O-STA

2. Huaweiev evropski vrh talentov: Skupaj ustvarjamo trajnostno prihodnost za evropske talente

[Atene, Grčija, 15. december 2022] Huawei je v Atenah organiziral 2. evropski vrh talentov (European Talent Summit), da bi predstavili dosežke svojih programov za spodbujanje talentov. Na letošnjem dogodku s temo "Skupaj ustvarjamo trajnostno prihodnost za evropske talente" se je zbralo 80 izjemnih študentov in 100 predstavnikov vlad, mednarodnih organizacij, industrije in akademskih krogov iz vse Evrope, da bi raziskali rešitve za pomanjkanje strokovnjakov za IKT, spodbujali digitalno pismenost in spretnosti za premostitev digitalnega razkoraka ter izgradnjo odprtega in trajnostnega ekosistema talentov. Evropski voditelji pozivajo k odprtemu ekosistemu talentov in globlji medgeneracijski izmenjavi znanja.

Podpredsednik Huaweija v Srednji in Vzhodni Evropi ter Nordijski regiji, Radoslaw Kedzia, je ob tem povedal: "Bistvenega pomena za Evropo, da bo ta sledila pobudam kot sta digitalizacija in trajnostni razvoj, so prav talenti. Zato se moramo združiti in zgraditi odprt ekosistem talentov za skupen uspeh. Huawei je vedno pripisoval velik pomen rasti talentov, to je bila ena naših glavnih prednostnih nalog v Evropi. V zadnjem desetletju smo v tej regiji izobrazili več kot trideset tisoč strokovnjakov za IKT." Kedzia je na dogodku tudi predstavil program Bright Star. Cilj programa je, da bi vsako leto zaposlili kar 100 univerzitetnih pripravnikov iz Evrope. V prihodnjih treh letih namerava Huawei tako zaposliti kar 600 svežih diplomantov iz evropskih univerz.

"Ocenjuje se, da v Evropi približno 20 odstotkov odraslih nima osnovnih digitalnih veščin. Mladi talenti lahko tako prispevajo k zmanjšanju te vrzeli, ne le s širjenjem in sprejemanjem priložnosti, ki jih ponujajo nove in pametne tehnologije, temveč tudi s sodelovanjem s starejšo generacijo pri oblikovanju digitalne prihodnosti" je dejal David Atchoarena, direktor UNESCO Inštituta za vseživljenjsko učenje.

Huawei podpira vzpostavitev odprtega ekosistema talentov prek različnih vrst programov za rast talentov. Doslej so odprli že več kot 200 akademij IKT v Evropi, ki se osredotočajo na poklicne certifikate, ki so certificirali skoraj 16 tisoč evropskih študentov. Leta 2011 je Huawei predstavil tudi program "Seeds for the Future" v Evropi in usposobil več kot 3500 študentov. Program od leta 2020 poteka tudi v Sloveniji.

Še posebej premalo zastopane v digitalni delovni sili so ženske. "Obstajajo očitne ovire, ki ženskam preprečujejo, da bi dosegle višje položaje v akademski in poklicni karieri," je ob tem dejala Elissavet Vozemberg, poslanka Evropskega parlamenta in podpredsednica Odbora za pravice žensk in enakost spolov. Huawei zagovarja enakost ženskih talentov in si prizadeva za spodbujanje sodelovanja žensk v industriji IKT. Tako je Huawei, v sodelovanju z organizacijo za zaposlovanje Manpower in grškim ministrstvom za delo in socialne zadeve, začel s programom Women in Tech, preko katerega želi zagotavljati usposabljanje osnovnih veščin IKT za 500 brezposelnih žensk v Grčiji. Na to temo je potekal tudi panel z naslovom "Študenti za boljši svet. Kako lahko s tehnologijo naredimo spremembo?" Poslušalce je nagovorila tudi predstavnica iz Slovenije Simona Stojanova, ena izmed udeleženk letošnjega programa Seeds for the Future v Sloveniji. In prav to je ključni namen Huaweia, pove Gordana Kisilak, vodja odnosov z javnostjo za Huawei Slovenija in nacionalna koordinatorka programa Seeds for the Future: "Vedno si prizadevamo povezovati različne deležnike in s skupnimi močmi spodbujamo talente, kar se je pokazalo tudi pri programu Seeds for the Future, ki je odlična priložnost za mlade. To na primer dokazuje tudi alumni študentka našega programa, ki je po uspešno opravljenem programu v Sloveniji dobila večjo, enkratno priložnost, da je odšla v Atene in sodelovala na mednarodnem panelu."

Med 2. evropskim vrhov talentov je bila izdana bela knjiga o medgeneracijskem sodelovanju in digitalizaciji. "Spregledana prednost evropskih delovnih mest je prav starostna raznolikost," je dejala profesorica dr. Anna Schneider z Univerze uporabnih znanosti Hochschule Fresenius. Kot je pojasnila, rezultati njihove ankete "poudarjajo pomen medgeneracijske izmenjave znanja, zlasti za digitalne veščine. Približno tretjina delavcev, starih 55 let in več, se je v preteklem mesecu naučila digitalnih veščin od vsaj deset let mlajšega sodelavca." Profesorica Schneider je nadalje poudarila potrebo po pospešitvi digitalizacije, saj je tudi omenila: "Bolj kot je podjetje digitalizirano, večja je izmenjava znanja na vseh področjih."

Vzporedno z vrhom talentov je bila organizirana tudi dvodnevna delavnica za tekmovanje Tech4Good z udeleženci iz vse Evrope. Otvoril jo je grški minister za razvoj in investicije Adonis Georgiadis. Ob tem je povedal: "Nadarjene mlade študente iz evropskih držav smo povabili, da preživijo nekaj dni v Grčiji. Tu so bili ujeti v skrivnosti vrhunskega poslovanja in prejemajo štipendije za študij."

Spletna stran dogodka Huawei Talent Summit 2022

https://www.huawei.com/en/events/huawei-talent-summit-2022

- konec -

O Huaweiu

Huawei, ki je bil ustanovljen leta 1987, je vodilni svetovni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke (ICT) infrastrukture ter pametnih naprav. Imamo približno 197 tisoč zaposlenih in delujemo v več kot 170 državah in regijah ter služimo več kot trem milijardam ljudi po vsem svetu.

Naša vizija in poslanstvo je vsem ljudem, tako doma kot v organizacijah, omogočiti digitalno izkušnjo, da bi ustvarili popolnoma povezan in pameten svet. V ta namen bomo spodbujali vseprisotno povezljivost in spodbujali enak dostop do omrežij, omogočili storitve v oblaku in umetno inteligenco po vsem svetu, da zagotovimo vrhunsko računalniško moč, kjer je potrebno, zgradili digitalne platforme za pomoč vsem panogam in organizacijam, da postanejo bolj agilne, učinkovitejše in dinamične, na novo opredelili uporabniško izkušnjo z umetno inteligenco in jo prilagodili ljudem v vseh pogledih, ne glede na to, ali so doma, v pisarni ali na poti.