O-STA

Skozi objektiv Aljoše Videtiča v AQ GCC

Druga razstava v Galeriji AQ GCC, posvečena 110-letnici Gimnazije Celje - Center odpira pogled v zanimive svetove fotografa Aljoša Videtiča

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje - Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri, ki galerijo tudi upravljajo.

Cikel razstav letošnjega šolskega leta, ki ga na GCC v celoti posvečajo visokemu jubileju - 110-letnici šole, bo po septembrski razstavi Planet izgubljenih stvari, Kronike ogledala duše in zbiralke praznine, 1.5 del Daše Vinšek in Karin Vrbek, dopolnila razstava mednarodno priznanega slovenskega fotografa Aljoše Videtiča. Odprte bo v četrtek, 7. 10., ob 19. uri v galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti, razstava pa bo na ogled do 17. 10. 2022.

Aljoša Videtič se v slovenskem fotografskem prostoru profilira kot poročni fotograf, ki si je v poplavi tovrstne komercialne ponudbe ustvaril prav posebno mesto, saj sam zase pravi, da ga "ne zanima klasični poročni kič". Je mojster posebne zvrsti sodobne fotografije, izjemne estetske dokumentarne fotografije, ki je velikokrat v črno-beli inačici dostikrat še bolj prepričljiva. Gre za izjemnega fotografa, ki zna v objektiv zajeti prave trenutke življenja. Od mladoporočencev zahteva, da se pred objektivom obnašajo tako kot sicer v normalnem življenju. Pošilja jih na ulice, v družbo z brezdomci, na samotne ceste prostrane Islandije, na postaje podzemne železnice New Yorka ... Ima neverjeten občutek za motiv, za prizore in dostikrat ne izgleda, da gre za poročno fotografijo. S tem tudi demistificira sam pojem poroke oziroma poročnih slavij. Videtiča na svoje poroke že skoraj četrt stoletja vabijo pari z vseh koncev sveta, ker spoštujejo njegovo znanje, talent in pristop.

Drugi projekt meseca oktobra, ki ga v AQ GCC pripravljajo dijaki, pa bo posvečen trajnostnemu razvoju in solidarnosti. Z uporabo in predelavo rabljenega tekstila, se bodo priključili tradicionalnemu dobrodelnemu koncertu, ki bo 26. 10. potekal na GCC, sredstva pa dijaki tokrat zbirajo za Malo hišo iz Pilštanja in Zavod Muri. Še pred tem pa na GCC ob 110-letnici pripravljajo tradicionalno druženje generacij nekdanji in sedanjih dijakov, učiteljev, staršev in prijateljev šole, in sicer prireditev Naših 110, ki se bo začela v petek, 14. 10. 2022, ob 19. uri v športni dvorani Gimnazije Celje - Center.

PRILOGA: Fotografije Aljoše Videtiča (osebni arhiv Aljoše Videtiča)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si