O-STA

Ustvarjanje vključujoče digitalne družbe: Huawei organiziral četrto Šolo za ženske voditeljice

Udeleženke letošnje Šole za ženske voditeljice

[Valencija, Španija, 30. junij 2023] Med 25. in 30. junijem je pod okriljem Huaweia v Valenciji potekala že četrta Šola za ženske voditeljice, ki študentke podpira pri ustvarjanju vključujoče, trajnostne in digitalne evropske prihodnosti. Programa se je tudi letos udeležila slovenska predstavnica.

Enotedenski Huaweiev program predstavlja platformo za sodelovanje s pomembnimi deležniki, na katerem je potekala tudi razprava o temah, ki je vključevala zelene digitalne veščine, digitalizacijo, podjetništvo in osnove vodenja. Letošnja novost je panelna razprava, ki je raziskovala vlogo moških pri spodbujanju enakosti, predavanja pa so bila posvečena tudi razvoju talentov o oblaku in kibernetski varnosti.

29 študentk, ki predstavljajo vsako od 27 držav članic EU, zahodnobalkansko šesterico in Ukrajino, prihaja iz različnih področij, od inženirstva in biotehnologije do humanistike in družboslovja. Šola se je začela z otvoritveno slovesnostjo v Mestu umetnosti in znanosti v Valenciji, kjer so jih ugledne voditeljice in mentorice, vključno z vodilnimi poslovnimi vodjami, tehničnimi strokovnjakinjami, raziskovalkami, poslankami Evropskega parlamenta, nekdanjimi komisarkami EU in uglednimi novinarkami, spodbudile, da v največji meri izkoristijo ponujeno priložnost.

Udeleženke letošnje Šole za ženske voditeljice

Berta Herrero, vodja projekta in Oddelka za raznolikost, enakost in vključenost pri Huawei Europe, je ob začetku dogodku dejala: "Ženske iz vse Evrope se srečujejo tukaj, da bi postale voditeljice, ki jih potrebuje svet - in ko bodo dosegle vodilne položaje, se bodo spomnile, da se je vse začelo tukaj, v Španiji, na naši Evropski akademiji za vodenje. V tem tednu smo jih opremili z orodji in veščinami, ki jih potrebujejo, da bodo v ospredju digitalne revolucije. Moje sporočil je jasno: talent je moč. Ženstvenost je moč. Tehnologija je moč. Združite vse tri in dovolite, da vam s pomočjo vaših sposobnosti, ambicij in odločnosti uspe."

Berta Herrero, vodja Oddelka za raznolikost, enakost in vključenost pri Huawei Europe

Na dogodku je bila prisotna tudi Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka za promet in nekdanja podpredsednica slovenske vlade. S študentkami je delila dragocene življenjske lekcije: "Pripravite svoje izkušnje in kompetence, saj nikoli ne veste, kaj vas čaka za vogalom. Bodite pripravljene izkoristiti trenutek, kot sem ga jaz. Zavedala sem se, da je prihodnost prometa v tehnologiji in digitalizaciji. Vedela sem, da gre prihodnost prometa v zeleno smer. Nikoli si nisem želela postati političarka. Bila sem uspešna podjetnica, vendar sem vedela, da moram nekaj narediti."

Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka za promet

Zbrane je nagovorila tudi Selina Wen, Huaweieva glavna predstavnica pri evropskih institucijah. "Odkar smo leta 2021 ustanovili Evropsko akademijo za vodenje, je imelo več kot 100 nadarjenih mladih žensk iz 34 evropskih držav koristi od tega programa in dobilo moč za naprej. Naši alumni so že vodilni v tehnologiji, poslovanju, globalni politiki in akademskem svetu. Evropska akademija za vodenje je del naše dolgoročne zaveze v Evropi," je dejala ter ob tem poudarila, da poskušajo svojo vlogo odigrati tako, da tisočim evropskim talentom pomagajo pri izpopolnjevanju in prekvalifikaciji, da lahko evropsko gospodarstvo pripravijo na zeleni in digitalni prehod.

Na koncu je ena izmed najmlajših poslank Evropskega parlamenta Josianne Cutajar poudarila, da "več žensk v digitalizaciji in STEM ni le stvar pravičnosti in enake zastopanosti, ampak ima tudi praktične koristi, saj prinaša edinstvene perspektive in izkušnje na teh področjih, kar lahko vodi do novih odkritij in napredkov," in nadaljevala: "Potrebujemo vključenost. Tehnološki napredek je neuporaben, če ga ne osredotočamo na človeka."

Tony Yong Jin, Huaweiev podpredsednik za evropsko regijo, je poudaril: "Huawei je sestavni del evropskega inovacijskega ekosistema in zanesljiv partner pri zelenem in digitalnem prehodu. Verjamemo, da se inovacije ne morejo ustvariti same, ne more jih ustvariti ena sama oseba, eno samo podjetje ali ena sama država. Vseh naših uspehov ni mogoče doseči brez odprtosti in sodelovanja. Moramo biti odprti, da razumemo prednosti drug drugega in sodelujemo za boljšo prihodnost."

Program se osredotoča na prepoznavanje in podporo izjemnega potenciala ženskih talentov. Kot ob tem poudarja Gordana Kisilak, vodja odnosov z javnostmi in korporativnega komuniciranja pri Huawei Technologies Slovenija,

omogoča platforma povezovanje voditeljic prihodnosti, izmenjavo dragocenih izkušenj in medsebojno podporo. "Tudi udeleženke iz Slovenije pridobijo nepozabno izkušnjo, ki bo popotnica za njihovo svetlo prihodnost v digitalni dobi.

Vse podrobnosti o Šolah za ženske voditeljice v digitalni dobi, vključno s prejšnjimi dogodki v Lizboni, Nici in Pragi, si lahko ogledate tukaj: www.europeanleadershipacademy.eu.

- konec -

O podjetju Huawei

Huawei, ki je bil ustanovljen leta 1987, je vodilni svetovni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke (ICT) infrastrukture ter pametnih naprav. Imamo približno 197 tisoč zaposlenih in delujemo v več kot 170 državah in regijah ter služimo več kot trem milijardam ljudi po vsem svetu.

Naša vizija in poslanstvo je vsem ljudem, tako doma kot v organizacijah, omogočiti digitalno izkušnjo, da bi ustvarili popolnoma povezan in pameten svet. V ta namen bomo spodbujali vseprisotno povezljivost in spodbujali enak dostop do omrežij, omogočili storitve v oblaku in umetno inteligenco po vsem svetu, da zagotovimo vrhunsko računalniško moč, kjer je potrebno, zgradili digitalne platforme za pomoč vsem panogam in organizacijam, da postanejo bolj gibčne, učinkovitejše in dinamične, na novo opredelili uporabniško izkušnjo z umetno inteligenco in jo prilagodili ljudem v vseh pogledih, ne glede na to, ali so doma, v pisarni ali na poti.