O-STA

Stane Špegel - kulturni ustvarjalec leta 2022 Mestne občine Velenje

Mestna občina Velenje je na predvečer slovenskega kulturnega praznika pripravila osrednjo občinsko slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Na njej smo Velenjčana Staneta Špegla razglasili za kulturnega ustvarjalca leta 2022 Mestne občine Velenje. Velenjčan Stane Špegel je priznan slovenski glasbenik, skladatelj in avtor multimedijskih vsebin, ki je lani v počastitev stoletnice rojstva pesnika Kajuha ustvaril dokumentarni film, sestavljen s pomočjo umetne inteligence, retuširanih in koloriranih arhivskih črnobelih fotografij ter video vsebin. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil Zdenko Gorišek, vodja kolegija osnovnošolskih ravnateljev. Bogat kulturni program na slovesnosti je pripravil Mešani pevski zbor Gorenje Velenje z gosti iz Plesnega studia "N" in Gimnazije Velenje.

Stane Špegel je na slovenskem umetniškem prizorišču aktiven že štirideset let. Izdal je 21 samostojnih glasbenih albumov in še deset kot član stilsko precej razgibanih glasbenih skupin (The Stroj, Fuzzit, Amfibia, Neurobic, Kissik, Dig, BioNet ...). Njegove skladbe so izšle na več domačih in tujih zbirkah. Ukvarja se tudi s kompozicijo radijskih jinglov in glasbeno opremo za gledališke in plesne predstave ter proslave. Pripravil je tudi več kot dvajset samostojnih glasbeno-vizualnih predstav oz. razstav, na katerih svoje skulpture, grafike, reliefne krajine in video filme pospremi še z avtorsko godbo. S svojimi video filmi je sodeloval na več domačih in tujih video festivalih. Je avtor, so-scenarist, režiser več proslav in obeležitev državniških, kulturnih in športnih dogodkov ter tudi slavnostnih proslav ob prazniku Mestne občine Velenje. S svojim delom kontinuirano predstavlja ustvarjalni potencial Velenja in je eden najpomembnejših kreativnih ustvarjalcev zadnjih desetletij.

Kulturni ustvarjalec leta Mestne občine Velenje je priznanje za izjemne stvaritve s področja kulture, ki pomembno oblikujejo življenje občank in občanov Mestne občine Velenje, kakor tudi za stvaritve, za katere so ustvarjalci prejeli mednarodna priznanja oziroma so se s svojim delom izjemno uveljavili v tujini. Za priznanje kulturni ustvarjalec leta Mestne občine Velenje je bila imenovana posebna komisija, ki jo enkrat letno imenuje župan. Na podlagi prejetih ter lastnih predlogov je komisija pripravila predloge za podelitev priznanja, ki jih je v obravnavo in odločanje posredovala županu Mestne občine Velenje.

Pošiljamo fotografiji s slovesnosti.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje