O-STA

Orientiacijski dnevi UP 2022

Skupinska fotografija 230 udeleženk in udeležencev "Orientation days 2022"

Na Univerzi na Primorskem ob vsakem pričetku semestra organiziramo Orientacijske dneve, namenjene tujim študentom. Septembrski so običajno večji, saj se jih udeležijo tako redni študentje kot študentje na mednarodnih izmenjavah (na drugih pa večinoma slednji).

Orientacijski dnevi so priložnost, da tuji študentje spoznajo tako novo okolje kot tudi nove osebe, ki bodo del njihovega študijskega življenja. Tako so najprej spoznali ključne informacije o Univerzi na Primorskem - tako o okolju kot študiju. Pomemben del sprejema je tudi pomoč pri pripravi ustreznih obrazcev in listin za Upravno enoto.

Srečali so se s predstavniki ŠOUP-a, ki so jim podali pomembne informacije o obštudijskem dogajanju. Spoznali so prve besede v slovenskem jeziku in tutorje - tako na fakultetah kot predstavnike ESN (Erasmus Student Network), ki jih bodo podpirali s podajanjem informacij tekom študija.

Članica ESN, prostovoljka za organizacijo dogodkov, Jelena, študentka Biopsihologije na UP Famnit je bila med prostovoljci, ki so pomagali na prvi študijski dan: "Prvič sem pomagala v organizacijski ekipi na Orientacijskih dnevih in bila je resnično izjemna izkušnja, hvaležna sem za tako dragoceno izkušnjo, ki mi bo služila pri nadaljnjem delu in pa seveda možnosti, da sem spoznala in sodelovala s tako izjemnimi ljudmi."

Svojo okolico so spoznali tako prek tradicionalnega Lova na zaklad po Kopru, med katerim spoznajo ključne točke za življenje in študij v mestu, pa tudi z obiskom aktivnosti v okviru Evropske noči raziskovalcev. Program zaokroži sobotni izlet v Škocjanske jame.

Za Katerino, študentko na Erasmus izmenjavi s Poljske je bil prvi vtis o Sloveniji zelo pozitiven: "To je moj prvi dan v Sloveniji in resnično mi je današnji dan všeč, izjemno sem se zabavala, vsi so bili zelo prijateljski, nenazadnje pa mi je bilo všeč tudi vreme, ki nas je spremljalo in lahko rečem, da imam res že rada Slovenijo."

Letošnjih Orientacijskih dni se je udeležilo skoraj 230 študentov iz 23 držav. Največ tujih študentov, ki so se odločili za redni študij na Univerzi na Primorskem, je iz Severne Makedonije, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Med študenti, ki bodo pri nas preživeli semester iz programa mobilnosti, pa jih je največ iz Španije, Italije, Češke in Portugalske.

Sprejem je prikazan tudi v kratkem videu o dogajanju na prvi dan.

Več utrinkov na spletni strani UPR.