O-STA

UNIDO napovedal sodelovanje s Huaweiem in mednarodnimi partnerji na področju umetne inteligence

Slikovno gradivo
Slikovno gradivo

[Sporočilo za javnost]

[Fényeslitke, Madžarska, 16. junij 2023] Včeraj je v mestu Fényeslitke na Madžarskem potekal Forum o pametni železnici in logistiki 2023. Na dogodku je Organizacija Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) sporočila, da bo julija skupaj s Huaweiem in mednarodnimi partnerji ustanovila Globalno zavezništvo za umetno inteligenco v industriji in proizvodnji. Zavezništvo bo usmerjeno k vzpostavitvi platforme za sodelovanje in izmenjavo znanja, s čimer bo spodbujalo inovacije ter uporabo tehnologij umetne inteligence v industriji in proizvodnji ter povečalo digitalno gospodarstvo.

Forum o pametni železnici in logistiki 2023

V svojem nagovoru je namestnik generalnega direktorja in izvršni direktor UNIDO, gospod Ciyong Zou, dejal: "Opazujemo, kako se mobilna povezljivost in industrijske inovacije združujejo. Omrežje 5G v kombinaciji z umetno inteligenco in računalništvom v oblaku prinaša številne koristi v sektorjih transporta in logistike. Učinkovitost in kakovost delovnih mest se je v veliki meri izboljšala. Varnost na deloviščih se je izboljšala. Povečala se je tudi udeležba žensk v prej moško prevladujočem delovnem okolju."

Ker postajajo koristi rešitev umetne inteligence vse bolj vidne v različnih panogah, je pomembno podjetjem pomagati pri digitalni transformaciji. "Cilj zavezništva je služiti kot platforma za sodelovanje, izmenjavo znanja in predstavitev najboljših praks," je dodal Zou.

János Tálosi, izvršni direktor podjetja East-West Intermodal Logistics Plc., je pojasnil: "Intermodalni terminal East-West Gate (EWG) je začel obratovati oktobra 2022. Na terminalu se lahko letno hitro natovori in raztovori 1 milijon TEU (enakovredno enoti dvajsetih čevljev) med železnicami z različno širino tračnic. To pomeni visoke zahteve glede učinkovitosti in varnosti. Zaradi tehnologije 5G, ki omogoča povezavo vseh internih komunikacij, in tehnične opreme, se visoko avtomatizirani žerjavi na terminalu lahko upravljajo na daljavo in so sposobni izvajati natančne gibe. To pripomore k izboljšanju produktivnosti ter zagotavlja bolj udobno delovno okolje za operaterje."

"Projekt predstavlja ključni mejnik v razvoju tehnologij 5G na Madžarskem in digitalizaciji železniškega tovornega prometa ter omogoča, da EWG postane intermodalno železniško logistično vozlišče v digitalni dobi," je dodal Tálosi.

Radoslaw Kedzia, podpredsednik Huaweia v Srednji in Vzhodni Evropi ter Nordijski regiji, je dejal: "Intermodalni terminal East-West Gate je zgodba o ustvarjanju družbene vrednosti z odličnim sodelovanjem različnih partnerjev in predanih investitorjev. S svojimi digitaliziranimi visokotehnološkimi rešitvami privablja veliko mladih ljudi, da ostanejo na tem območju. Povprečna starost zaposlenih je med 23 in 25 let. Zagotovljena je visoka stopnja varnosti, zdravo in čisto delovno okolje brez težkih delovnih pogojev. Rešitev dokazuje, da je 5G dejansko uporabljen v evropskem pametnem železniškem sektorju z uporabo digitalnih tehnologij naslednje generacije in da rešuje skupne težave ter spodbuja digitalno transformacijo."

"Prednosti digitalizacije niso le v finančni in procesni učinkovitosti, temveč ima tudi zelo močne družbenoekonomske koristi, saj zvišuje plače in življenjski standard celotnih regij. Sodoben logistični terminal dokazuje, da je mogoče takšna tradicionalno težka in zahtevna okolja popolnoma spremeniti, tako da lahko mladi delavci in delavke upravljajo digitalne sisteme v popolnoma varnih delovnih pogojih," je povedal Tamas Boday, direktor integriranih rešitev Huawei Technologies za področje Madžarske in jadranske regije, ter iz tehničnega vidika predstavil področje zasebnih omrežij 5G, ki se vse bolj uveljavljajo v industriji in na področju logistike.

Forum o pametni železnici in logistiki 2023 je potekal na intermodalnem terminalu East-West Gate (EWG), ki se nahaja v Fényeslitkeju, na Madžarskem. Terminal zajema površino 5 milijonov kvadratnih metrov, vključno s terminalom, skladišči in razvojnimi conami. Gre za največji in najmodernejši notranji intermodalni terminal te vrste ter prvo zasebno železniško pristanišče za kontejnerje v Evropi, ki ga podpira 5G omrežje.

- konec -

O podjetju Huawei

Huawei, ki je bil ustanovljen leta 1987, je vodilni svetovni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke (ICT) infrastrukture ter pametnih naprav. Imamo približno 197 tisoč zaposlenih in delujemo v več kot 170 državah in regijah ter služimo več kot trem milijardam ljudi po vsem svetu.

Naša vizija in poslanstvo je vsem ljudem, tako doma kot v organizacijah, omogočiti digitalno izkušnjo, da bi ustvarili popolnoma povezan in pameten svet. V ta namen bomo spodbujali vseprisotno povezljivost in spodbujali enak dostop do omrežij, omogočili storitve v oblaku in umetno inteligenco po vsem svetu, da zagotovimo vrhunsko računalniško moč, kjer je potrebno, zgradili digitalne platforme za pomoč vsem panogam in organizacijam, da postanejo bolj gibčne, učinkovitejše in dinamične, na novo opredelili uporabniško izkušnjo z umetno inteligenco in jo prilagodili ljudem v vseh pogledih, ne glede na to, ali so doma, v pisarni ali na poti.