O-STA

Veterani vojne za Slovenijo z delavno akcijo polepšali porodnišnico v Postojni

Postojna, 12.5.2023 - Veterani vojne za Slovenijo iz Območnega združenja veteranov Ljubljana, Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana in Primorska-Notranjska ter ZV Ljubljana 90-91 so se na Mednarodni dan medicinskih sester zbrali na zaključni humanitarni delovni akciji v Porodnišnica Postojna v kateri so prebarvali in polepšali glavni vhod in avlo porodnišnice. V akciji je aktivno sodelovalo tudi društvo Slojenčki.

Takoj po prihodu veteranov sta jih sprejela direktor dr. Aleksander Merlo in glavna medicinska sestra Jana Čelhar in veterane povabila na kavo. Med tem je Dušan Presetnik, predsednik OZVVS Ljubljana predstavil namen delavne akcije in poudaril: "Zelo smo veseli, da smo tukaj z vami, ker vemo, da se Porodnišnica Postojna trudi, da je vsako leto boljša in si zato tudi zasluži večjo pozornost. Zato smo se tudi odločili za delovno akcijo v vaši porodnišnici in da ne akcije samo v prestolnici, kakor se običajno dogaja, ampak tudi kje drugje."

Direktor porodnišnice dr. Aleksander Merlo je nato med drugim dejal: "Hvala, ker ste prišli in da ste si vzeli čas. To smo starejše generacije, ki smo družbeno odgovorne. Če čutimo, se znamo obrniti, naredimo, če je treba, ne samo gratis, ampak še kaj več, samo da delamo dobro ljudem, tu smo vsi na isti frekvenci. Mislim, da bi se lahko mladina malo zgledovala po nas, kako naj bi to funkcioniralo, ker čisto zgolj in samo hitenje in zaslužkarstvo ne pelje daleč. Nekje se ta zgodba ustavi in mislim, da je tovarištvo in dobrohotnost med ljudmi tisto, kar je ključno."

Ob koncu pa je novi predsednik PVD Sever Ljubljana Darko Repenšek dejal: "Veste, naše poslanstvo, tako kot je Dušan rekel, ni samo ohranjanje spomina, to je pomemben dejavnik, ampak naše srce je tudi na humanitarni strani. V kolikor lahko in če lahko pripomoremo k temu boljšemu jutri cele naše drage države Slovenije, še posebej pa za tiste, ki bodo prevzeli vajeti vodenja te države, to so pa tisti, ki se v teh jaslih rojevajo, potem nam je to še v toliko večje veselje. Kompliment teamu Porodnišnice Postojna, katere dober glas se širi po vsej Sloveniji.

Malo kasneje je veterane obiskal tudi župan Postojne Igor Marentič. Po kavi so šli vsi na delo, za krajši čas tudi direktor in glavna medicinska sestra. Delo je potekalo pod strokovnim mentorstvom Dušana Presetnika iz podjetja DIPEX d.o.o.

Po končani delovni akciji je Dušan Presetnik,predsednik OZVVS Ljubljana dejal: "Današnji dan, kot vidite, je tudi za nas veterane, tako zeleno kot modro linijo, zelo pomemben, saj zaključujemo projekt humanitarnega dogodka v Porodnišnici Postojna, ki je darilo Zveze veteranov vojne za Slovenijo ob 30-letnici. To je velik dogodek in tudi naš praznik saj smo v sodelovanju s PVD Sever kot z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo uspešno izvedli to plemenito dejanje. Prebarvali in obnovili smo glavni vhod v bolnico ter glavno avlo. Vsa dela so potekala pod strokovnim vodstvom v sodelovanju in podpori podjetja JUB, ki so tudi donator vseh barv, katere smo uporabljali pri tej obnovi."

