O-STA

Na UNESCO konferenci v Mehiki tudi dekanja UP FHŠ: "Kultura kot skupno dobro mora biti dosegljiva za vse"

Foto: dekanja UP FHŠ, dr. Irena Lazar z dr. Asto Vrečko, ministrico za kulturo RS, med njima pa sta Špela Spanzel (vodja Direktorata za kulturno dediščino RS) in predstavnica za odnose z javnostmi

UNESCO katedra za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini, ki od začetka letošnjega leta deluje na Univerzi na Primorskem, je bila povabljena na svetovno konferenco Mondiacult 2022 (UNESCO svetovna konferenca o kulturnih politikah in trajnostnem razvoju / The UNESCO World Conference on Cultural Policies and Sustainable Development - MONDIACULT 2022) v Ciudad de México, kjer jo gosti mehiška Vlada.

Tridnevna konferenca o kulturnih politikah in trajnostnem razvoju poteka med 28. in 30. septembrom, na njej pa sodelujejo predstavniki iz 161 držav, članic Unesca, med njimi je 120 ministrov, tako predstavlja srečanje odločevalcev na nacionalnih ravneh. Med ministri je tudi slovenska minstrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Pomemben vsebinski doprinos slovenske prisotnosti je udeležba dekanje UP Fakultete za humanistične študije (UP FHŠ), dr. Irene Lazar, ki zastopa edino katedro, ki se pri nas posveča kulturni dediščini, njeni interpretaciji in izobraževanju.

Prav teme kulturne dediščine, njene interpretacije in izobraževanja o njej na način, ki zagotavlja, da ostaja javno dobro, je, poleg prilagajanja kulturnega sektorja v času klimatskih sprememb in prispevku kulture in dediščine k socialnemu in gospodarskemu razvoju, posebej nastavljala konferenca. Prav tako se ni bilo mogoče izogniti opozorilu o ogroženi dediščini v Ukrajini in drugih državah v vojni. Bogata in raznolika kulturna dediščina Mehike ter generacije mladih umetnikov, ki danes bogatijo kulturno življenje države, pa so bili podlaga za izbor mesta konference.

Dr. Irena Lazar je misli med obiskom konference in Mehike strnila v: "Konferenca je naslovila in odprla številna vprašanja kulture in kulturnih politik in ob tem tudi pomen vključevanja kulturne dediščine v kurikule izobraževanja na vseh ravneh, tudi v proces vseživljenjskega učenja. To je posebej pomembno za našo UNESCO katedro in UP FHŠ, saj delujemo na tem področju in potrjuje naše usmeritve. Kultura kot skupno dobro mora biti dosegljiva za vse in tu se posebej izpostavlja vključevanje lokalne skupnosti. S tem vzpostavljamo odnos do kulture in dediščine, njeno spoštovanje. Prav veliko spoštovanje kulturne dediščine in svoje preteklosti me je v Mehiki izjemno navdušilo."

Udeleženci bodo ob zaključku sprejeli novo agendo kulturnih politik, ki se bo oblikovala med konferenco, saj je njen cilj oblikovati močnejši in odpornejši kulturni sektor, ki bo v celoti zasidran v perspektivah trajnostnega razvoja ter spodbujanju solidarnosti, miru in varnosti.

Foto: dekanja UP FHŠ, dr. Irena Lazar z dr. Asto Vrečko, ministrico za kulturo RS, med njima pa sta Špela Spanzel (vodja Direktorata za kulturno dediščino RS) in predstavnica za odnose z javnostmi