O-STA

Nova greda s trajnicami v simbolih mesta za lepši park in Celje

Celje, 26. maj 2023 - Dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje so v sodelovanju z javnim podjetjem Zelenice dopoldan v središčnem delu parka zasadili cvetlično gredo s trajnicami v barvah našega mesta. Gre za dogodek, ki je bil načrtovan že pred dnevi, v času, ko so bili na obisku dijaki in učitelji partnerske šole iz Belgije. A jo je muhasto majsko deževno vreme zagodlo in belgijski vrstniki niso mogli sodelovati pri zasaditvi, kot je bilo predvideno.

Na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje v sklopu projektu Erasmus + od leta 2012 sodelujejo s trinajstimi vrtnarskimi šolami iz vse Evrope, ki jih vselej rade obiščejo. Na njihovi poti na Hrvaško se je v Celju ustavilo štirinajst belgijskih dijakov in štirje učitelji in načrtovano je bilo, da z dijaki in učitelji ŠHVU ustvarijo en skupen projekt s področja praktičnega usposabljanja, cvetlično zasaditev.

"Običajno takšen projekt izvedemo v našem šolskem parku, tokrat pa smo se v sodelovanju z Mestno občino Celje in javnim podjetjem Zelenice odločili da cvetlično zasaditev pripravimo v mestnem parku. Na način, ki ne bi zahteval veliko oskrbe in da poudarimo celjske simbole. Zato smo izbrali trajnice, ki bodo lepo rasle in cvetele v naslednjih mesecih in rastline z odtenki modre in rumene barve," je povedala Romana Špes, učiteljica strokovno izobraževalnih predmetov na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Na novi cvetlični gredi v mestnem parku je tako mogoče občudovati modro krvomočnico, salvio, veroniko in rudbekijo. "V tem času bo prevladovala modra barva, v jeseni pa bo nit povlekla rumena barva," je še povedala sogovornica, ki dijake na šoli poučuje grajene prvine ter spoznavanje zasaditev in drevesničarstva.

Zasaditev mestnem parku so ob mentorstvu Romane Špes in pomoči delavcev Zelenic opravili dijaki 4. letnika programa diferencialni hortikulturni tehnik, ki že imajo poklic in lahko delajo kot cvetličarji in vrtnarji, zdaj pa svoje znanje nadgrajujejo in imajo še eno leto do poklicne mature.

Da bo "celjska greda" lepo živela v naslednjih mesecih in da bo vredna občudovanja bodo v naslednjih mesecih skrbeli v našem javnem podjetju Zelenice.

Na Mestni občini Celje smo veseli, da smo ob skupnem sodelovanju s Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje in javnim podjetjem Zelenice pripravili novo vsebino v mestnem parku za katero verjamemo, da bo zanimiva za prebivalce in obiskovalce mesta.