O-STA

Posvet Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev

Ljubljana, 12. 6. 2023 - V Državnem zboru je potekal posvet Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev, tretji v nizu posvetov, ki jih Državni zbor organizira pod okriljem predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič.

Zbrane je uvodoma nagovorila gostiteljica posveta, predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, ki je med drugim dejala: "Danes smo tukaj, da osvetlimo spoznanje, da starost in upokojitev ne pomenita konca, temveč začetek nekega novega obdobja." Zbrane so nagovorili tudi predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar, predsednik Vlade dr. Robert Golob in predsednik Državnega sveta Marko Lotrič.

Predstavniki registriranih nevladnih organizacij v javnem interesu in reprezentativnih sindikatov so v prvem delu posveta predstavili težave in izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem delu in podali konkretne predloge sprememb in rešitev. Predstavniki državnih organov, pomembnih za delovanje države, združenj občin v Sloveniji in izobraževalnih institucij so nato v drugem delu posveta predstavili predvidene spremembe za izboljšanje položaja starejših in upokojencev, oziroma podali odzive, mnenja, stališča ali predstavili aktualno stanje. Tretji del posveta pa je bil namenjen razpravi vseh udeležencev posveta in sklepnim besedam.

Predsednica Državnega zbora je v sklepnem delu posveta in kasneje v izjavi za javnost izrazila veselje, da je "tematika tako aktualna in ni prezrta, vseeno pa je še ogromno prostora za napredek in izboljšave". Naštela je številne vidike življenja starejših in upokojencev, ki so bili naslovljeni, kot so na primer njihov finančni položaj, zdravstveno stanje, dolgotrajna oskrba, pomoč pri prostovoljnem končanju življenja in mnoge druge. "Postajamo dolgoživa družba, zato je prav, da poskrbimo za vključenost starejših, se od njih učimo in poskrbimo, da je njihovo življenje kakovostno in dostojno" je dejala predsednica in izrazila prepričanje, da bo tudi tretji posvet za boljšo prihodnost prinesel napredek ter konkretne rezultate. Za konec pa si je sposodila besede enega od sodelujočih, predstavnika Združenja občin Slovenije dr. Vladimirja Prebiliča, ki je poudaril, da "starost ni bolezen, ampak privilegij".

Premier Robert Golob je na posvetu o prihodnosti starejših poudaril, da je treba starejšim omogočiti, da ostanejo aktivni. Ker dolgoživa družba zahteva tudi soočanje z boleznimi starejših, je treba temu prilagoditi zdravstveni in socialni sistem. Vlada pa nenazadnje vpeljuje ukrepe za nadzor cen hrane, kar bo koristilo tudi starejšim, je dodal.

Foto: Mitja Sušnik