O-STA

Odprti prostori umetnosti: prihodnost je zdaj

Instalacija v javnem prostoru ob 110-letnici Gimnazije Celje - Center bo dopolnila pester decembrski kulturni utrip na šoli in v knežjem mestu

Letošnji cikel razstav v Galeriji AQ GCC v celjski umetniški četrti, ki ga na GCC v celoti posvečajo visokemu jubileju - 110-letnici šole, bo po jesenskih razstavah Daše Vinšek in Karin Vrbek, Aljoše Videtiča, Matevža Bervarja in dijakov GCC dopolnila predstavitev skupnega projekta Društva likovnih umetnosti Celje in GCC, ki je nastal v sklopu festivala umetnosti v javnem prostoru − Vstop prost/Admission Free. Tega že nekaj let zapored pripravljajo za dijake umetniške gimnazije likovne smeri v obliki delavnic, ki so načrtovane kot prečenje umetnosti z različnimi drugimi področji. Letos z dijaki sodeluje vizualna umetnica Keiko Miyazaki, rezultate pa bodo na GCC predstavili v odprtem javnem prostoru - v atriju Umetniške četrti in na brvi "pri splavarju", ki povezuje levi in desni breg Savinje. Odprtje razstave bo v četrtek, 14. 12., ob 19. uri v Galeriji AQ GCC.

Vizualna umetnica Keiko Miyazaki je dijake na likovni delavnici z naslovom "Prihodnost je zdaj!" (gre za krovno temo šolskega leta na GCC, op. p.), seznanila s kaligrafskimi veščinami, ki jih je prinesla z rodne Japonske. Skupaj z dijaki je ustvarila kaligrafsko poslikavo trakov večjih dimenzij, ki se vsebinsko vežejo s časom pričakovanja novega leta in prihodnosti, vse z vizijo umestitve v javni prostor. Delavnica izhaja iz japonske tradicije imenovane omikuji, ki pomeni zapisovanje besedil na lističe, ki jih na Japonskem kot prerokbe za prihodnost, zavezujejo na drevesa ali pa posebna žičnata stojala postavljena na odprtem. Dijaki so izbrane besede prepisali in prerisali na trakove, ki jih bodo obesili na prosto na brvi čez Savinjo. Tako bo nastala instalacija v javnem prostoru, ki bo dopolnila praznično prednovoletno okrasitev v času, ko večina družbe zre onkraj novega leta v prihodnost. Rezultate delavnice bodo dijaki predstavili tudi v Galeriji AQ GCC, ker sicer podaljšujejo tudi izjemno uspešno in obiskano razstavo Risopiski nekdanjega dijaka GCC in študenta ilustracije na ALUO Matevža Bervarja.

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje - Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri, ki galerijo tudi upravljajo.

Dogodek dopolnjuje pester decembrski kulturni utrip na šoli (Miklavžev koncert, 1. 12., Ta veseli dan kulture, 5. 12., Anina zvezdica, 5.-16. 12., koncert glasbenih zasedb GCC v Mariboru, 8. 12., Centrovizija, 15. 12., veseli december, 16.-23. 12.), ki se bo tradicionalno sklenil z dnevi drugačne šole (21.-23. 12.) oziroma novoletnim koncertom glasbenih sestavov GCC v sredo, 4. 1., ob 18.30 v cerkvi sv. Duha v Celju.

PRILOGE: fotografije instalacij (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si