrov. Podjetji oblikujeta ambiciozno strategijo, s katero se želita prepoznati kot močan tržni igralec in ključni infrastrukturni partner, da bi gradili in razvijali svoj močan odtis v grškem telekomunikacijskem sektorju.


PROBOTEK

PROBOTEK je start-up podjetje s sedežem na Krfu, ki je bilo ustanovljeno leta 2019. Glavna dejavnost podjetja je razvoj in reprodukcija programske opreme v ekosistemu brezpilotnih vozil. Združuje najsodobnejše tehnologije, kot so umetna inteligenca, robotika in izdelava platform programske in strojne opreme za izboljšanje zmogljivosti vozil brez posadke. Njegovo poslanstvo in vizija sta zagotoviti nove personalizirane profesionalne rešitve od konca do konca (B2B, Β2G, z visoko dodano vrednostjo (DaaS) s storitvijo Drone-as-a-Service (DaS). Junija istega leta je z namenom širitve poslovanja v angleškem jeziku na evropski trg, ki je zrelejši za nove tehnologije in se ukvarja tudi z raziskovalnimi projekti, ustanovil hčerinsko podjetje PROBOTEK AI, ki že vodi dva raziskovalna projekta, ki se nanašata na daljinsko upravljanje robotskih vozil z namenom neposrednega posredovanja in pomoči v kriznih situacijah, kot so požar in potres.V letu 2021 sta Guardian Telematics in Uni-Systems skupine QUEST vstopila v njen lastniški delež, da bi pospešila nadaljnji razvoj svoje infrastrukture in delovanja, hkrati pa podružnica je bila ustanovljena v Atenah, ki vodi vse njene poslovne funkcije.