O-STA

Novoletni koncert GCC

GIMNAZIJA CELJE - CENTER SPOROČILO ZA JAVNOST

Glasbeniki z GCC bodo drugi del sezone osemindvajsetič zapored začeli s tradicionalnim novoletnim koncertnim dogodkom 4. januarja ob 18.30 v cerkvi sv. Duha v Celju

Glasbeni sestavi Gimnazije Celje - Center (GCC), ki letos beležijo že 65. sezono neprekinjenega glasbenega ustvarjanja, v drugi del pestre sezone že osemindvajsetič zapored vstopajo z novoletnim koncertom. Ta bo v sredo, 4. 1. 2023, ob 18.30 v cerkvi sv. Duha v Celju, tako kot vse preostale prireditve letošnjega šolskega leta pa bo posvečen 110-letnici GCC. V goste so tokrat povabili Mešani mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor pod vodstvom Viljema Babiča, ki bo skupaj z Dekliškim pevskim zborom GCC pod vodstvom Davida Preložnika, FaVoZo pod vodstvom Gregorja Deleje, Nonetom GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, GCC kvintetom, in zasedbama GCC gipsy kvintet in The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca izvedel slovito delo Missa Rotna danskega skladatelja Benta Pedra Holbecha. Ob jazz maši, ki bo povezala vse sestave, se bodo sestavi predstavili še posamično s pestrim programom del iz slovenske in evropske glasbene zakladnice, ki jih je navdihnil božično-novoletni čas.

Novoletni koncert je tudi tradicionalni uvod v drugi del sezone, ki jo povezuje osrednja tema letošnjega šolskega leta na GCC "Prihodnost je zdaj!". V vabilu na koncert so mladi glasbenice in glasbeniki zapisali takole: "Prihodnost je jutri. Prihodnost je zdaj. Prihodnost bo jutri postala sedanjost. Premoremo moč in odgovornost, da se prebudimo v boljši svet? Kot kažejo izkušnje, vidnih rezultatov ni mogoče doseči kar čez noč. Še več: ne glede na ves razvoj še vedno pogosto naletimo na nerazumevanje in odklonilen odnos do pobud za izboljšanje. Na podlagi temeljnih vrednot moramo sprejeti in sooblikovati nove ideje. Veliko vlogo ima izobraževanje, ki mora mladostnike spodbuditi k prevzemanju aktivne vloge v lastnem osebnostnem razvoju in vključevanju v lokalno okolje ter jih vzgajati za odgovoren napredek v dobro vseh. Svet lahko spreminjamo le tako, da začenjamo pri sebi, zato moramo o prihodnosti razmišljati velikopotezno in z zavedanjem, da prihodnost ni naša usoda, ampak naša izbira."

Za več kot 180 GCC-jevk in GCC-jevcev, ki jih povezujejo glasbeni sestavi šole, bo prihodnost zelo pestra. Januar bo minil v znamenju intenzivnih priprav in snemanj, februarja pripravljajo projekt ob slovenskem kulturnem prazniku, marca koncert ob svetovnem dnevu poezije, aprila jih čaka pomladni koncert in revije, maja akademija ob koncu šolskega leta in regijska tekmovanja, konec šolskega leta pa bo minil tudi v znamenju mednarodnih turnej ter poletnih nastopov v parku za šolo in središču mesta.

PRILOGA: Fotografiji z novoletnega koncerta 2022 (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si