O-STA

Prva 3D zebra v Celju

Foto: Mediaspeed/Nik Skerbiš
Foto: Mediaspeed/Nik Skerbiš
Foto: Mediaspeed/Nik Skerbiš
Foto: Mediaspeed/Nik Skerbiš

Sporočilo za medije

Tudi Celje ima prvi navidezno tridimenzionalen prehod za pešce

Nov, inovativen 3D prehod za pešce bo v Celju skrbel za večjo varnost najranljivejših v prometu

Celje, 25. maj 2023 - Danes smo predali v uporabo prvi 3D prehod za pešce v Mestni občini Celje, ki bo skrbel za večjo varnost najranljivejših v prometu. Mestna občina Celje se je pridružila projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot na področju zagotavljanja večje varnosti pešcev, posebej otrok in starejših, kolesarjev in voznikov skirojev. Z umeščanjem inovativnih tridimenzionalnih prehodov za pešce želijo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti ter večji pazljivosti. Umeščanje 3D-zeber je del akcije "Varno ima vedno prav", za manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu.

Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja občin, zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot. V preteklih dveh letih so bile 3D-zebre že zarisane v občinah Velenje, Ptuj, Ljubljana, Črnomelj, Kobarid, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Piran. Od danes pa je namenu predana tudi 3D-zebra v Celju, natančneje na Jurčičevi ulici 1, v bližini vrtca Anice Černejeve, enote Mavrica. Voznike opozarja na dodatno zmanjšanje hitrosti, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa.

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač: "Mestna občina Celje se z veseljem pridružuje pobudi umeščanja 3D zeber. Verjamem, da smo izbrali dobro lokacijo, saj smo jo umestili na Jurčičevo ulico, na lokacijo v bližini gimnazije, vrtca, velikega parkirišča in lokalov ... Zagotovo bo s to rešitvijo območje za pešce še bolj varno. Pozdravljamo pobudo, sicer pa si v Mestni občini Celje že vrsto let z različnimi ukrepi prizadevamo za varnost pešcev in kolesarjev, v zadnjem času predvsem s projekti s področja trajnostne mobilnosti."

"Varnost otrok je brez dvoma eno izmed osnovnih poslanstev staršev in celotne družbe. Jeseni 2022 je Evropski Svet za varnost prometa - ETSC podal tudi desetletno poročilo na področju varnosti otrok na evropskih cestah. V tem obdobju so ceste zahtevale 6000 otroških življenj, starih do 14 let. Polovica umrlih otrok je bila potnikov v vozilu, tretjina je bila pešcev, 11 % je bilo kolesarjev. Med približno 40 priporočili nacionalnim vladam in Evropski uniji, je ETSC pozval k ukrepom za varne kolesarske poti in pešpoti do šol in med drugim izpostavil, da bi morale biti omejitve hitrosti na cestah v okolici vrtcev in šol 30 km/h. Poročila, priporočila in nasveti različnih organizacij tako lahko ostanejo nema črka na papirju ali pa spodbudijo različne deležnike, da naredijo korak več za večjo varnost otrok in šibkejših v prometu," je ob predaji 3D-zebre v uporabo v Celju povedal Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in izrazil svoje veselje, da lahko v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi že tretje leto zapored soustvarjajo varne prehode za pešce in spodbujajo različne deležnike k večji ozaveščenosti o pomenu varnosti v cestnem prometu.

Zavarovalnica Generali se je odzvala številnim projektom Zavoda Varna pot, da skupaj ukrepajo in naredijo spremembo. Predsednica uprave Generali zavarovalnice d. d. Vanja Hrovat je ob predaji 3D zebre v Celju povedala: "Vsaka žrtev, ki jo zahteva promet, je nedopustna in jo s skupnimi močmi in prizadevanji vseh lahko preprečimo. Lokalno okolje igra tu najpomembnejšo vlogo, zato nas res veseli, da vselej najdemo proaktivne sogovornike, ki želijo skupaj z nami opozarjati na problematiko prometne varnosti in tudi ukrepati z dolgoročnimi, trajnostnimi rešitvami, s katerimi želimo graditi vseživljenjska partnerstva tudi na področju preventive v prometu."

Današnji dogodek ob predstavitvi nove 3D-zebre v Celju je bil zaradi sodelovanja glasbenika in reperja Trkaja ter otrok iz enote Mavrica Vrtca Anice še posebej lep. Skupaj s Trkajem so otroci zapeli tudi himno projekta za večjo varnost najranljivejših v prometu "Varno ima vedno prav", ki nagovarja vse udeležence v prometu na najpogostejše napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa zelo pomembno sporočilo: "Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat" - ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Partnerji v projektu - zavarovalnica Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji - bodo do sredine junija v uporabo predali še 4 tridimenzionalne prehode za pešce, ki se bodo pridružili dosedanjim enajstim.

***

Celje, 25. maj 2023

Št. zadeve: 091-7/2023