O-STA

Po dveh letih ponovno Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci

Zveza za tehnično kulturo Slovenije in revija TIM sta uspešno organizirali 12. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev

Ljubljana, 1. marec 2023 - Uredništvo revije za tehniško ustvarjalnost mladih TIM, ki deluje v sklopu Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), je po več kot dveletnem premoru organiziralo 12. Timovo tekmovanja s papirnatimi letalci in modeli drsalcev. Tekmovanja, ki je tradicionalno potekalo v Biotehniškem izobraževalnem centru v stavbi Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, se je udeležilo skupno 51 tekmovalcev, od tega 35 osnovnošolcev in predšolskih otrok ter 16 mladostnikov in odraslih. Na tekmovanju s preprostimi papirnatimi letalci, zgibanimi iz enega lista pisarniškega papirja formata A4, je sodelovalo 35 osnovnošolcev in predšolskih otrok, na tekmovanju z modeli drsalcev - jadralnimi modeli za met iz roke - pa 16 udeležencev. Slednji so nastopili v dveh starostnih kategorijah: osnovnošolcev je tekmovalo šest, mladostnikov in odraslih pa deset.

Na tekmovanju s papirnatimi letalci so se udeleženci pomerili v treh kategorijah, in sicer v trajanju leta, kjer se je meril čas leta papirnatega letalca od vzleta do stika s tlemi, dolžini leta, kjer se je upoštevala preletena razdalja od štartne črte do nosa papirnatega letalca po pristanku na tla, ter v natančnosti pristajanja v cilj, kjer se je bilo treba čim bolj približati stožcu, ki je označeval cilj. V skupnem seštevku točkovanja vseh treh kategorij je zmagal Mak Murovec, ki je v kategoriji dolžina leta oziroma preleta tudi zmagal s skupno dolžino letov 118,5 metra. V prvi kategoriji, trajanju leta, je bil najboljši Jaka Trebižan. Njegovo papirnato letalce je v seštevku treh poskusov letelo 22,72 sekunde. V kategoriji natančnosti pristajanja se je najbolje odrezal Gal Bajec. Njegovo letalce je bilo v seštevku treh metov od cilja oddaljeno le 1,52 metra. V posebni starostni skupini najmlajših (prva triada) je prvo mesto osvojil Bor Miklavc.

Organizator je izpeljal tudi tekmo s papirnatimi letalci v starostni kategoriji mladostnikov in odraslih, kjer je skupno zmago v trajanju leta, dolžini leta in natančnosti pristajanja v cilj, dosegel Robert Teršek.

Nato je sledilo še tekmovanje z modeli drsalcev, kjer so se tekmovalci v trajanju leta pomerili v dveh kategorijah - osnovnošolci ter mladostniki in odrasli. Konstrukcija modelov, ki so bili lahko izdelani iz lesa ali penastih materialov, je bila poljubna, omejitev je bila le razpon kril. Ta ni smel presegati 300 milimetrov, vzletna masa modela pa ni smela biti večja od 100 gramov. V kategoriji osnovnošolcev je zmagal Jaka Trebižan, čigar drsalec je v seštevku časov petih poletov najdlje ostal v zraku, in sicer 110,78 sekunde. V kategoriji mladostnikov in odraslih pa je zmagal Marko Lemut z rezultatom 105,68 sekunde.

Tekmovanje, je tako kot že vsa leta doslej, izpeljala izkušena ekipa članov ARK Komarov. Praktične nagrade sta poleg ZOTKS prispevala še založba Didakta iz Radovljice in trgovina MIBO modeli iz Logatca. Njen predstavnik je med odmorom poskrbel tudi za atraktiven prikaz dvoranskega akrobatskega letenja z radijsko vodenim motornim letalom na električni pogon.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Jože Čuden

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov: joze.cuden@siol.net

GSM: 041 737 672