O-STA

Na preprogah se ne znajde vsak robot enako dobro

a
b
c
d

Slovenci imamo radi preproge, saj v skrbno negovano domovanje dodajo toplino. Manj jih ljubite, ko nastopi čas čiščenja. Ali lahko pomagajo robotski sesalniki in kateri se v tej vlogi najbolje obnesejo?

Pri sesanju preprog samo gola sesalna moč preprosto ni dovolj. Vsi, ki jih imate, to veste. Četudi uporabljate najbolj močan električni vakuumski sesalnik, ki ga dobite v trgovinah, jo je občasno vseeno treba odnesti ven in jo dobro "stolči". Ali pa zaupati, da bodo to storili v čistilnici. Ker je to preprosto lažje. Seveda robotski sesalniki ravno tako ne morejo iz preproge izsesati vsega prahu. Imajo pa pred običajnimi veliko prednost. Zlahka jih nastavimo, da jo sesajo vsak dan ali celo večkrat na dan in na ta način s površja odstranijo prašne delce, ki bi se drugače skrili globoko med tekstilna vlakna.

Če imate večji del tal prekrit s preprogami ali celo s tekstilnimi talnimi oblogami enostavno pozabite na cenene kombinirane naprave. Funkcije brisanja tal nikakor ne boste potrebovali. To ne bi bila tolikšna težava, če dodatki ne bi slabo vplivali na lastnosti sesalnika, ki so pomembni za učinkovitejše sesanje preprog. Najcenejši se namreč največkrat v tej vlogi ne obnesejo najbolje. Niti modeli, ki stavijo izključno na sesalno moč. Poleg moči sta najmanj toliko, če ne celo bolj, pomembni pravšnja oblika površine dveh nasproti se vrtečih krtač in razdalja, koliko se spustita navzdol. Torej kako globoko prodreta v preprogo, kar je še posebej pomembno, ko je ta puhasta in ima dolge niti. Še nečesa ne smete spregledati. Primeren robotski sesalnik mora samodejno zaznati preprogo in takrat povečati sesalno moč na največjo možno raven.

Vse to so odlike robotskih sesalnikov iRobot Roomba, ki se praktično, od kar so jih izumili, dobro obnesejo na vsaki podlagi. Ne samo na gladkih in za pobiranje bolj ali manj velikih nečistoč neproblematičnih tleh. Od tu sistem dveh gumijastih krtač, ki iz preproge praktično stepajo prah. Princip je skoraj enak stepanju preproge z metlico, ko je obešena na drug ali preprosto preko (debelejše) veje drevesa. Pomembno je še, da robot s svojim slabim delom ne uniči preproge. Opremljen mora biti s tipali, ki ga ustavijo, če se v krtačo zapletejo daljše vrvice preproge oziroma te vidi in se jim zna izogniti. In točno takšen je najnovejši robotski sesalnik Roomba j7, ki predmete vidi po zaslugi spredaj nameščene kamere. Omeniti moramo še njegovega "brata". Kombinirani model Roomba Combo j7. Dejali smo, da kombinirane naprave niso najbolj primerne, saj marsikatere med brisanjem preprogo le to umažejo in zmočijo. Kar nikdar in v nobenem primeru ni dobro. Tako je, ker vlažno krpo vlečejo za sabo. Roomba Combo j7 jo ne, temveč jo dvigne na hrbet vedno, ko robot pod kolesi zazna preprogo oziroma drugo površino, ki sovraži mokroto.

Če kombinirane naprave ne potrebujete, potem vam predlagamo model Roomba s9. Od vseh robotov podjetja iRobot ta model nudi največjo sesalno moč in ima najdaljši krtači. V obeh je skrit razlog, zakaj se odlično znajde na preprogah. To seveda ne pomeni, da so druge zanič. Dobro se obnese tudi Roomba i3. Čeprav gre za model z za marsikoga najboljšim razmerjem med ceno in zmogljivosti. Gumijasti krtači, robustna izdelava in dejstvo, da ne spregleda nobenega delčka površine, zagotavljajo, da mu sesanje preprog ne povzroča težav.

Preproge so magnet za prah. Pred tem si nikakor ne zatiskajmo oči. Ker bo dober robotski sesalnik iz njih potegnil veliko prahu in drugih nečistoč, je smiselno, da je opremljen s pomnilno postajo, ki po koncu sesanja samodejno izprazni košek. Takšne Roombe so v imenu modela označene z znakom "plus". A tudi če se ne odločite za takšen dodatek, boste s predstavo robotskih sesalnikov iRobot Roomba na zahtevnejših tleh zagotovo zadovoljni.