O-STA

Slovenija bo v Mariboru gostila Balkansko računalniško olimpijado (BOI 2023)

Ljubljana, 24. oktober 2023 - Med 29. oktobrom in 3. novembrom 2023 bo Maribor gostil 30. Balkansko računalniško olimpijado (BOI 2023). Tekmovanje bo organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), glavni podpornik tekmovanja pa je Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

BOI je tekmovanje v programiranju namenjeno dijakom srednjih šol iz držav okoli ali blizu Balkanskega polotoka. Dogodek bo združeval približno 70 tekmovalcev in okoli 40 mentorjev iz 17 držav. Mladi dijaki bodo v dveh tekmovalnih dnevih po pet ur programirali na II. gimnaziji Maribor.

Vsaka sodelujoča država bo tekmovala z ekipo štirih tekmovalcev, ki so bili izbrani na podlagi svojih nacionalnih olimpijad ali tekmovanj. Slovenija ima kot organizator pravico do dveh ekip.

Mladi slovenski programerji, ki bodo na tekmovanju zastopali naše barve, so bili v šolskem letu 2022/2023 na državnem tekmovanju izbrani prek širšega izbora. Končni izbor tekmovalcev za ekipo na olimpijadi je potekal na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Najboljši štirje so v začetku septembra že sodelovali tudi na 35. Mednarodni računalniški olimpijadi na Madžarskem, ista ekipa pa ima pravico nastopa tudi na BOI. V drugo ekipo za BOI pa so se uvrstili še štirje dijaki, ki so bili glede na rezultat končnega izbora, uvrščeni takoj za najboljšimi štirimi.

Slovenijo bo v Mariboru na BOI zastopala prva ekipa v sestavi Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka) in Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica), ki se programiranja učita na Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) ter Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Druga ekipa pa v sestavi Filip Štamcar, Tim Strnad (oba Gimnazija Vič) in Luka Heric (II. gimnazija Maribor), ki se programiranja prav tako učijo na ZRI ter Jošt Smrtnik (Gimnazija Vič). Mentorja bosta dr. Marko Poženel in dr. Jelko Urbančič, predsednik znanstvenega odbora je dr. Luka Fürst, predsednik olimpijade pa dr. Borut Jurčič Zlobec.

S strojno in tehnično opremo bodo olimpijado podprla podjetja A1 Slovenija, d.d., Integralis d.o.o., ITS Intertrade d.o.o., Telekom Slovenije, d.d., Cisco Slovenija, DELL in SGH d.o.o.

Za izdelavo celostne grafične podobe BOI 2023 je poskrbela agencija Kofein dizajn.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Aljoša Seljak Zveza za tehnično kulturo Slovenije Zaloška 65, p. p. 2803 1000 Ljubljana

E-naslov in telefon: aljosa.seljak@zotks.si, 031/660 378