O-STA

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE sodeloval pri obnovi hotela, ki je na seznamu najboljših hotelov National Geographica

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je sodeloval z italijanskim podjetjem Gris+Dainese Architettipri obnovi znamenitega hotela Impero, ki se je preimenoval v Hotel de Len. Hotel je bil pred kratkim uvrščen med 42 najboljših novih hotelov po izboru revije National Geographic in zmagovalec kategorije Snow Queen, ki je namenjena prav hotelom v gorah.

Hotel de Len se nahaja v osrčju italijanskih Dolomitov, v kraju Cortina d'Ampezzo, v lokalni ladinščini pa "de len" pomeni iz lesa. Dr. Michael Burnard, namestnik direktorice v InnoRenew CoE je skupaj z ostalimi sodelavci iz inštituta svetoval arhitektom o pametni uporabi lesa v notranjih in zunanjih prostorih, vključno z uporabo odsluženega lesa, ter o tem, kako se s pomočjo detajlov in premazov izogniti težavam z vlago. Svetoval je tudi o vplivu lesa na človeka, kar je ključno pri ustvarjanju udobja in ohranjanju stika z naravo v notranjih prostorih. Posredoval je informacije o interakciji lesa z drugimi elementi v stavbi, kot je denimo razsvetljava, ter interakciji lesa z uporabniki stavbe preko dotikov, čiščenja, vonjav in podobno. Hotel je namenjen aktivnim obiskovalcem gorske regije in prav zato je bila posebna pozornost namenjena ohranjanju zdravja in dobrega počutja ter zagotavljanju namenskih prostorov v sobah in drugod po hotelu za razgibavanje ali telovadbo.

"Sodelovanje mi je bilo v veliko veselje," je dejal dr. Burnard in dodal: "Arhitekti iz biroja Gris+Dainese so se resnično posvetili ustvarjanju lepega in udobnega hotela, ki se ujema z okoljem, ponuja nekaj več svojim gostom in ohranja globoko povezavo s trajnostnimi načeli gradnje in delovanja."

Obnova je bila zaključena konec leta 2021, decembra istega leta pa je hotel tudi uradno odprl svoja vrata. Novi hotel je odličen primer združevanja tradicionalnega materiala, kot je les, s sodobnimi oblikovalskimi koncepti, ter tako ustvariti lepo, udobno in trajnostno stavbo za obiskovalce, zaposlene in okolje.

Trajnostna gradnja s poudarkom na dobrem počutju uporabnikov je tudi osrednja tema raziskav v inštitutu InnoRenew CoE. Posvečajo se namreč iskanju optimalnih rešitev za zdrava grajena okolja, postavljanju dobrega počutja in udobja kot prednostne naloge v grajenih okoljih ter spodbujanju celovitega zelenega prehoda naše družbe.

InnoRenew CoE nudi storitve v podporo arhitektom, inženirjem, investitorjem in drugim deležnikom v grajenem okolju v Sloveniji in tujini.

Vir fotografij: Gris+Dainese Architetti