O-STA

Velenje zeleni ambasador Evrope


Včeraj zvečer je Evropska komisija v Grenoblu, mestu v Franciji, izmed treh finalistov za prejemnika naziva zeleni list izbrala Velenje, ki bo zato prejelo 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v letu, ki bo nosilo naziv evropskega zelenega lista. Kot primer dobre prakse smo se z uspešno okoljsko sanacijo v preteklosti in ukrepi, ki jih izvajamo tudi danes, konec maja prijavili na razpis. V finalni izbor smo se uvrstila tri mesta: Velenje, Elsinore (Danska) in Bistrita (Romunija). Velenje in Elsinore sta včeraj prejela naziv zeleni list. Cilji evropske nagrade zeleni list so trije: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov in Identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom. Priznanje je skupaj s sodelavkami iz občinske uprave prevzel župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

26. in 27. oktobra je v Grenoblu, ki nosi naziv Evropske zelene prestolnice v letu 2022, potekala predstavitev vseh finalistov (tako za nagrado Evropski zeleni list, kot tudi za Evropsko zeleno prestolnico) pred komisijo sestavljeno iz predstavnikov različnih evropskih okoljskih institucij. Velenje sta predstavili sodelavki iz občinske uprave Julija Šumič in mag. Katarina Ostruh, ki sta si ogledali tudi, katere aktivnosti je izvajal Grenoble v tem letu in se povezali z drugimi mesti, tako z zmagovalci preteklih let, kot tudi z letošnjimi finalisti. Predstavili so še izvedbo trajnostno zasnovane soseske Flaubert, ki združuje stanovanja, skupnostne prostore, park, dom za starejše, šolo, vrtec, poslovne prostore in je načrtovana v sodelovanju z javnostjo.

Udeležili sta se tudi sestanka mreže zelenih mest, v katero je bilo Velenje povabljeno kot finalist. Delovanje mreže je namenjeno izmenjavi dobrih praks ter povezovanju preteklih in aktualnih zmagovalcev ter finalistov obeh nagrad.

Grenoble je svoje zeleno leto oblikoval skozi 3 stebre: znanost, kultura in sodelovanje javnosti. Izvedli so preko 700 dogodkov: konferenc, srečanj, razstav. Na njih so se povezovale različne skupine ljudi, organizacije. Pri pripravi programa in izvedbi je sodelovalo več kot 600 različnih partnerjev.

Nagrada Green Leaf Award (Zeleni list) je bila ustanovljena leta 2015 in izvira iz European Green Capital Award (Evropska zelena prestolnica), podeljuje pa jo evropska komisija. Poudarja zelena dejanja in združuje cilje, ambicije Evropskega zelenega dogovora, iniciative The New European Bauhaus in Akcijskim načrtom za ničelno onesnaževanje. Je iniciativa za promocijo in nagrajevanje truda lokalnih skupnosti. EU Green Leaf award za 2022 sta prejela mesto Valongo iz Portugalske in mesto Winterswijk iz Nizozemske.

Naziv zelene prestolnice Evrope se vsako leto podeli evropskemu mestu z več kot 100.000 prebivalci, ki se je izkazalo za vodilno na področju okoljske, družbene in gospodarske trajnosti. V državah, kjer ni mest z več kot 100.000 prebivalci, se lahko prijavi največje mesto. Mesta, ki niso dovolj velika, da bi se potegovala za naziv zelene prestolnice Evrope, lahko kandidirajo za evropski zeleni list (EGLA). Nagrada je namenjena mestom z 20.000 do 100.000 prebivalci, njen cilj pa je priznati in spodbujati prizadevanja teh mest za boljše okoljsko upravljanje in rezultate.

Prijazen pozdrav Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje