O-STA

Nova Fjällräven Kånken Art kolekcija s sporočilom: "Rišite na vse!"

Kultni Fjällräven nahrbtnik Kånken je v letošnji kolekciji Kånken Art zaživel v motivih priznanega švedskega oblikovalca in umetnika Martina Andera, ki je javnosti znan kot Mander. S svojimi dizajni opozarja na majhne zapletene vzorce, ki jih najdemo v naravi. Ti vzorci so na nahrbtnikih zaživeli v močnih barvah, ki jih je navdihnila kultura skejtanja in deskanja v 80. letih prejšnjega stoletja.

Ilustrator, grafični oblikovalec in umetnik Mander govori o prenosu svojega ikoničnega sloga na ikonični nahrbtnik in o navdihu za novo kolekcijo Kånken Art.

Kako bi opisali slog svojega umetniškega dela in od kod izvira?

Moj slog je mešanica vsega, kar sem videl med odraščanjem. Začelo se je s stripi, nato sem se začel ukvarjati s skejtanjem, nato z grafiti, nato s punk rockom in hip hopom. Vedno me je zanimala vizualna plat subkulture - ko sem kot otrok na ulici videl punk rockerja, me je popolnoma fasciniral njegov videz. Enako je bilo z grafiko na deski. Natisnjene so bile na najbolj kul stvari, kar sem jih poznal, in zdelo se je, da grafika pripoveduje toliko zgodb, zato sem vedel, da želim iti v to smer.

Kakšne so bile vaše prve misli, ko so vas povabili k sodelovanju s podjetjem Fjällräven?

Bil sem navdušen - že prej sem delal z znanimi blagovnimi znamkami, pri katerih se vse izdela precej hitro, vendar je Fjällräven tako kakovostna znamka, kjer je vse podrobno premišljeno. Na spletni strani smo s projektom sprva začeli leta 2020, v času pandemije, zato smo imeli dovolj časa, da smo izdelali nekaj, kar je bila prava mešanica mojega in Fjällrävnovega sloga. Kånken je zame stalnica v švedski modi. Čeprav sem v preteklih letih sodeloval z nekaterimi svojimi najljubšimi skate znamkami in izdelal na stotine skate grafik, se mi je Kånken zdel res poseben, saj gre za tako ikoničen izdelek.

Od kod navdih za letošnji Kånken Art?

Medtem ko so bile omejitve v času pandemije, sem živel v regiji na jugu v okolici Stockholma, imenovani Sörmland, ki je zelo blizu naravi. Moja družina in jaz smo začeli veliko hoditi - na splošno sem bolj mestni človek, vendar imam rad naravo in sem užival v sprehodih po gozdovih v bližini doma in enodnevnih pohodih. V naravi sem pričel iskati strukture in vzorce ter jih začel risati v svojem slogu. Bolj ko sem si jih ogledoval, več struktur se je pojavljalo. Videl sem jih povsod: na kamnih, listih, gobah in mahu. To je bila osnova za ponavljajoči se vzorec, ki ga vidite na Kånknu. Na koncu sem narisal ogromno vzorcev in nisem se mogel odločiti, kateri mi je najbolj všeč. Odločil sem se, da uporabim vse, nato pa sem dodal še elemente estetike punka in nastal je patchwork vzorec.

Ali je bilo pri ustvarjanju tega Kånkna kaj nepričakovanega?

Super je bilo imeti takšno ustvarjalno svobodo in sodelovati s podjetjem Fjällräven pri ustvarjanju nečesa, kar je več kot le torba. Tako smo na primer povečali sprednji žep, da bi vanj lahko spravili skicirni zvezek. Seveda sta tu še svinčnik in zvezek, ki sta priložena vsaki torbi Kånken Art Plus. To se dobro ujema z mojim značajem - s seboj vedno nosim pisala in skicirke, zato je bilo super, da smo to lahko omogočili tudi oboževalcem Kånkna.

Kako ste povezani z naravo? Ali je kaj, kar vam pomaga, da se napolnite z energijo?

Ko sem živel v Sörmlandu, je moj prijatelj začel z izzivom, v enem poletju preplavati 100 jezer. Ni mi jih uspelo preplavati toliko, vendar sem bil s kolesom oddaljen od približno 30 jezer. Na koncu so otroci želeli še naprej hoditi na jezera, ki so jim bila všeč - kar je razumljivo! Včasih pa sem otroke odložil pri prijatelju in se s kolesom odpeljal do treh različnih jezer za hitro plavanje med odmorom za kosilo. Veliko mojega dela vključuje gledanje v zaslon ali list papirja, zato moram izkoristiti vsako priložnost za gibanje. Poleg tega veliko bolje razmišljam, ko sem zunaj. Hodim ali kolesarim. Med hojo se mi pogosto porodi še več idej.

Skupnost Kånken že leta išče načine, kako prilagoditi svoj nahrbtnik, kot ste to storili vi s programom Kånken Art. Ali imate kakšne nasvete, kako lahko postanejo ustvarjalni s svojimi nahrbtniki Kånken?

Mislim, da mi starši ne bodo hvaležni za ta nasvet, vendar vedno spodbujam ljudi, naj rišejo na vse. Zelo dobro se spomnim, da sem v šoli na svoj Kånken napisal "Beastie Boys". Posnemal sem starejšega fanta, ki je isto napisal na svoj nahrbtnik v grafitarskem slogu, ki se mi je zdel zelo kul. Spomnim se, da sem v jedilnici stal v vrsti za njim, samo da bi se lahko približal njegovemu dizajnu. Rekel bi, da imejte vedno s seboj nekaj pisal in začnite risati - zato sem na nahrbtniku pustil nekaj praznih mest. Bodite ustvarjalni! Ljudi želim navdihniti, da bi več risali - sam rišem že vse življenje in to vidim kot odličen način, da se odmaknemo od zaslonov. Sam ustvarjalnost in bivanje v naravi nekako enačim in ta Kånken je čudovit prikaz tega.

Kolekcijo Kånken Art najdete na policah Emporiuma in na prodajnih mestih Annapurna.