O-STA

Mednarodna konferenca HFSS in simpozij, posvečen zasl. prof. dr. Miranu Sajetu

Na Fakulteti za gradbeništvo Univerze na Reki bo od 25. do 29. septembra potekala mednarodna tematska konferenca HFSS (International Conference on Highly Flexible Slender Structures). Konferenca je zaključni dogodek evropskega projekta THREAD (Joint Training on Numerical Modelling of Highly Flexible Structures for Industrial Applications) in poteka pod okriljem mednarodnih organizacij ECCOMAS (European Community on Computational Methods in Applied Sciences) in IACM (International Association for Computational Mechanics).

Osrednja tema konference so linijski konstrukcijskih elementi ob prisotnosti velikih pomikov in zasukov. To so konstrukcijski elementi, pri katerih je ena dimenzija pomembnejša od drugih. Znanstveno ozadje predstavlja geometrijsko nelinearna teorija nosilcev. Teorija združuje številne zanimive tematike, kot so krivulje v prostoru, prostorske rotacije, navadne in parcialne diferencialne enačbe, s katerimi se srečamo pri razvoju matematičnih modelov linijskih konstrukcij, ter problematiko povezovanja takšnih elementov v večje konstrukcijske sklope in upoštevanja materialnih lastnosti snovi, iz katerih so nosilci narejeni.

Raziskovalci s področij mehanike konstrukcij, matematičnega modeliranja in numeričnih metod bodo predstavili izvirne prispevke ter obravnavali široko in zahtevno problematiko geometrijsko in materialno nelinearnih linijskih konstrukcij ter izzive, povezane z njihovim teoretičnim in numeričnim modeliranjem, razvojem naprednih programskih orodij in rešitev, skupaj z uporabo v industriji. Problematika bo obravnavana v več tematskih sklopih - mini simpozijih, kot so modeliranje nelinearnih materialov, kontaktna mehanika, geometrijski integratorji, interakcija nosilcev z okolico, mehanika tkanin in slojeviti nosilci.

Posebej moramo izpostaviti mini simpozij, posvečen prof. dr. Miranu Sajetu, zaslužnemu profesorju Univerze v Ljubljani. Prof. Saje je v svoji bogati znanstveni karieri pustil neizbrisen pečat na področju nelinearne mehanike in zavzeto skrbel tudi za prenos in razvoj znanja. Za vso prizadevnost in njegov znanstveni vpliv se mu bomo zahvalili s številnimi prispevki, med katerimi bo tudi sedem prispevkov raziskovalcev Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.