O-STA

Po pameti v veselem decembru!

1
2
3
4
5
6
Ena najpogostejših spolno prenosljivih bolezni (HPV) ne počiva.

Pošteno smo že zakorakali v veseli december, veselje se riše na obrazih ljudi, prepevajo se živahne, božične pesmi, zabava se ponuja na vsakem koraku. In kljub temu, da nas obdaja to magično, sproščeno vzdušje, ne pozabimo na varno in zdravo spolnost. Naj razposajeno decembrsko vzdušje ne zamegli naše razsodnosti, ki bi nam morebiti nakopala katero izmed spolno prenosljivih bolezni, med katerimi je najpogostejša ravno okužba s HPV.

Na tej točki bi najbolj izpostavili tako imenovano ABC pravilo:

A - abstinenca ali odlašanje prvega spolnega odnosa na čim kasnejši čas,

B - bodi zvest ali zvestoba enemu partnerju ob pogoju, da je on/ona zvest(a) vam,

C - kot "condom" oziroma kondom, ki ga je potrebno uporabljati pravilno in dosledno. Kondom žal ne prepreči okužbe s HPV, ampak le zmanjša verjetnost prenosa.

Pred okužbo s HPV se lahko zaščitite tudi s cepljenjem, saj je zaščita po cepljenju boljša kot bi bila po že preboleli bolezni in ženske z rednimi obiski ginekologa (preventivni program ZORA od 20. leta naprej).

V Zdravstvenem domu za študente v Ljubljani se s t. i. cepilnimi dnevi povečuje dostopnost cepljenja proti HPV. Opazili so vedno večje zanimanje za cepljenje s strani študentk zamudnic ter študentov obeh spolov, ki niso zamudniki. Študentke, ki ne študirajo v Ljubljani se morajo o tovrstnem cepljenju pozanimati pri svojem osebnem zdravniku ali na izpostavah NIJZ, kjer se izvaja cepljenje. Naslednji cepilni dan bo organiziran 14.12.2022.