O-STA

Better s svojo digitalno platformo spreminja digitalno zdravstvo na Finskem

Ljubljana, 12. januar 2023 - Better, slovenski ponudnik digitalnih zdravstvenih rešitev, ki temeljijo na odprtih podatkih, skupaj s finskim podjetjem Tietoevry, ki ponuja storitve informacijskih tehnologij, več kot 60 bolnišnicam na Finskem zagotavlja klinični sistem Lifecare. Ta temelji na Better digitalni zdravstveni platformi in standardu openEHR.

Sodelovanje, ki spreminja digitalno zdravstvo na Finskem, se je začelo leta 2017 in od takrat se je projektu pridružilo več kot 60 bolnišnic. Digitalna zdravstvena platforma Better, ki temelji na odprtih podatkih in je zasnovana za shranjevanje, upravljanje, poizvedovanje, pridobivanje in izmenjavo strukturiranih elektronskih zdravstvenih zapisov, je osnova, na kateri je podjetje Tietoevry zgradilo svoj klinični sistem Lifecare.

Lifecare je celovit klinični sistem, ki zagotavlja dostop do informacij o bolnikih v realnem času in izboljšuje postopke oskrbe. Star sistem je nadomestil nov, napreden klinični sistem, ki oskrbuje skoraj 2 milijona prebivalcev v akutni in socialni oskrbi ter pokriva približno 50 % finskega javnega zdravstva in socialnega varstva.

Z vpeljavo inovativnih tehnologij in učinkovitih rešitev podjetji Better in Tietoevry izboljšujeta zdravstveni sistem na Finskem. Z uvedbo sistema Lifecare, ki je namenjen zdravstvenemu in socialnemu varstvu, sta se učinkovitost in kakovost oskrbe bolnikov močno izboljšala. Izboljšali so se tudi razvojni procesi, saj uporaba orodja Better Studio, ki je orodje za nizkokodno programiranje (low-code), omogoča, da se aplikacije gradijo hitro in brez pretiranega kodiranja, da se obrazci in ocene zgradijo v nekaj dneh ali celo urah in da se najnujnejše težave rešijo praktično takoj.

Klinični sistem Lifecare temelji na standardu openEHR, ki je že močno razširjen v Evropi. OpenEHR je standard, ki je zasnovan za obstojnost, shranjevanje informacij v jasni obliki in dobro modeliranem okviru. Pozornost preusmerja od posameznih aplikacij na podatke, saj se podatki vsakega pacienta shranjujejo v nevtralni obliki, ki ni odvisna od posameznega ponudnika, so lahko dostopni in shranjeni za celotno življenje pacienta. Številne iniciative v nordijskih državah, na Nizozemskem, v Kataloniji in v Združenem kraljestvu so že prepoznale pomen odprtih podatkov in gradijo svoje zdravstvene sisteme na temelju standarda openEHR.

"S podjetjem Better smo začeli sodelovati leta 2017 in v teh letih skupaj zgradili klinični sistem Lifecare, ki temelji na platformi Better in standardu openEHR. Do zdaj je bila rešitev implementirana pri strankah sistema Lifecare, ki pokrivajo približno 50 % finskega javnega zdravstva in socialnega varstva, sistem pa oskrbuje 2 milijona finskih državljanov. Nadaljujemo s širitvijo sistema Lifecare, ne le na Finskem, temveč tudi v drugih državah, in s tem v prihodnjih letih še bolj krepimo naše partnerstvo s podjetjem Better," je dejal Marko Pyy, vodja upravljanja izdelkov bolnišničnega informacijskega sistema Lifecare pri podjetju Tietoevry Care.

"Uspeh našega partnerstva s podjetjem Tietoevry na Finskem nas razveseljuje," je dejal Tomaž Gornik, generalni direktor podjetja Better in sopredsedujoči organizaciji openEHR International. "Vpeljava kliničnega sistema Lifecare je imela izjemen vpliv na zdravstveni sistem na Finskem ter prinaša boljšo oskrbo na področju socialne oskrbe in oskrbe starejših. Ta dosežek kaže na zmožnost uvajanja digitalnih zdravstvenih rešitev za celotno državo in z navdušenjem pričakujemo, kako se bodo le-te širile v prihodnosti. Veseli nas tudi, da vse več držav svojo infrastrukturo gradi na odprtih podatkih in standardu openEHR, kar bo privedlo do oblikovanja resnično inovativnih rešitev, ki bodo institucijam pomagale ohraniti prednost v hitro spreminjajočem se svetu."

Več o podjetjih

Better s svojo vodilno, na odprtih podatkih temelječo digitalno zdravstveno platformo Better Platform, intuitivnim orodjem za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds in okoljem Better Studio, ki omogoča hitro, enostavno in stroškovno učinkovito izdelavo kliničnih aplikacij, pomaga transformirati zdravstvo. Podjetje je zagotovilo digitalne rešitve v 17 državah po vsem svetu. Med njimi so države Malta in Ciper, konzorcij desetih najnaprednejših nemških univerzitetnih bolnic HiGHmed, ki vključuje tudi prestižni bolnišnici v Berlinu (Charité) in Heidelbergu, največja bolnišnica za zdravljenje raka v Evropi The Christie iz Manchestra ter sistem OneLondon v britanski prestolnici.

Tietoevry Care je podjetje, ki modernizira zdravstveno in socialno varstvo v nordijskih državah z modularno, odprto in interoperabilno programsko opremo. Spodbuja digitalizacijo in inovacije, svojim strankam in partnerjem pa lajša razvoj novih aplikacij. Rešitve podjetja Tietoevry Care ustvarjajo vrhunsko uporabniško izkušnjo, ki omogoča sodelovanje med zdravstvenimi delavci, državljani in pacienti. Zdravje in oskrbo naredi učinkovitejšo, doslednejšo in natančnejšo z racionalizacijo poti oskrbe s podporo procesov, avtomatizacijo ter orodji, ki temeljijo na podatkih in umetni inteligenci.

Better d.o.0. Stukljeva cesta 48 1000 Ljubljana Slovenia Better Ltd Capital Quarter No.4 Tyndall Street, Cardiff, Wales, CF10 4BZ, UK Better Deutschland GmbH Ballindamm 39 20095 Hamburg Deutschland JUVOUFLLIG MMM