O-STA

Sašo Šketa navdušuje z novo kuharsko knjigo "Evo ti kosilo"

Sašo Šketa navdušuje z novo kuharsko knjigo "Evo ti kosilo"

Priljubljeni ustvarjalec receptov in kulinarični bloger Sašo Šketa je pri Celjski Mohorjevi družbi izdal novo kuharsko knjigo z naslovom Evo ti kosilo, v kateri nam postreže z recepti za vse priložnosti, ko se družina in prijatelji ob dobri hrani zberejo za mizo. Na včerajšnjem kulinarično-knjižnem druženju v knjigarni založbe v Ljubljani je avtor v pogovoru z urednico Saško Ocvirk razkril, kako so nastali recepti, kje je našel navdih za naslov in zakaj bo knjigo z veseljem posvojila vsaka kuhinja.

Tri čarobne besede, ki rešijo skoraj vsako zagato

Včasih je preprosto težak dan v službi. Včasih nimamo pojma, kako doma ustvariti red. Včasih se pojavijo obiski, ko jih najmanj pričakujemo. In včasih bi res radi na koga naredili vtis ... Kako se rešiti iz takšnih vsakdanjih življenjskih zagat, nam Sašo Šketaodgovarja v svoji novi kuharski knjigi Evo ti kosilo. Gre za zbirko praktičnih in preverjenih receptov, ki so razdeljeni v tri sklope: hitra kosila za med tednom, ideje za sobotna druženja in nedeljska kosila, ko imamo več časa. Knjiga bo od prve do zadnje strani - pa naj gre za uveljavljene klasike ali eksotične pridihe - navdušila vse, ki se ob ustvarjanju dobrot radi družite za domačim pultom.

Ljubezen gre skozi želodec

Sašo na družbenih medijih že dolgo navdušuje s svojimi preprostimi recepti in ustvarjalnimi kuharskimi domislicami, ki jih razvijata z ženo Nežo v lastnem kulinaričnem studiu. Skupaj pripravljata različne kulinarično obarvane vsebine, razvijata recepte, fotografirata in stilirata jedi. Njuna spletna kuharska oddaja tedensko doseže več deset tisoč ogledov. Kuharski zvezdnik družbenih omrežij je na dogodku ob izidu knjige med drugim povedal, kako so nastajali recepti in kje je dobil idejo za naslov knjige: "Naslov ima posebno zgodbo in je posvečen moji mami, ki me je navdušila za knjige. Kot najstnik sem bil precej izbirčen glede hrane, in ko sem se nekega dne zmrdoval nad kosilom, ki ga je mama skuhala po dolgem dnevu v službi, mi je vzela krožnik in predme zagnala kuharsko knjigo. Njenih besed ne bom nikoli pozabil. Rekla je: Evo ti kosilo. Skuhaj si ga sam."

Sašo Šketa, ki je s svojimi slastnimi recepti navdih prenekatere domače kuhinje, si ob izidu knjige želi, da priprava hrane ne bi bila zgolj eno od dnevnih opravil, pač pa priložnost za ustvarjalnost in druženje z najbližjimi.

Več informacij o kuharski knjigi Evo ti kosilo je na voljo na spletni strani www.mohorjeva.org/izdelek/evo-ti-kosilo.

Sašo Šketa (1981) je oblikovalec in kulinarični bloger. Že več kot desetletje zapisuje recepte na svojih blogih sketa.si in presno.si. Je redni gost oddaje Dobro jutro na TV Slovenija, leta 2017 pa je bil tekmovalec v resničnostnem šovu MasterChef Slovenija. V lanskem letu je izdal kar dve knjigi receptov: najbolj prizemljeno vegansko kuharico Repa in krompir s klasičnimi slovenskimi jedmi v rastlinski preobleki in knjigo enostavnih receptov za vsak dan Dobra hitra hrana. Izjemno je dejaven na področju razvoja receptov (t. i. recipe development), pri čemer uspešno sodeluje z različnimi mednarodnimi podjetji, za katera v kuharskem studiu fotografira in stilira jedi ter pripravlja video vsebine. Sašo, ki mu idej za prste obliznit še ni zmanjkalo, bo v kulinaričnem studiu kmalu organiziral tudi kuharske tečaje in kulinarična druženja.