O-STA

Preprosti nasveti za pomoč čebelam doma

Čebelja družina za kilogram medu obišče več kot štiri milijone cvetov
Postavitev učnega panja bo pripomogla k izobraževanju nove generacije čebelarjev

Preprosti nasveti za pomoč čebelam doma

Čebele igrajo ključno vlogo pri opraševanju rastlin, ki nam zagotavljajo hrano. A njihova populacija se zaradi izgube habitata, uporabe pesticidov in podnebnih sprememb zmanjšuje. Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel, ki ga obeležujemo v soboto, 20. maja, so pri Merkur Zavarovalnici v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pripravili nekaj nasvetov, kako za čebele poskrbeti na domačem vrtu ali balkonu.

Čebele so ključne za našo hrano in okolje

Vloga čebel v ekosistemu je neprecenljiva, saj so odgovorne za opraševanje rastlin, kar nam omogoča bogato in raznoliko prehrano. V Sloveniji se lahko pohvalimo z bogato čebelarsko tradicijo, ki je močno zasidrana v našem vsakdanu. Vsak pozna kakšnega čebelarja, odličen domači med pa je tudi sestavni del tradicionalnega slovenskega zajtrka. Kranjska sivka, avtohtona slovenska čebela, ki jo prepoznamo po sivih obročkih na zadku in rjavkasto rdečih dlačicah na oprsju, je še en razlog, da se je vredno še posebej potruditi za njihovo ohranitev.

Več kot le opraševalci - kulturna vloga čebel

Ste vedeli, da čebelja družina za kilogram medu obišče več kot štiri milijone cvetov in pri tem preleti skoraj 200.000 kilometrov? To je toliko, kot če bi petkrat obkrožila svet. Poleg svoje vloge v naravi so čebele vplivale tudi na slovensko kulturno izročilo in področja, kot so ljudska umetnost na panjskih končnicah, podpisovanje ljubezenskih izjav v obliki lectovih src, razvoj turistične čebelarske ponudbe ter razvoj izdelkov za krepitev zdravja in dobrega počutja.

Preprosti koraki za pomoč čebelam

Vsak posameznik lahko s preprostimi koraki prispeva k podpori čebel v svojem okolju. Začnete lahko s sajenjem medovitih rastlin, rož, zelišč in grmovnic, ki bodo čebelam zagotovile cvetni prah in nektar za preživetje. Za ustvarjanje čebelam prijaznega okolja je dovolj že okenska polica. Ustvarite lahko gnezdišče za čebele samotarke, in sicer tako, da v lesene kocke izvrtate luknje.

Izogibajte se uporabi pesticidov in čebelam zagotovite vir vode. V plitvo posodo z vodo dodajte kamenčke, ki bodo služili kot pristajalna blazina za čebele. Izdelava čebeljega gnezdišča in pitnika lahko postane družinska aktivnost za spodbujanje pogovora o pomenu varovanja narave in živali.

Podprite izbrano čebelo v svoji bližini

K trajnostni zaščiti čebel in spodbujanju čebelarstva so pristopili tudi pri Merkur zavarovalnici. Čebelarski zvezi Slovenije bodo letos omogočili postavitev učnega panja, ki bo izobraževal nove generacije čebelarjev. Prav tako pa so pripravili knjižico s poučnimi nasveti, kako lahko tudi otroci in družine za čebele skrbijo doma. Knjižico si lahko vsak brezplačno prenese s strani https://skleni.merkur-zav.si/otroci/nasveti/cebele in obenem spozna nekaj hudomušnih profilov čebel iz bližnje okolice.