O-STA

Heliot Europe aktivno sodeloval na 17. Blejskem strateškem forumu

Bled, Ljubljana, München, 2. 9. 2022 - Heliot Europe je s svojo hčerinsko družbo Heliot Slovenija tudi letos aktivno sodeloval na tradicionalnem srečanju Bled strateški forum.

Blejski strateški forum se je v Evropi in tudi širše uveljavil kot ena pomembnih mednarodnih konferenc v srednji in jugovzhodni Evropi, ki ponuja platformo za izražanje stališč, predstavitev idej in rešitev o sodobni evropski družbi in njeni prihodnosti. Tudi zato se je foruma letos že drugič zapored udeležila skupina Heliot Europe, največji ponudnik rešitev interneta stvari (IoT) na omrežju Sigfox 0G v Evropi. Skupina deluje v Švici, Nemčiji, Avstriji in Lihtenštajnu, od leta 2020 pa tudi v Sloveniji.

"Bled strateški forum smo v Heliot Europe prepoznali kot stičišče za povezovanje z regionalnimi in drugimi evropskimi deležniki, ki vplivajo na smernice razvoja skupne evropske prihodnosti. Tu vidimo tudi našo vlogo", pravi COO Heliot Europe Tomáš Pavliček: "Trajnostni poslovni modeli, ki jih v skupini Heliot Europe iz teoretičnih izzivov spreminjamo v praktične rešitve, so naše vsakdanje delo. V skupini Heliot Group namreč pomagamo številnim podjetjem in javnim organizacijam k zelenemu prehodu v digitalizacijo, k uporabi trajnostnih rešitev. Naj omenim merjenje in spremljanje kakovosti zraka v javnih ustanovah, kot so šole in bolnice ali pa nadzor nad uporabo in kakovost vode. Tu so še primeri glede nadzora in ponovne uporabe transportne opreme, npr. vgradnja senzorjev v embalažo za ponovno uporabo. Zagotavljamo rešitve, ki naše stranke usmerjajo v krožno gospodarstvo. Te rešitve lahko pomagajo Evropi k hitrejšemu premagovanju trenutnih izzivov in k napredku v tekmi za digitalno povezanost in konkurenčnost", zaključuje Pavliček.

V Heliot Europe vidijo priložnost za sodelovanje tako v javnem, kot zasebnem gospodarskem sektorju. Med drugim omogočajo zeleno digitalizacijo tudi v klasični, tradicionalni logistiki, kot je poštna oz. paketna ter transportna, pristaniška dejavnost. Ta je izjemnega pomena zlasti ko gre za čezmejno poslovanje, kjer evropske države še vedno nimajo med seboj poenotenih standardov in učinkovite čezmejne operabilnosti. Zato v Heliot Europe podpirajo iniciativo Treh morij, kjer lahko skupaj s partnerji zagotovijo IoT rešitve od Baltika, prek Črnega morja do Jadrana.

"Ko gre za uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja in digitalne preobrazbe, ne morem prezreti senzorsko rešitev za neposredno vgradnjo v plastične palete, razvite v podjetju, ki je svetovni proizvajalec embalaže za večkratno uporabo, skupaj z našimi strokovnjaki v skupini Heliot Europe in našimi partnerji. Z inovativno rešitvijo smo razširiti nabor izdelkov in plastične palete spremenili v pametne nosilce informacij. Plastične palete so namreč transportna oprema s številnimi prednostmi, predvsem z vidika večkratne uporabe. Enostavno jih je čistiti, primerne so za uporabo v živilski industriji, za uporabo v neoporečnih prostorih in celo v skladu s posebnimi higienskimi zahtevami. So robustne, odporne, imajo stalno taražo in bistveno daljšo življenjsko dobo kot npr. lesene palete. Ker so te palete dražje od lesenih, je treba strankam ponuditi večjo dodano vrednost z njihovo digitalizacijo. Prednosti tovrstne rešitve se kažejo v večjem številu zadovoljnih strank s trajnostnim delovanjem.

V skupini Heliot Europe imamo znanja in izkušnje iz konkretnih projektov, ki jih partnerjem lahko kot skupina ponudimo v obliki inovativnih rešitev za zeleni prehod v digitalno preobrazbo. Naše prednosti so v energetski učinkovitosti povezljivosti, v konceptu 0G, v napravah, ki imajo dolgo življenjsko dobo in v trajnostnem pristopu. Povezani smo z vsemi našimi enotami po Evropi, z njimi tesno sodelujemo in slovenskim podjetjem tako zagotavljamo najsodobnejše, trajnostne rešitve," pravi direktor Heliot Slovenija Blaž Golob.

Pripravil: Janez Platiše