O-STA

Kaj imata skupnega mlaj in rak prostate?

V ljubljanskem BTC-ju stoji poseben mlaj, s katerim društvo OnkoMan v okviru kampanje Dej se preglej! moške poziva, naj bodo pozorni na znake raka prostate in naj poskrbijo za redne preventivne preglede.

November je že tradicionalno mesec osveščanja o moških boleznih. Slovensko onkološko društvo OnkoMan tako že cel november osvešča o raku prostate, za katerim zboli že vsak četrti moški po 50. letu starosti. Kampanjo Dej se preglej, ki jo omogoča Merkur zavarovalnica, tako zaključujejo s posebnim mlajem, ki so ga postavili v ljubljanskem BTC-ju, s katerim na nekoliko drugačen način osveščajo moške o skrbi za svoje zdravje in jih spodbujajo, da poskrbijo tudi za redne preventivne preglede. Mimoidoči več informacij o raku prostate in njegovi preventivi prejmejo na posebnih "receptih".

Moški morajo znati tudi poskrbeti zase

Vsako leto je diagnosticiranih približno 1.600 moških z rakom na prostati, umre pa jih približno 400. Nevarno je tudi to, da so v začetnih oblikah znaki raka prostate precej neizraziti. Razlika med odkritjem zgodnjega in razširjenega raka pa lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. S kampanjo Dej se preglej zato v OnkoManu moške pozivajo, naj bodo pozorni na zgodnje znake, naj pravočasno ukrepajo in poskrbijo za redne preventivne preglede ter tako preprečijo, da bi postali del te statistike.

Kakšno vlogo pa ima tukaj mlaj? Veliko moških počne stvari, ki so morda na prvo žogo nerazumljive, nelogične ali nepotrebne. Ena takšnih je tudi postavljanje mlaja - drevo podrejo samo zato, da ga lahko ponovno postavijo za slavje. "Moškim želimo na ta način sporočiti, da znajo in zmorejo početi veliko stvari, ena izmed teh pa bi morala biti tudi ta, da poskrbijo zase. Ker želimo, da bodo slavili še velikokrat, jih pozivamo, da se po 50. letu starosti udeležujejo rednih preventivnih pregledov. Če sta za rakom npr. zbolela že oče in/ali brat, pa svetujemo prvi obisk urologa že pri 45. letu," opozarja Jaka Jakopič, podpredsednik društva OnkoMan, v katerem cel november še posebej aktivno osveščajo moške o raku na prostati, njegovih znakih in preventivi.

O znakih, na katere morajo biti pozorni, si lahko moški preberejo tudi na spletni strani društva Onkoman, kjer z virtualnim "plezanjem" po mlaju spoznajo ključne opozorilne znake raka prostate in dobijo še druge pomembne informacije.