O-STA

Od igralske šole do čudežne (leteče) preproge

Projekt Podjetno nad izzive v Ljubljanski urbani regiji je s podelitvijo priznanj še zadnji, sedmi skupini izpolnil svoj namen - za samostojno podjetniško pot usposobiti čim več posameznic in posameznikov.

Od 1. oktobra 2020 do danes se je v okviru projekta usposabljalo 78 udeleženk in udeležencev, ki so preverjali in razvijali raznolike ideje. Med njimi so prevladovale storitvene s področja zdravega življenjskega sloga - wellnessa, rekreacije, svetovanj in terapij. Sledil je segment mode, nakita in opreme za dom, razvoj spletnih platform in storitev foto in video produkcije. Tudi področje prehrane je bilo dobro zastopano, prav tako razvoj različnih namiznih in računalniških iger, vrhunske kozmetike, unikatnih izdelkov za otroke, računalniških in arhitekturnih storitev.

Zadnja skupina se tako ponaša s kar šestimi blagovnimi znamkami s področja mode in opreme za dom, ki so jih razvijale udeleženke. BRENCHA Brine Vidic je slovenski trg že osvojila s svojimi unikatnimi copati PAPUCCI. Pod znamko Lublanska Špela Koselj Preinfalk ustvarja edinstvena ročno potiskana oblačila in nakit, Maja Šebenik pa z oblačili I have no focus v garderobo prinaša igrivost, zapeljivost ter odmik od preprostega. Modni svet zaokroži unikatni umetniški nakit iz visoko kakovostnih kovin, srebra in brona Tatijane Djurdjević, magistrice uporabnega kiparstva. Carpet Diem studio nudi ilustracije in mehke čopaste tepihe ter delavnice za njihovo izdelavo, ki jim Andreja Benedejčič pravi kar čudežne (leteče) preproge. Marta Kosturska lahko z modnimi modularnimi stikali za luči MAKO DESIGN doda 'piko' na stene vašega doma, Sara Pivk pa v svojem Simbioza Studiu nudi celostno oblikovanje interierjev s holističnim pristopom za višjo kvaliteto bivanja na trajnostni način.

Trije udeleženci so tokrat razvijali tehnološke storitve. Matija Peklaj interaktivno platformo Ways, ki povezuje delodajalce in delavce v gostinsko - turistični panogi širom Evrope, Tim Letnar fotogrametrijo z droni za pregled infrastrukture ter sledenje gradnji pod imenom Zračne Perspektive, Jaka Uršič pa ustanavlja studio Virtual Ventures za izdelavo računalniških iger tipa "platformer".

In še zadnja izmed enajstih poslovni idej sedme skupine - v Ljubljani septembra svojo igralsko šolo Thearta odpira Nataša Babič, poklicna igralka, ki je zadnjih 15 let delovala v New Yorku.

Podelitev certifikatov je tudi tokrat potekala v Mestni hiši, kjer je bodoče podjetnice in podjetnike pozdravil župan Zoran Janković. Čestital jim je za uspešno opravljeno usposabljanje in pohvalil njihove ideje, pogum in samozavest ter jim zaželel veliko uspehov na nadaljnji poslovni poti. "Ljubljana in celotna Ljubljanska urbana regija nudita odlično podjetniško okolje in številne priložnosti, ki jih s pridom izkoristite," je še dodal župan.

Certifikate za uspešno zaključeno štirimesečno usposabljanje udeleženkam in udeleženem že tradicionalno izročila mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR. Uvodoma se je zahvalila vsem udeleženkam in udeležencem za pogum, da so se odločili stopiti na samostojno podjetniško pot in da so s svojo energijo, prizadevnostjo in povezovanjem dosegli zastavljene cilje ter v štirih mesecih postali suvereni na vseh pomembnih področjih podjetništva. Ob tem je poudarila, da so na agenciji izredno zadovoljni z rezultati projekta. Ti so namreč pokazali, da je bil projekt PONI več kot uspešen, do sedaj je bilo namreč registriranih že 35 samostojnih podjetij ter 2 družbi z omejeno odgovornostjo. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da ga je kot takega prepoznalo tudi Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj ter ga umestilo v kohezijsko politiko za aktualno finančno perspektivo: "V naslednjih sedmih letih se bo tako v vseh 12 regijah zvrstilo kar 120 novih skupin udeležencev projekta PONI. V Ljubljanski urbani regiji lahko pričakujemo 110 udeležencev in s tem prav toliko priložnosti za novoustanovljena podjetja."