Darko Repenšek, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana pa je dejal: Aktivnost, ki jo danes izvajamo v postojnski porodnišnici, morebiti za nekoga ne sodi med čisto tiste normalne dejavnosti veteranskih organizacij, ki smo danes tukaj. Zakaj morda mnenje, da ne bi sodile, zaradi tega, ker pač gre za čisto delovno akcijo, ki pa ima seveda humanitarno konotacijo. Zavedamo se namreč pomena naših zanamcev, torej tistih najmanjših, ki se danes tukaj rojevajo in ki bodo jutri, pojutrišnjem, prevzeli vajeti v tej državi. Naše mnenje je, da je treba tovrstnim inštitucijam, kot so bolnišnice, vzgojno-varstveni zavodi, šole, centri za pomoč duševno prizadetim in podobno pomagati na svojevrsten način, zagotovo pa barvanje prostorov in urejanje prostorov ter s tem ustvarjanje boljših pogojev za življenje in delo tako zaposlenih kot tistih, ki sem prihajajo. Zato mi je v veliko veselje, da smo se tukaj zbrali, da ta akcija poteka in bo pustila seveda tudi pečat za jutrišnji dan, ko bomo morda nekje drugje. Zagotovo pa je to nadaljevanje nekih aktivnosti, ki so tekle z naše strani že v preteklosti, kar nenazadnje kaže spet na tisto, da se povezuje zelena in modra linija, zagotovo pa ima poseben poudarek ta akcija tudi zaradi tega, ker praznujemo na nek način 30 let ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Nekoliko zatem pa smo bili ustanovljeni tudi mi Zveza policijskih veteranskih društev Sever. Torej, v slogi je moč, v skupnih aktivnostih pa rezultat. In zato je vsak potegnjeni čopič po teh stenah tudi pokazatelj našega siceršnjega dobrega sodelovanja."

Matjaž Miklavc, podpredsednik Združenja veteranov 90 - 91 mesta Ljubljane je povedal: " Tudi člani Združenja veteranov 90 - 91 mesta Ljubljane in bivših ljubljanskih občin smo se pridružili humanitarni akciji barvanja in poslikave porodnišnice v Postojni. Vsako leto skupaj z zeleno linijo in modro linijo pomagamo urediti nekatere prostore, ki jih družba včasih pozabi. To naše humanitarno delo se nadaljuje tako kot leta 91, ko smo se pridružili Teritorialni obrambi pri obrambi Republike Slovenije. Upam, da bodo tudi zanamci nadaljevali z našim humanitarnim delom. Vsako leto, upam in želim si, da se bo takšno delo nadaljevalo še več let, jasno, z nami in tudi z našimi podporniki.

Humanitarna delovna akcija je darilo, ki ga je v počastitev 30 - letnice Zveze veteranov vojne za Slovenijo podarilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana v sodelovanju s Policijskim veteranskim društvom Sever Ljubljana, Združenjem veteranov Ljubljana 90-91, Policijskim veteranskim društvom Sever za Primorsko in Notranjsko in društvom Slojenčki.

VIDEO: DUSAN PRESETNIK OZVVS LJ DARKO REPENSEK PVD SEVER LJ MATJAZ MIKLAVC ZV LJ 90-91 https://youtu.be/ZnAqlhsMYeE

VIDEO: DUSAN PRESETNIK PREDSEDNIK OZVVS LJ IGOR MARENTIC ZUPAN OBCINE POSTOJNA https://www.youtube.com/watch?v=xJB_O1N5PXY

FOTOGALERIJA:https://www.facebook.com/janez.platise/posts/pfbid0LYRa5NvFRnWMCWhMXHmSmWifc4GLDNUegh5eKwHkqoQuoyayHkenBgaHtA6vMHV4l Uradna otvoritev prenovljenih in na novo prebarvanih prostorov bo v torek 23.5.2023 ob 11h v avli Porodnišnica Postojna, Prečna ulica 4. Sponzorji delovne akcije v Porodnišnica Postojna so JUB d.o.o., Martink pro d.o.o. in Miranda bar.

Besedilo, foto in video: Janez Platiše