O-STA

Evropska pomlad na Gimnaziji Celje - Center

Priloga1
Priloga3
Priloga4
Priloga5
Priloga6
Priloga7
Priloga8

Februar je na Gimnaziji Celje - Center (GCC) prinesel obilico evropskih dogodkov. Na dvotedensko spremljavo pouka v februarju obisk vrača dijakinja iz Itzehoe v Nemčiji, ki je našo tretješolko Zojo Ano Marolt gostila v svojem domačem kraju v začetku meseca.

V Bruslju nas je ekipa dijakov (Lin Šuster, David Marinšek in Živa Cerovec) zastopala na Model European Parliament (MEP), dogodek pa so izkoristili predvsem za navezovanje stikov in kot vajo za marčevski obiski MUN v New Yorku.

Na Severno Irsko sta se konec meseca podala Danijela Marolt in Rok Lipnik, ki bosta v Erasmus+ projektu Make SENSE v Belfastu predstavila dosedanje rezultate vpeljave socialnega podjetništva v pouk na GCC in pridobila bogate izkušnje partnerjev iz Italije, Romunije ter Severne Irske na tem področju. Projekt se bliža zaključni fazi, kjer bodo partnerji pripravili priročnik za celovito vpeljavo podjetnosti v šolske sisteme. Projekt uspešno dopolnjuje delo v Erasmus+ projektu YESSS, kjer smo pripravili priročnik za podjetnost v srednjih šolah.

Skupina učiteljic, ki razvijajo čuječnost v šolstvu in pri pouku, se je udeležlia seminarja na temo čuječnosti na Cipru. Novi pristopi, sodobno in vzpodbudno okolje ter izkušnje so osnova za uspešno delo, ki se ga lahko prenese tudi na naš šolski sistem.

Velika skupina dijakov in učiteljev pa se je tik pred zaključkom meseca odpravila na enotedensko izmenjavo v Kruševac, kjer nas na partnerski Gimnaziji pričakujejo z vsebinami povezanimi s trajnostjo, inovativnimi učnimi metodami in razvojem podjetnosti ter kariere.

V začetku meseca marca se na Finsko odpravlja skupina dijakov in učiteljev, ki bodo spremljali pouk v finskem izobraževalnem sistemu. Takoj za tem bomo na GCC gostili skupino učiteljev in dijakov s Švedske, v sredini meseca pa se skupina dijakov odpravlja v Mol, Belgijo, konec meseca pa še ena skupina dijakov odhaja v Konstanco, Romunijo.

PRILOGA: Fotografije Make SENSE (februar 2023, Belfast), MEP (februar 2023, Bruselj), čuječnost (februar 2023, Ciper)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49, rok.lipnik@gcc.si