O-STA

Mednarodni konec leta na GCC


Zaključek koledarskega leta na GCC mineva tudi v znamenju Evropske unije in mednarodnih aktivnosti

Pomemben del dejavnosti Gimnazije Celje - Center, ki z več kot 1000 dijaki in zaposlenimi sodi med večje srednje šole na Celjskem, predstavljajo različni mednarodni projekti, ki dopolnjujejo šolsko in obšolsko delo ter mlade in učitelje spodbujajo k aktivnemu državljanstvu in nenehnemu kariernemu razvoju. Šola je tudi nosilka naziva Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) in Erasmus + akreditacij za splošno ter poklicno-strokovno izobraževanje 2021-2027, članica večih konzorcijev projektov ESS, pohvali pa se lahko tudi z obširno mednarodno partnersko mrežo, kjer se povezujejo z več kot 100 srednjimi šolami, inštituti in fakultetami po vsem svetu. Slogan letošnjega jubilejnega, 110. šolskega leta, Prihodnost je zdaj! usmerjajo tudi v krepitev mednarodnih aktivnosti, ki so v preteklih dveh letih zaradi pandemije, večinoma potekale le v spletni obliki.

December na GCC tako mineva v znamenju prijav novih projektov ter mobilnosti. Četrtošolki Saša Semprimožnik in Mateja Krznar sta med 12. in 14. 12. zastopali slovenske barve na srečanju mladih ambasadorjev iz vse EU, ki je potekalo v Strasbourgu. Zanimive delavnice v Evropskem parlamentu o aktualnih izzivih EU (energetska kriza, podnebne spremembe, migracije) je obogatila tudi udeležba na podelitvi prestižne nagrade Saharova, ki jo od leta 1988 podeljuje EU. Ob prejemu je mlade nagovoril ukrajinski predsednik Zelenski, v razpravi z dijaki pa je sodeloval župan ukrajinskega mesta Melitopol. Teden dni prej (4.-8. 12.) pa je v Bruslju potekala zaključna konferenca E+ projekta YouPart, ki sta ga v Sloveniji zastopala Humanitas in Mreža MaMa. Del delegacije so bili tudi tretješolca Jošt Gluk in Jure Šantej ter nekdanji dijak GCC Kristjan Veber. Na zadnji konferenci posvečeni evropskemu letu mladih, so mladi iz Avstrije, Češke, Grčije, Italije, Slovenije in Srbije evropskim poslancem na okrogli mizi predstavili njihove poglede na področja okolja, gospodarstva, zdravstva in športa.

9. 12. pa se je v Madžarskem zaključilo tretje srečanje E+ projekta DEPEND, kjer GCC sodeluje kot partnerska organizacija. Mladi in učitelji z Islandije, Norveške, Italije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije so nadaljevali z aktivnostmi priprave pobud in preventivnih akcij za preprečevanje kemičnih in nekemičnih odvisnosti v šolskem prostoru.

GCC je ob koncu leta 2022 sicer aktivna v skupno 12 mednarodnih projektih, v tem letu pa so uspešno zaključili 4 projekte. Kot eno najaktivnejših članic mreže šol Unesco ASP, pa so ob koncu leta dobili tudi povabilo na modelno zasedanje Združenih narodov, kjer bo šolo konec marca 2023 zastopalo 12 dijakinj in dijakov. Zelo smeli so tudi načrti za prihodnost, saj si želijo krepiti tudi obiske tujih delegacij, zlasti pa učiteljev in strokovnjakov na šoli, vse z željo, da pouk in projektno-raziskovalno delo še bolj usmerijo v odgovore, ki jih od mladih generacij terjajo izzivi aktualnega sveta.

PRILOGA: Fotografije iz Strasbourga, Bruslja in Szegeda (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si