O-STA

Prva mednarodna Ženska akademija za inovacije na podeželju


Ženske predstavljajo polovico svetovne populacije. Kljub temu se še vedno soočajo s strukturnimi izzivi, ki mnogim od njih neupravičeno preprečujejo, da bi izkoristile svoj polni potencial. Huawei je zato ustanovil Žensko akademijo za inovacije na podeželju, v kateri so združene nadarjene ženske iz 15 različnih evropskih podeželskih območij. Akademija bo letos potekala med 23. in 28. oktobrom v največji španski regiji Castilla y León. K prijavi vabljene tudi kandidatke iz Slovenije.


Berta Herrero, vodja Oddelka za enakost, raznolikost in vključenost pri Huawei EU in direktorica Akademije, je dejala: "Ženske so ključne za doseganje vključujočega digitalnega prehoda. Vendar pa se na podeželju soočajo z dvojnim izzivom: poleg razlike med spoloma morajo za napredek premagati tudi vrzel med mestom in podeželjem. To je tudi ena izmed ovir za doseganje enakih možnosti v Evropski uniji. Zato smo ustanovili Žensko akademijo za inovacije na podeželju. Edinstveni program je zasnovan na način, da opolnomoči nadarjene ženske iz evropskih podeželskih območij, da pridobijo spretnosti, potrebne za spodbujanje digitalnega razvoja v svojih lokalnih okoljih. Naš cilj je odpraviti ovire, ki ženskam na podeželju in iz manj naseljenih območjih preprečujejo, da bi postale voditeljice, ki jih potrebuje naš svet. Hkrati želimo podeželski Evropi olajšati izkoriščanje neskončnih priložnosti, ki jih ponuja digitalizacija."


Tony Jin Yong, glavni predstavnik Huaweija pri institucijah EU, je dejal: "Huawei je v Evropi prisoten že 22 let. Je sestavni del evropskega inovacijskega ekosistema in zanesljiv partner pri zelenem in digitalnem prehodu. Leta 2021 se je Huawei uvrstil na drugo mesto glede na naložbe v industrijske raziskave in razvoj v Evropski uniji. Z raziskavami in razvojem ter našo odločenostjo, da v digitalni dobi nikogar ne bomo spregledali, posebno pozornost namenjamo podeželju. Huawei močno podpira razvoj talentov in digitalno vključenost."


15 udeleženk - vsaka iz druge države članice EU - bo izbrala neodvisna žirija. Prejele bodo polno štipendijo za udeležbo v programu. Program je odprt za ženske, povezane s podeželskimi območji v EU. Čeprav bodo izhajale iz različnih okolij, bo udeleženke družil velik interes za spodbujanje novih tehnologij in inovacij, da bi ustvarile pozitiven učinek in spodbudile gospodarsko rast v svoji regiji. Program je namenjen ženskam, ki želijo narediti razliko - ali so specialistke za kmetijstvo, inženiring ali eko-turizem, ali pa so poslovne ženske, digitalne nomadke. Program pozdravlja vse in je prilagojen udeleženkam, da pridobijo znanja, potrebna da se evropsko podeželje popelje v ospredje digitalne revolucije.


Poseben poudarek v programu bo na podjetništvu in uporabi novih tehnologij na podeželju. V ospredju bo tudi digitalizacija malih in srednje velikih podjetij, dostop do financiranja in zagotavljanja trajnosti poslovanja ter potencial, ki ga najnovejše inovacije ponujajo za bolj zeleno prihodnost.


Program se odmika od tradicionalnih "učilnic" in poglobljeno obravnava različne vidike novih tehnologij ter ogromen potencial, ki ga inovacije prinašajo na podeželje, predvsem tistim, ki jim grozi izseljevanje. Gre za inovativen in obogaten koncept, ki združuje mentorstvo in razprave na visoki ravni.


Ženska akademija za inovacije na podeželju bo letos potekala na več lokacijah, vključno s Parador de Gredos in Candeleda. Prijave so že odprte in jih lahko kandidatke oddajo na spletni strani - povezavi.


Več o Huaweijevi zavezi za odpravo razlik med spoloma ter med mestom in podeželjem v Evropi je na voljo na povezavi.


* * *

O Evropski akademiji voditeljstva (ang. European Leadership Academy):

Evropska akademija voditeljstva ponuja edinstvene izobraževalne koncepte. Izobraževalne ustanove za ženske voditeljice v digitalni dobi raziskujejo presečišče med tehnologijo, politiko in ekonomijo z močno komponento enakosti. Ženskam prihodnosti pomagajo pridobiti veščine, ki jih potrebujejo, da bodo v ospredju digitalne preobrazbe. Ponujajo platformo za izjemne študentke in mlade strokovnjakinje za pogovore iz prve roke z globalnimi mnejskimi voditelji, oblikovalci politik in direktorji. Njihov inovativen in bogat koncept združuje razprave na visoki ravni z mentorstvom bodočih voditeljic.

Več informacij o Evropski akademiji za voditeljstvo je na voljo na povezavi.